Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Yes, СърФ!" #2 - Водни спортове за деца и младежи със специални възможности

На 10 юли за втори път във Варна плажът на Аспарухово ще срещне варненските деца и младежи с морето по един нов начин

За втора поредна година деца и младежи с различни възможности и потребности, както и техните семейства и възпитатели, ще се включат в “Yes, СърФ!” - събитие, което им дава възможност да се докоснат до различни водни спортове като сърф, уиндсърф, гмуркане, плуване, SUP и каяк. Спортовете и заниманията в морето имат благоприятно оздравително влияние върху децата, а сърфирането помага за повишаване на самочувствието, намаляване на напрежението, повишаване на двигателната дейност и баланса, а също така подобрява умението за комуникация и себеизразяване. За безопасността и доброто прекарване на участниците ще се погрижат инструктори с опит и любов към водните спортове, докато на сушата ще се организират игри и творчески занимания за участниците и близките им.

Събитието е напълно безплатно и е подходящо за деца и младежи с различни форми на физически, психични, интелектуални или сетивни затруднения и техните близки и приятели. За организаторите е важно да знаят броя на участниците, както и да научат информация за тях, за да се подготви необходимата екипировка - различни видове дъски и принадлежности за адаптивен сърф, неопрени, спасителни жилетки и пособия. Затова призовават желаещите да участват да запазят своето място, като попълнят ТАЗИ ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ до 8 юли 2022.

Организатори на "Yes, СърФ!" са Akasha Surf School, Сдружение “За теб, Образователна общност - Варна и варненската сърф общност "Young Guns". А всеки, който иска да допринесе за възможността деца и младежи със специални нужди да се докоснат до магията и силата на морето и да преживеят радост и удивление, може да подкрепи събитията "Yes, СърФ!" по банков път (Първа Инвестиционна Банка - IBAN: BG13FINV91501204080583, Сдружение "За теб"); чрез Paypal: office@foryoubg.org, основание: Yes Сърф; и като посети събитието на място и потърси дарителската кутия.

Илияна Стоилова от Akasha Surf School споделя повече за идеята, породила събитията "Yes, СърФ!":

"Yes, СърФ!" са еднодневни събития, чрез които представяме на деца и младежи богатството на морето - показваме им, че сърфът е достъпен за всички. В Akasha Surf School сме инструктори с дългогодишен опит, а от 7 години се занимаваме с хора с увреждания и специални нужди. Началото на инициативата "Yes, СърФ!" беше поставено миналата година с няколко организации от Варна, а идеята му е да разпространи водните спортове до всички хора със специални нужди, които не знаят как да достигнат до него.

Какво дават водните спортове на децата и младежите със специални нужди?

Дават им спокойствие и увереност. Родителите им ясно виждат какъв огромен потенциал притежават техните деца. А самите деца научават на какво са способни - нещо, което никога преди това не са си представяли. Всички заедно виждат с очите си един голям напредък.

Антонина Атанасова от сдружение "За теб" разкрива повече подробности за събитието на 10 юли:

На първото издание на "Yes, СърФ!" миналата година видяхме за първи път какъв е ефектът на водата върху група деца и младежи със специални нужди - деца с физически и интелектуални затруднения. А всичко започна като на шега - един ден се събрахме морски хора със сходни интереси и местните сърфисти предложиха да направим нещо за децата в града с помощта на Akasha Surf School, които имат опит в тази сфера. Няколко организации се обединихме около идеята и така се роди "Yes, СърФ!".

Какво точно представлява работата с младежите в "Yes, СърФ!"?

На всяко дете се обръща специално индивидуално внимание от инструктор по водни спортове. За голяма част от тези младежи това е първи досег до водата по този начин. Истината е, че българските плажове не са адаптирани за хора с двигателни проблеми. Но дори и за участниците, които нямат физически затруднения, а от друго естество, подкрепата във водата е много важна.

А заниманията на "Yes, СърФ!" само в морето ли са?

Категорично не - морето винаги предполага занимания и на плажа. Ще има творчески дейности на брега от всякакво естество, свързани с темата на събитието. Така че на всяко дете, което не е във водата, ще му бъде не по-малко интересно на брега.

Цялото интервю с Илияна Стоилова и Антонина Атанасова в предаването Улица "Събота" слушайте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Деня на труда и работническата солидарност

На 1 май отбелязваме Денят на труда и Международната работническа солидарност. Празнува се от работещите и техните профсъюзи. Това се предопределя от исторически събития преди повече от век -  голяма стачна вълна в САЩ.  Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера . На 1 май 1886 година,..

публикувано на 01.05.24 в 06:19

Великденски сувенири изработиха в дом "Гергана"

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Великден, обитателите на дома за възрастни хора "Гергана" изработиха авторски великденски украшения. Интересните тематочни сувенири са създадени по време на редовните занимания по трудотерапия в дома, с помощта на терапевтите, които водят занятията. Изделията бяха подарени на кмета Благомир..

публикувано на 30.04.24 в 18:03
Снимката е илюстративна.

Празници на балчишките села през май

В първия майски ден празнува Царичино. По традиция  ще бъдат поканени всички детски състави от Балчик Събитието ще бъде на открито, а за осъществяването му кметът на селото Георги Генов се надява на хубаво време. 2 май е празник на с. Оброчище. От 18,00 ч. на площада ще гостуват певиците Пепи Христозова и Димана. В тази връзка ще бъде спряно..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

На 1 май се открива Фестивал на занаятите в Балчик

„Доб­рич­ки па­наир“ АД и ДКИ „КЦ „Дво­ре­ца“ ор­га­ни­зи­рат съв­мес­тно от 1 до 6 май „Фес­ти­вал на за­ная­ти­те в Дво­ре­ца“. Съ­би­тие­то е до край­бреж­на­та алея, в прос­тран­ство­то пред „Дво­ре­ца“, ка­то вър­ху спе­циал­ни щан­до­ве (шат­ри) над 10 бъл­гар­ски и ру­мън­ски из­ло­жи­те­ли ще пред­ста­вят на вни­ма­ние­то на жи­те­ли и..

публикувано на 30.04.24 в 14:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 30.04.24 в 13:57

Във Варна организират обучение на специалисти за грижа за деца с диабет и редки заболявания

Във Варна организираха обучение на медицински специалисти от училища, детски ясли и градини за работа с деца с диабет и редки заболявания. Събитието се проведе в Юнашки салон и е част от общинската програма „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“, която сe финансира от дирекция „Здравеопазване“, съобщават от общинския пресцентър. По време на..

публикувано на 30.04.24 в 12:12

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка във Варна

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка, закупена със средства от събрани и предадени за рециклиране пластмасови капачки, за малко над една година. Специализираният автомобил бе дарен от благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" на Център за Спешна Медицинска помощ – град Варна, съобщават от кампанията. 26 тона капачки събраха във..

публикувано на 30.04.24 в 12:00