Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Лошите пътища и липсата на контрол са основни причини за големия брой катастрофи

Отбелязва се ръст на инцидентите заради говорене по телефона

| обновено на 29.06.22 в 11:05

Летните месеци са времето, в което движението по пътищата в по-натоварено. Повече хора тръгват на път, а градовете се пълнят с туристи. За съжаление, това е и времето, в което стават и най-много катастрофи. За трета поредна година на 29 юни отбелязваме Националния ден на пътната безопасност в България. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите на пътната безопасност, които не са никак малко. На този ден се организират редица инициативи в страната, които преминават под мотото „На пътя животът е с предимство“.

Според Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики, отбелязването на такъв ден с нищо не помага за намаляване на броя на катастрофите.

"В последните пет години не се прави почти нищо за пътната безопасност. Държавните институции и политиците не се вслушват в мнението на експертите", поясни Русинова и допълни, че трябва да се черпи опит от добри практики и правила от Европейския съюз.

"В България имаме добра нормативна база по отношение на движението по пътищата. Страшното обаче е, че никой не е готов да спазва правилата", каза още Русинова и изтъкна липсата на достатъчно контрол по пътищата.

"Защо у нас шофьорите нарушават правилата, а в Гърция например ги спазват? Просто там не могат да ги нарушават, а тук могат, защото няма кой да ги контролира и да ги накара да ги спазват", допълни Диана Русинова.

Жертвите на пътя в България през 2021 година са с 98 повече в сравнение с предходната 2020-та, каза в предаването "Новият ден" по Радио Варна Диан Драганов, председател на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти. Той цитира данни от МВР, които показват че броят на децата, които  са станали жертва на катастрофа се е увеличил двойно. Наблюдава се и ръст при ранените с около 20%.

Според Диан Драганов, в големите градове се открояват много т.нар. "червени точки" с концентрация на катастрофи, на които трябва да се обърне внимание.

"Една от тези нервалгични точки във Варна е пътят за курортите, където често стават инциденти. Все пак мисля, че Варна е добре урегулиран град и ако шофьорите спазват правилата, тогава ще има по-малко инциденти", посочи Драганов.

Забелязва се и сериозен ръст на пътните инциденти вследствие на говорене или писане по телефона, разкри още Диан Драганов.

Експертът е на мнение, че друга основна причина за пътно-транспортни произшествия, освен поведението на шофьорите, е и състоянието на пътната настилка.

"Критерият със състоянието на пътната настилка не се отчита в нито една статистика в България", подчерта Драганов и също изрази мнение, че има какво да се желае относно работата на държавните инситуции в борбата за намаляване на катастрофите. Според него ключова в тази борба е превенцията. От няколко години, Съюзът на българските автомобилисти организира републикански шампионат по приложно колоездене за подрастващи, чиято основна цел е да се възпита у децата безопасно поведение на пътя. Кръг от този шампионат се проведе само преди няколко дни в Добрич. Драганов апелира и за повече часове по пътна безопасност в училище.

Нямаше как да не попитаме и варненци какво мислят за безопасността по пътищата и поведението на шофьорите. Повечето от анкетираните се обединиха около мнението, че отговорността на държава, шофьори, пешеходци и всички участници в движението е споделена.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Малинов

Енергийният министър: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

Министърът на енергетиката в служебното правителство Владимир Малинов, който участва в Международната конференция "Булатом" в курорта "Ривиера" край Варна, заяви, че ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само за настоящото, но и за всички бъдещи правителства.  Той допълни, че диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок..

публикувано на 05.06.24 в 11:07

126 свободни места в детските градини във Варна след първо класиране

126 са свободните места в първа група в детските градини във Варна след първо класиране. Това показват резултатите от приема в общинските детски градини и подготвителни групи в училищата. За първа възрастова група са приети 2 104 деца. 84% от тях са класирани по първо желание, 10% по второ и 6 на сто - по трето и следващо желание. За яслена група в..

публикувано на 05.06.24 в 11:03

Протест срещу убийствата по пътищата във Варна на 8 юни

Национален протест срещу убийствата по пътищата на България организират от Асоциация "Ангели на пътя".  Той ще се проведе в София, Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора, съобщават организаторите.  Протестът във Варна е планиран за 8 юни, събота, от 12 часа, пред Съдебната палата на площад "Независимост".  „Надявам се, че гражданите на град Варна ще..

публикувано на 05.06.24 в 11:00

Част от кв. "Левски" без вода заради авария

Поради авария до около 16 часа днес част от квартал "Левски" в карето между улиците "Железни врата" и "Дубровник", бул."Васил Левски" и ул. "Подвис" ще остане без вода. До около 17 часа днес без вода ще бъдат и  абонатите от селата Тополи , Казашко, гара Тополи , Екарисаж и Промишлена зона "Тополи".  Поради строително-монтажни дейности, без вода днес..

публикувано на 05.06.24 в 09:46

Откриха невредимо 10-годишното момиче, обявено за издирване в Лясковец

Обявените за издирване 10-годишно момиче и 16-годишно момче са открити невредими в центъра на Лясковец, предаде БНР.  Издирват отвлечено дете в Лясковец Търсенето им продължи няколко часа, след като снощи майката на момичето подаде сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена, но разследването установи, че момичето е тръгнало..

публикувано на 05.06.24 в 09:37

Улица в центъра на Добрич постоянно остава без вода

Улица в центъра на Добрич от една седмица е с нарушено водоподаване. Жители сигнализират, че ситуацията е нетърпима, а реакцията на ВиК дружеството неадекватна. Според потърпевшите проблемът е започнал след присъединяването на канализацията на новопостроена къща на същата улица. Улица „Брацигово“ в Добрич е в непосредствена близост до градския парк,..

публикувано на 05.06.24 в 09:15

ИА "Околна среда": Нямаме притеснения за качеството на морската вода

Нямаме притеснения за качеството на морската вода, изследванията показват, че показателите, които се наблюдават, са под нормите, каза ръководителят на регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция "Околна среда" (ИАОС) във Варна Мерджан Мохарем.  Стандартите за качеството на водите у нас са същите както в цяла Европа, посочи Росалина Инджиева,..

публикувано на 05.06.24 в 09:00