Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мълчаливият отказ - най-честото основание да не се дава информация

Снимка: архив

Мълчаливият отказ продължава да е най-честото основание, по което на гражданите им се отказва достъп до обществена информация. Това показва 22-рият годишен доклад за състоянието на достъпа на информация в България. Адвокат Стефан Ангелов от правния отдел към фондация „Програма за достъп до информация“ обясни, че дело, което се заведе срещу мълчалив отказ, се печели на 99% от заявителя.

Все повече хора подават заявления за достъп до информация по електронен път. През 2020 година са подадени 14 500 заявления, повечето от които са по електронен път - 9 31 и 1779 чрез платформата за достъп до обществена информация, за разлика от 2021 г. – 14 170 заявления, от които подадени по електронен път са 9066.

„Нашето проучване показва, че от 563 институции, само 105 са ни уведомили нас самите, като сме подавали електронни заявления, че то е регистрирано. А това е важно, както за заявителя, така и за администрацията“, отбеляза изпълнителният директор на фондацията Гергана Жулева.

В обхвата на документа за активната прозрачност на институциите у нас попадат самоотчетите на 563 органа на изпълнителната власт.

Заради ковид пандемията търсенето на информация по електронен път е станало по-атрактивно, става ясно още в доклада.

Основните въпроси, които гражданите задават на институциите, са свързани с градоустройството, пътното строителство, разходването на обществените средства и изискване на информация за отчетностите им.

Авторите на годишното проучване дават препоръки по отношение на законодателството, като една от тях е правителството да предприеме стъпки за присъединяване към Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи. Тя е ратифицирана вече от 12 държави.

По публикацията работи: Александър Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят на Възраждането с вход свободен на 24 май

Музеят на Възраждането във Варна ще работи с вход свободен на 24 май, съобщиха от Регионалния исторически музей.  В Деня на Светите братя Кирил и Методий обектите, отворени за посещение в системата на РИМ-Варна, са следните: -  Музей на Възраждането Работно време: 10:00 – 17:00 часа с ВХОД СВОБОДЕН -  Музеен обект "Аладжа манастир" Работно..

публикувано на 21.05.24 в 13:56

Отстраниха директора на Областното пътно управление във Варна заради катастрофата с НСО

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно да се образува дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна инж. Явор Пасев и началника на отдел „Инвестиционно-ремонтни дейности“ в ОПУ – Варна Севдалина Казълова. Докато тече дисциплинарното производство, служителите са..

публикувано на 21.05.24 в 12:13

12 души са задържани за купуване на гласове в област Варна

12 души са задържани за купуване на гласове при специализирана полицейска операция на Областната дирекция на МВР във Варна на територията на цялата област за купуване на гласове  и срещу битовата престъпност. По предварителни сигнали в различни малки населени места в различни общини в региона - Провадия, Бяла,  са задържани лица, които са..

публикувано на 21.05.24 в 11:47

Главчев изиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената пресслужба.  От..

публикувано на 21.05.24 в 11:12

ЦИК прие указанията за вота, бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията как ще се..

публикувано на 21.05.24 в 11:03

Учениците, на които се е паднала "проблемна матура", ще получат 4 точки от МОН

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Акция в "Максуда" за купуване на гласове във Варна, има задържани (СНИМКИ)

Над петима са задържани към този момент при акция в квартал "Максуда" във Варна.  Специализираната полицейска операция е  за противодействие на престъпления по политически права на гражданите и противодействие на битовата престъпност. Акцията се провежда от тази сутрин на територията на цялата област, съобщи комисар Веселин..

публикувано на 21.05.24 в 10:10