Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Красимиров: Имало е заговор в четата на Ботев

4
Снимка: facebook/iskrenkrasimirov23

Кой, как и при какви обстоятелства е убил войводата Христо Ботев? Вече век и половина този болезнен за историческата ни памет въпрос не е намерил своя ясен и категоричен отговор. Темата изследва и внукът на Ботев четник Искрен Красимиров в дебютната си книга "Да убиеш Ботев: мистерии, спомени, лъжи", която днес ще бъде официално представена. Той гостува в предаването на Радио Варна "Новият ден". Известен като режисьор, оператор, актьор и писател. Автор на над 20 документални филма, днес историкът представя първото си писано произведение. В книгата му са събрани, подредени и изтълкувани наличните свидетелства, водещи към твърдението, че Христо Ботев е убит от свои четници. Основните аргументи са фокусирани върху противоречията в спомените на „очевидците“ и мълчанието на важни свидетели. Целият разговор чуйте в звуковия файл:


От многократните ми проучвания на терен във Врачанския балкан имах възможността да се уверя, че Ботев загива след приключване на сражението, в условия на настъпващ мрак. Загива на 2 км. от своята, чета, която е отишла да пие вода Крушовското кладенче. Така, че версията за заблуден куршум, черкезки куршум или за самоубийство, едва ли не издиша. И, за съжаление, Ботев е станал жертва на приятелски огън на свои „приятели“ от четата.

Каква реакция очаквате на така изложените факти в книгата ви, а и как ще се отразят на националното ни самочувствие?

Много хора казват "Не пипайте Ботев. Оставете го с подвига му в народната памет, за да не се развенчава ореолът му". Аз мисля, че напротив - откривайки истината, ние ще придобием още повече информация за блясъка на ореола на Войводата. Защото се оказва, че той е тръгнал да посреща турския куршум, а всъщност среща предателския, което за мен го прави два пъти по-голям герой. Защото знаем още библейския модел е, че за да има герой в лицето на Исус Христос, трябва да има и предател в лицето на Юда. При Левски историята се повтаря. Новото в моята книга е разглеждането на убийството на Ботев само като една малка част от същинския, за мен гигантски заговор в четата, в дъното на който стои първата корупционна афера в новата ни история. В нея гюргевските апостоли Никола Обретенов, Стоян Заимов, Стефан Стамболов злоупотребяват с една огромна сума пари, внесена от Врачанския революционен комитет за покупка на оръжие за предстоящото въстание, Априлското. Оръжие не е закупено, не е доставено на врачани, парите потъват в джобовете на въпросните дейци. Оттук Враца не възстава, оттук Ботев се заканва да търси виновниците. И за мен Войводата и останалите пет жертви от щаба на четата са станали необходимата жертва пред заговорниците, изправени пред революционната необходимост - или ние, или те.

Доколко сте уверен във фактите, които цитирате в книгата си и намират ли те подкрепа в част от колегите ви историци и сред имената на историческата наука в България?

Един от тях проф.Пламен Митев е автор на предговора към моята книга. И макар той да поддържа официалната историческа версия за черкезки куршум, той нарича моите усилия много полезни и отварящи пространство за дебат, за една нова дискусия затова кой, как и къде уби Ботев. Гледам на моята книга като първа стъпка или своеобразна покана към провеждането на четвърта комисия, която да разследва обстоятелствата около гибелта на Ботев. Защо не тя да бъде по повод 150-годишнината от Ботевия подвиг, която идва скоро и веднъж завинаги да установи кой застреля Ботев, но и военния командир на четата Никола Войновски, подвойводата Перо Македонеца и другите трима четници, които аз твърдя, че са паднали под куршумите на заговорническата група около Никола Обретенов.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30