Резултатите от научно изследване по отношение на предпочитанията на туристите за това да бъдат ли използвани повече роботи в хотели и ресторанти, или да остане водещ човешкият фактор... представи проф. Станислав Иванов, заместник-ректор по НИД във Висшето училище по мениджмънт във Варна.
Научното изследване е с широк обхват, с над 1500 респонденти от цял свят, включително и българи.
Все още включването на роботите изисква време, макар че в София вече има хотел до летището, който предлага робот за румсървис.
Нека обаче да чуем подробности по темата от разговора на репортера ни Ваня Славова с проф. Станислав Иванов:
Роботите не са екстремна новост, хората с времето ще свикват с тях и ще ги приемат, смята проф. Иванов.
Далечният Изток и Съединените щати използват най-вече роботи в хотелите.
В Западна Европа роботи се внедряват основно по летищата и в хотели.
България е една от първите страни, които предлагат роботи в хотелиерството, каза проф. Иванов и процесът ще върви във възходяща градация поради липсата на кадри.
Международна конференция "Цифрови технологии за туризъм, основан на преживяванията" се проведе днес във висшето училище.
Повече по темата от Цветелина Генова - ръководител на проекти и приложни изследвания:
Днес отбелязваме втория ден от Страстната седмица – Велики вторник, ден за поучения и нравствени наставления, който ни води към важни духовни размисли. Според традицията , Иисус Христос ни дава пример за истинска благотворителност, като призовава да даваме не от излишъка си, а както бедната вдовица, която отделя от последните си материални средства...
В периода от 8 до 10 април 2025 г. представители на общините Поморие, Бяла, Балчик, Каварна и Шабла взеха участие в международно обучение в Истанбул, Турция , организирано в рамките на проект FoodWISE – финансиран от Европейския съюз чрез програма INTERREG NEXT Black Sea Basin. Фокусът на обучението беше поставен върху борбата с разхищението на..
Фестивал на занаятите в Балчик от 17 до 21 април 2025г.Той ще бъде на крайбрежната алея пред „Двореца“.Събитието е организирано от Държавен културен институт „Двореца“, „Добрички панаир“ АД и Фолклорен танцов клуб "Добруджанци". Откриването ще бъде на 17 април от 11:30 ч с разнообразна програма – музикални изпълнения на възпитаници на Национално училище..
Най-старият в Европа солодобивен и градски център „Провадия-Солницата“, отваря врати за посетители през предстоящите празнични дни, съобщава БТА. Любителите на праисторията могат да посетят археологическия обект през почивните дни около Великден, от 1 май до Гергьовден, както и на 9, 10 и 11 май. Обиколките ще започват на всеки кръгъл час, като..
С изкуствения интелект вече можем да правим почти всичко. В това число и създаването на песен. От няколко дни в социалните мрежи се появи парче на английски език, посветено на най-известната птица във Варна – пеликанът Стойчо. Той стана хит с обиколките си из Морска гара и по плажната ивица, както и с честото си посещение на различни заведения...
Чаят е втората най-консумирана напитка в света, след водата. А знаете ли, че едно съвсем случайно падане на листо във вряща вода преди около 5000 години в Китай бележи началото на историята на чая. За откривател се смята император Шен Нонг. Именно в китайската планина Ууи се отглежда редкия вид чай Da Hong Pao, който е най-скъпия в света и един грам..
На Цветница е празникът на град Провадия. По традиция се организира панаир на занаятчии, като за втора поредна година той ще само в района на минералните бани. Надсловът и тази година е „ Изберете българското!“. В музикалната програма тази година са включени два концерта. На 12 април от 19.30 часа в центъра на града концерт ще изнесат..