Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП: Мобилните оператори продължават да заблуждават възрастни хора

Снимка: архив

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ установи, че телекомите не спазват нейните заповеди за забрана прилагането на нелоялни търговски практики спрямо уязвими групи потребители, предаде БГНЕС.

Въз основа на резултатите от извършени проверки по множество потребителски жалби КЗП констатира, че мобилните оператори продължават да заблуждават възрастни хора и хора с умствени или други физически заболявания при отправянето на предложения за сключването на договори, продажбата на стоки и/или доставката на услуги. В резултат на това, уязвимите потребители често не разбират, че подписват нови срочни договори или остават с напразни надежди, че тези договори ще допринесат за по-ниски месечни сметки.

Подтикването на потребители от т.нар. уязвими групи към вземането на неинформирани търговски решения противоречи на вменените в ЗЗП изисквания за проява на добросъвестност и професионална компетентност от страна на търговците. За този вид нарушения максималната имуществена санкция, предвидена в Закона за защита на потребителите е в размер на 70 000 лв. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево време, на места ще превали

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има следобед. На места, главно във вътрешността, ще превали краткотраен дожд, възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от южна четвърт, който следобед във вътрешността ще се обърне от запад-северозапад, а по Черноморието ще е слаб до умерен от..

публикувано на 04.06.24 в 06:14

Адресите без ток

На 04.06.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Изгрев, м-ст Кемер дере, м-ст Папаз чайр, ул. Дубровник 7, 8, ул. Евлоги Георгиев 20, 21, 22, 23, 24, 25, ул. Емил Марков 2, бул. Христо..

публикувано на 04.06.24 в 05:00

750 души от гласоподавателите за Народно събрание в Балчик - без право за евровота

В изборите на 9 юни за Европейски парламент с право на глас в община Балчик, след изтичане на срока за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, са 16 555 души, а за Народно събрание – 17302, според данните, обявени на сайта на Централната избирателна комиси към 27 май 2024. Това означава, че почти 750 души имат право да гласуват само за..

публикувано на 03.06.24 в 17:51

8 530 лева бяха събрани по време на Благотворителното гребане в тандем пред Радио Варна

8530 лева бяха събрани по време на Благотворителното гребане 100 км в тандем с гребни тренажори пред Радио Варна.  Кампанията събра подкрепа още от 8 часа сутринта на 1 юни в Морската градина, където Мей Максин и Николай Колев гребаха в тандем 100 км на гребен тренажор, за да подкрепят Операция "Плюшено мече" в помощ на талантливи млади хора без..

публикувано на 03.06.24 в 17:29

Около 200 хиляди чешки туристи се очакват за лято 2024 у нас

Около 200 хиляди чешки туристи се очакват за лято 2024 в България. Това съобщи посланикът на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан, който се срещна с ръководството на Община Варна, за да обсъди предстоящия туристически сезон. О сновната задача на посолството е да гарантира сигурността на туристите по време на тяхната почивка, допълни Н. Пр...

публикувано на 03.06.24 в 17:06

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  на 4 и 5 юни в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде открито от проф...

публикувано на 03.06.24 в 16:45

До края на юни можем да сменим личния си лекар

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар, припомнят от Националната здравноосигурителна каса.  Формуляра за избор на общопрактикуващ лекар може да бъде изтеглен от сайта на НЗОК –  рубрика „За граждани“.  Желаещите да сменят личния си..

публикувано на 03.06.24 в 15:57