Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори дубъл за защитения статут на "Камчийски пясъци"

Проблеми с идентифицирането на собствениците в кадастъра отлагат във времето решението на най-горещият проблем в българската природозащита, където част от пясъка се оказва вписан като "пасища"

2
Снимка: Александър Иванов

Включването на "Камчийски пясъци" в списъка на защитените местности, откъдето беше извадена преди малко около 15 години, се отлага, съобщи за Радио Варна Стефан Аврамов - експерт от Сдружението за изследователски практики, работещ по проект на "Зелени закони" за анализиране на емблематични казуси за опазването на българската природа. 

"Камчийски пясъци" - казва Аврамов, е най-горещият проблем в българската природозащита. 

Не е изключено да има и други пропуснати забрани за строителство в защитени зони

Във вторник - 12 юли, във Варна заседава комисията за възстановяване на едноименната защитена местност, която беше ликвидирана през 2006 г. с решение на Върховния административен съд по искане на частна фирма, заинтересувани от т.нар. "заменки" на земи и гори, извършени през 2007/2008 г. по времето на правителствата "Сакскобурготски" и "Станишев".

Предложението за възстановяването на "Камчийски пясъци" - най-дългата дюнна и пясъчна - и незастроена - ивица в България, беше отправено в края на май 2021 г. от "Зелени закони" и от Асоциацията на парковете в Българияи цели опазването и защитата на дюнния комплекс, както и уникалните лонгозни гори. 

С аргументи и данни за редки видове в посочените за защита имоти се включиха редица учени от институти на БАН и Биологическия факултет на СУ. Предложението беше съгласувано с Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по горите и Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна, която именно трябва да приеме решение за обявяването на защитената територия, нейните режими, граници и наименование. 

След изваждането на хилядите декари пясъчни дюни и гори в района през 2007/2008 г. част от тях бяха обявени за пасища, оценени на 18 стотинки/м2 и заменени, а впоследствие някои от тях бяха обявени и за урбанизирани територии.

В годините Европейската комисия (ЕК) обяви "заменките" у нас за нерегламентирана държавна помощ и разпореди връщането на имотите и разваляне на сделките. Това обаче така и не беше направено. В резултат започнаха и няколко наказателни процедури срещу България от ЕК. 

По думите на Аврамов, тъй като част от заменените имоти в обхвата на "Камчийски пясъци" са на терени, които се приемат за изключителна държавна собственост, те на практика са противоконституционни, и ще се търси съдействието на областната управа за обявяването им за такива. В казуса обаче са замесени три министерства - на екологията и околната среда, на земеделието и храните и на регионалното развитие и благоустройствово.

Повече може да чуете в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Празнична наздравица

Светъл празник! Възкресение. И животът зарпочва отначало – още по-вълнуващ, ярък, красив, смислен и вдъхновяващ. Градът ухае на домашен козунак. Хората изглеждат по-благи. С Великден винаги идва преосмислянето. Затваряш очи и през мислите ти, като на филмова лента, преминават красивите и незабравими моменти: Тройната дъга, която неочаквано..

публикувано на 06.05.24 в 16:30
Конна база Виница

Квалификации за Държавното първенство се проведоха в Конната база във Виница

Близо 30 състезатели по конен спорт се включиха в квалификациите за Държавното първенство, които се проведоха днес на Конната база във Виница. Участниците са от Варна, Добрич, Бургас, Русе, Шумен и др.градове, каза за Радио Варна ръководителят на проявата Даниел Манев, който е главен треньор и председател на спортния клуб по конен спорт..

публикувано на 06.05.24 в 13:50
Кичево

В Кичево раздадоха курбан за здраве

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският..

публикувано на 06.05.24 в 12:12

Къде пътуваха българите по Великден?

Близките до България държави са били най-предпочитани от нашите сънародници, решили да посрещнат Великденските празници в чужбина.  Това каза за Радио Варна Юлиан Бонев от Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.  Най-много българи е имало на Великден в Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония , а програмите са били..

публикувано на 06.05.24 в 09:50

Отбелязваме Гергьовден

На 6 май отбелязваме един от най-големите български празници - Гергьовден. В народните поверия, празникът предвещава пристигащото лято и новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. "Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи", смята народът. Щом вали в деня на..

публикувано на 06.05.24 в 07:08

Малките общини у нас в неравна битка с обезлюдяването

Населението у нас намалява и застарява. Данните на Националната статистика за миналата година сочат, че у нас живеят под 6 милиона и 500 хиляди души. В сравнение с 2022 година населението на страната намалява с 2 229 души, или с 0.03%. 24 на сто от българите са над 65-годишна възраст, а най-нисък е делът на възрастното население в областите..

публикувано на 05.05.24 в 15:17

Признателни пациенти откриха паметна плоча на обичан лекар

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната плоча не е..

публикувано на 05.05.24 в 09:05