Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" в Кривини

40
с.Кривини
Снимка: Д.Дончева

Село Кривини е от онези села, за които си мислиш, че са много малки и няма нищо в тях. Е, почти е така, но и не точно.  И там годините са оставили своя отпечатък – днес от обществените сгради са останали само читалището и пенсионерският клуб. Кметството се помещава в една от стаите на читалището. Преди е имало училище, от което сега  е останала само събарящата се сграда. Също преди години е имало джамия, но и тя е била напълно разрушена. Никога не е имало църква, затова  местните събират пари, запрятат ръкави и с помощта на община Долни чифлик построяват параклис.  Сградата е завършена, остава само да се дорисуват иконите и да се купят свещници. Камбаната е поставена на електрически стълб, но когато му дойде времето ще направят и камбанария както му е реда.  В селото няма магазин. Има две пейки пред читалището, където местните се събират когато идва инкасаторката за водата, за да си платят сметките. Веднъж на ден минава микробуса, който вози хляб. Няма определен час - може да мине в 9, 10 или към 11 часа. И няма престой. Ако си там ще си купиш хляб, ако не  си - месиш питка, разказват жените. Местната забележителност е горящото минерално изворче, което се намира в местността Ботево. Имат и етнокомплекс, в който родолюбиво семейство е възродило български занаяти. Гостоприемни и добри хора са кривинчани. Гордеят се, че макар и само 90-ина души цяло село, са само българи. Гостувах им в деня, след падането на правителството на Кирил Петков. Коментираха и политическата ситуация.

Село Кривини се намира в Източната част на Стара планина. Разположено е върху хълмиста местност, заобиколена от долина, през която тече река. Обградено е с гора, въздухът е чист, а тишината се нарушава от преминаващите по главния път коли и камиони. От къде идва името на селото разказа Иванка Кънчева, която е родом от Варна, но от 12 години живее в селото. Заедно със съпруга си купуват място, построяват къща и се радват на живота пред тях. Преди да изберат селото, Иванка Кънчева дълго време е проучвала неговата история и сега заедно с кметския наместник Параскева Любчева подготвят книга с работно заглавие „Корените на Кривини”.


Иванка Кънчева

Животът в село Кривини не следва ритъма на големия град. И макар, че и там всичко е като навсякъде в държавата, човек остава с усещането, че и най-големите проблеми и катаклизми могат да се преодолеят, стига човек да е достатъчно умен и да се учи от грешките си. Разговарях с Минка Райкова, Марийка Любенова и Петра Кирова, които дойдоха, за да разкажат за родното си село.



Жените в селото освен гостоприемни и работливи, са и талантливи. Имат певческа група и изпълняват само автентични песни от Кривини, без съпровод. Групата е сформирана още през 1970 година и пеят и до днес.



Жените не само могат да пеят хубаво, но обичат и поезията. Леля Петра е на 83 години и помни всички стихотворения, които е учила още като дете.



Преди години в селото е имало училище. Закриват го през 80-те години на миналия век, защото много семейства тръгват към градовете и почти не остават деца. Днес сградата е оставена на произвола на времето, но не е продадена. Отидох да я видя и в двора срещнах Любчо Стоянов. Занимава се със земеделие. Отглежда домати в оранжерия и други зеленчуци.



Още една среща - с 46-годишния лесовъд Васил Любенов.



Продължавам разходката си в село Кривини в търсене на най-важните места, които формират живота на местните. Признавам, че бях доста учудена, че в селото никога не е имало църква. Разбрах, че когато селото е било изцяло с турско население е имало джамия, но след като българи отиват да живеят там, всички турци се изселват и не остава нито един. Така и до днес. Естествено турската джамия остава неизползвана и след време напълно се разрушава. Но пък през всичките години никой не се хваща да построи църква. До преди 10-ина години. Историята разказа Иванка Кънчева.



Още едно място е важно за жителите на село Кривини – казанът за варене на ракия. Той се намира в подножието на хълма и метри преди началото на гората. Негов собственик е Добри Добрев.



Не може да отидеш до Кривини и да не видиш горящото минерално изворче. Тази природна даденост днес би трябвало да е добре устроена, да има табела, която да указва мястото, за да е достъпна за всички, защото водата, която тече освен, че е минерална, е и лековита. И да ...водата гори, защото съдържа метан и когато доближиш до нея огънче пламва. Подобни природни дарове се тачат по цял свят. Но не и у нас. По време на соц-а мястото е било пригодено за отдих, но демокрацията променя нещата. Сега изворчето е изоставено и построеното започва да се руши. И колкото и местните жители да го почистват, не е  същото. Местните разказват, че изворът попада в земя, която вече е частна собственост. Жените от Кривини разказаха.





Друга местна радост и забележителност е етнографският комплекс, който е построен в близост до селото през 2014 година. Местните много харесват това място, защото в него са представени български занаяти с автентичните инструменти към тях. Благой Граменов е собственик на комплекса.



Много видях и открих в малкото българско село Кривини и край него. И знам, че има още, което е важно да бъде видяно, запомнено и предадено. Всичко тече, всичко се променя, а жителите на Кривини ще продължат с думите – ние сме си същите. И имат предвид политическата и икономическата ситуация в страната. Уж все се променя за по-добро, а животът на село не става по-добър. Никой не асфалтира улиците, няма тротоари, няма канализация, няма магазини и аптеки и още много неща. На село има много мъдри хора. Виждат всичко, което се случва, разбират много точно нещата и дори прогнозите им са по-добри от тези на известните личности в медиите.

Завършвам с думите на хората за политическата ситуация в България видяна през село Кривини, община Долни чифлик.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 8 май

Поредна серия от дни на безводие в с. Рогачево. За това ни сигнализираха постоянно живеещи в това населено място, които са на сухо от началото на месец май. Причината според тях е старата ВиК инфраструктура и невъзможността да се изгради нов водопровод, за да бъдат включени в него живеещите в района. Репортаж; Репортаж на Мартин Николов от..

публикувано на 08.05.24 в 06:01

"На светло" на Гергьовден

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският  борбен дух..

публикувано на 06.05.24 в 14:00

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Христос Воскресе! Минути след изгрева на слънцето на Гергьовден, сутрешният екип на Радио Варна ви кани да отбележим заедно празника на любимите честоти. Тримата ефирни юнаци Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков ще заситят апетита на ранобудните слушатели с богато „радиоблюдо“ от интересни теми и ефирни..

публикувано на 06.05.24 в 06:13

В „Гравитация нула“ на 3 май

„Гравитация нула“ – 3 май 2024 година с Мартин Николов -   Църковните песнопения и съвременността – разговор с диригента на формация „Светоглас“ Милен Иванов; -   За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио лектория на Лиза Боева и Ицко Финци; -   Сборникът „Възкресения“ – повече от Благой Иванов; -   Професор..

публикувано на 03.05.24 в 13:06

"Новият ден" на Разпети петък

За смисъла на Разпети петък ще ни припомни отец Ясен Шинев, а значението, което откриваме в Благодатния огън ще научим от разговора на Даниела Стойнова с варненският митрополит Йоан.  Колко свободни са медиите? В Деня на свободата на печата говорим с журналиста Спас Спасов.  В навечерието на великденските празници признателни пациенти и..

публикувано на 03.05.24 в 06:55

НА СВЕТЛО на 2 май с Валерия Василева

Репортерска проверка за обработката на тревните площи във Варна. Традициите за Великден в село Солник, община Долни чифлик. В рубриката на БНР „Европа – ново поколение“ ще чуем земеделци от Благоевградския регион за проблемите в бранша и очакванията към евроинституциите.   Пламен Узунов - вече добре познат на слушателите ни..

публикувано на 02.05.24 в 13:25
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН на 2 май, сряда

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:00