Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинци вече работят по Черноморието

Със започването на летния туристически сезон и масовото търсене на работна ръка по Черноморието стотици украински бежанци намират възможност за професионална реализация. В курорта Албена с трудови договори вече са 30 от настанените 1 000 украинци и предстои назначаването и на още. 

Курортният комплекс Албена полага огромни усилия за реалното интегриране на украинскиту бежанци, настанени при тях. Ежедневно се провеждат интервюта, за децата са осигурени клубове по интереси, споделя старши мениджърът в отдел „Маркетинг и продажби“ Красимира Стоянова.

Светлана Канапльова пристига от Николаев в България на 15 април, заедно с дъщеря си, майка си и домашния си любимец. Не е знаела къде отива, но доброволците на БЧК на границата я насочват към хотел в област Добрич. Не след дълго т започва да търси работа и споделя, че е била готова да започне каквото и да е, независимо от професионалната си квалификация. Така попада в един от хотелите в Албена, където започва работа като пианист.

"Когато дойдох в този хотел, тук се провеждаше фестивал. Беше много красиво, пълно с хора, всички танцуваха и се радваха на живота. Набрах смелост и се обърнах към мениджъра с въпроса има ли някаква работа за мен. Тя ме попита с какво съм се занимавала преди, в мирното време. По специалност аз съм пианистка. Завършила съм Консерваторията в Одеса. Работех като заместник директор в Колежа по култура в Николаев. Работата тук много ми харесва, може да се каже, че сбъднах мечтата на живота си, защото да се отдадеш на изкуството, носи много удоволствие. Много ми помогнаха, разпечатаха ми ноти, защото аз не бях подготвена, дадоха ми и подходящи дрехи за работното ми място."

От 1 юни, след изпитателен срок, на трудов договор като екскурзовод в Албена е наета Олга Хиршова, която също пристига от Николаев.

"Тук ще работя предимно с туристи от Германия, защото в Украйна бях университетски преподавател по немски език. Поинтересувах се за работа, те взеха предвид знанията ми по немски език, минах обучение и вече работя в курорта Албена. Доволна съм от условията за работа – предоставиха ми работно място в офис, дадох ми компютър, телефон, колегите са отзивчиви. За каквото и да ги попитам, ми помагат и никой не ми е отказал подкрепа. Заплата все още не съм получавала, но се надявам всичко да бъде добре."

Управителят на хотел „Наслада“ в Балчик Александра Джафарова също вече е наела на работа украински бежанци. Да не се прекъсне интеграцията на украинците тук е и основната причина тя да вземе решението да продължи да работи по новата програма за подкрепа от 15 лв. за нощувка и храна на човек.

В хотел „Фрегата“ в кухнята също вече са започнали работа десет украински бежанци. Една от тях е Оля Халилова от Краматорск.

"Много добре се чувстваме тук, управителката ни прие, устроиха ни прекрасно, нищо не ни липсва. Изобщо всичко е много добре, чудесно е. Всички, които работим тук в кухнята сме доволни, предоставиха ни всичко необходимо. Позволяват ни да си починем, когато имаме нужда, изобщо всичко е прекрасно. Тук мием чиниите, помагаме в чистенето, в рязането на продуктите, много сме доволни наистина."

Всички украински бежанци, които останаха в Балчик в хотелите, продължили работа и по новата програма на правителството, споделят, че са изключително доволни и благодарни, защото имат още малко време на разположение, за да продължат с процеса по интеграцията си и не се налага да започват всичко отначало. За тях един от основните проблеми продължава да бъдат високите наеми и преминаването през дългата процедура по тръгване на децата на детски градини.

Как върви процесът по интеграция по Северното Черноморие и готови ли са да работят украинските бежанци, настанени в страната ни, чуйте в репортаж на Мая Щърбанова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, който тази година ще премине под мотото „Кажи „Не“ на чупливите кости“. Основната цел на инициативата е да насърчи хората от рисковите групи да направят своя DXA скенер. „Здравето на нашите кости е от съществено значение. Остеопорозата представлява сериозна заплаха с потенциално тежки..

публикувано на 20.10.24 в 08:23

Хижа "Триглав" и художествена галерия в едно

Преди седмица бяха избрани най-добрите хижи и заслони в кампанията "Хижа на годината" 2024. Бяха отличени 36 обекта в 16 конкурсни категории с гласовете на близо 40 000 туристи. В следващия материал обаче няма да стане дума за нито една от отличените хижи или заслони. А за подслон в планината, превърнат в художествена галерия.  Момчил Косев е..

публикувано на 19.10.24 в 10:45

Реставраторите на варненския музей работят без необходимата лаборатория

Реставраторите на Регионален исторически музей (РИМ)-Варна извършват  реставрационната дейност на няколко различни места, вкл. един коридор и два фургона в двора на музея и от години са лишени от така необходимите им  лаборатории. Вече 16-та година най-големият извънстоличен музей, който е общински, очаква община Варна да предложи подходящ за..

публикувано на 18.10.24 в 14:31

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международната федерация на екслибрис обществата

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международна федерация на екслибрис обществата FISAE през 2026-а.  Организатор на събитието ще е Фондация за изкуство Йордан Петков.  В следващите две години президент е ръководителят на организацията-домакин. Така до провеждането на конгреса на  FISAE  през 2026-та година във Варна президент ще бъде..

публикувано на 18.10.24 в 14:09

Ентусиасти почистват Варна в неделя, организират безплатни тренировки на Трета буна

В неделя, 20 октомври, всеки, който забелязва място около себе си, което го дразни заради отпадъците, може да се включи в инициативата, организирана от група ентусиасти, за които спортът и екологията винаги вървят ръка за ръка. Те призовават всеки от нас да излезе в неделя, да вземе една торбичка или чувал, да сложи ръкавиците и да събере малко боклук...

публикувано на 18.10.24 в 10:55

Експерт: Възможно е поскъпване на шофьорския курс

Приетите още миналия месец нови промени в шофьорските курсове и дигитализацията в обучението и изпитите за книжка ще намалят драстично сивия сектор в бранша. Това каза за Радио Варна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Промените обаче е възможно да доведат и до поскъпване на курса , каза още Георгиев,..

публикувано на 18.10.24 в 09:50

Психолог: Нека децата грешат в сигурна среда

Социалното и емоционално развитие на децата от детските градини бе един от акцентите в събитието, на което Варна е домакин - „Дни на иновациите в образованието“. Мотото е учене чрез преживяване за по-ангажирани деца, учители и родители .  Децата от детска градина „Мир“ във Варна дадоха пример как се учат един от друг по време на..

публикувано на 17.10.24 в 15:29