Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

Варненският диджей разказва за кариерата си в Германия, за любовта си към плочите и за мисията да съхрани и популяризира българското музикално наследство

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес.

Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и кандидатства в Музикалното училище след 7-ми клас, където е приет. Непредвидено събитие обаче налага смяна на училището и осуетява плановете му. Няколко години по-късно той все пак се завръща към музиката - този път зад диджейския пулт. През 1996 г. започва да се учи при някои утвърдени варненски диджеи и да ги замества, когато отсъстват. Така диджейството се превръща в начин на живот. DJ Villy постепенно налага името си на варненската клубна сцена и през следващите 15 години е един от водещите диджеи в града.

Но един ден пред него се отваря възможността да продължи да практикува любимото си занимание в Германия.

Заминаването ми за Германия беше спонтанно. Във Варна се срещнах със собственика на един от големите берлински клубове. Преди едно мое парти си поговорихме за клубната сцена в Берлин, за тенденциите в музиката. А след партито дойде при мен и ми каза: "Ако някой ден желаеш да смениш обстановката, си добре дошъл в моя клуб". Първоначално не взех предложението му насериозно. Но когато се прибрах вкъщи, помислих и реших след края на лятото да пробвам. Натоварих колата с четири куфара с плочи, два грамофона, малко дрехи и заминах за Берлин. Започнах да пускам музика всяка събота във въпросния клуб. Казва се 45 Seconds и се намира на последния, девети етаж в една сграда на Постдамерплац, с гледка към центъра на Брелин и Бранденбургската врата. Уникално място!

След края на сезона DJ Villy трябва да реши къде да продължи кариерата си. Любовта му към родния град е голяма, но Берлин предлага неограничени възможности за развитие. И остава. Първите години прекарва в същия клуб, след което с него се свързва агенция за диджеи с предложение да работят заедно. Така започва странстването на DJ Villy из Германия - всеки уикенд в различен град, различен клуб.

Изминавах средно по 2000 км на седмица. В четвъртък тръгвам, в петък и събота - партита, в неделя - обратно в Берлин. Този цикъл продължи 5 години. Бяха страхотни времена!

Кариерата на DJ Villy днес също е толкова интензивна, колкото и тогава. Но успоредно с нея той развива дейности в подкрепа разпространението и популяризирането на грамофонната плоча като звуков носител.

За мен плочите са истинско съкровище. Обожавам ги във всяко отношение! Сигурен съм, че всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка! Затова от две години насам в основните училища в Германия организирам беседи на тема винил. Запознавам децата с целия процес по създаването на една плоча, показвам им разликите между аналоговия и дигиталния звук, демонстрирам как се смесват две песни с диджейския пулт. Интересът е огромен! Освен това създадох YouTube канала Lost In The Music, чиято цел е да популяризира каталога на лейбъла Балкантон по целия свят. Свързах се с читалището в с. Аврен и попитах дали се пази архивът с грамофонни плочи. Оказа се, че се пази и с радост прегърнаха идеята да го дигитализирам, тъй като това е неговият смисъл - да достигне до хората. И така поетапно качвам в интернет богатото българско музикално наследство, дигитализирано с високо качество. Също така създадох и сайта Музикалното наследство, където публикуваме информация за българските изпълнители от миналото в различни жанрове - естрада, народна музика, джаз... За мен е важно тази памет да бъде съхранена за поколенията, защото това е нашето културно богатство!

Целия разговор с DJ Villy в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05