Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се предпазим от мълнии

Всяка година 24 хиляди души по света губят живота си, защото са ударени от мълния. Десет пъти повече са ранените. Докато навремето се смяташе, че гръмотевичните бури са характерни за средата и края на лятото, днес положението е различно. Климатичните промени се отразяват на всеки един аспект от живота. Мълнии падат по-често в планините. Гръмотевичните бури в равнините също обаче не са безопасни. Примерът от последните дни е категорично доказателство, че дори и на морския бряг има опасност да пострадаме от мълния.

Ако започнем от нулата – мълнията е електрически разряд, който се появява между облаци или между облаци и земята, с температура, която може да достигне до 20 хиляди градуса. Електричеството, което акумулира, може да достигне до 30 хиляди ампера. Една мълния може да разреди до 1 милион волта със скорост до 150 метра в секунда. Плашещо, нали?

На ден по света падат около 8 милиона мълнии. 90 на сто от хората, които са ударени от мълния, оцеляват. Какво да бъде поведението ни при гръмотевична буря, попитахме Пламен Джамбазов, който се занимава с подсигуряването на защитна техника.

"При всички положения не трябва да се застава под дърво. Също така не трябва да сме близо до някакви стълбове без значение какви са. Трябва да избягваме високите предмети."

При гръмотевична буря е много важно да избягваме откритите пространства. Ако това е невъзможно, има действия, с които да се предпазим.

"Трябва да се клекне, да се прибере главата към тялото и двете ръце също да се приберат към тялото. Ако имаме възможност да влезем в кола, защото тя е защитено пространство."

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторият безплатен предизборен диспут в ефира на Радио Варна (НА ЖИВО)

Вторият безплатен предизборен диспут в ефира на Радио Варна, във връзка с предстоящите на 9 юни избори 2 в 1 - за Народно събрание и Европейски парламент, ще се проведе днес, 12 май, от 10 часа. В него участие ще вземат кандидати за депутати в Европейския парламент. Те ще дискутират темата " Бъдещето на Европейския съюз в контекста на усложнената..

публикувано на 12.05.24 в 09:39

Следобед ще вали

Днес ще има променлива облачност, по-значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки!  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по-голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър, сутринта от северозапад и север, следобед ще се..

публикувано на 12.05.24 в 06:52

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват тази неделя, 12 май, в  Маратон Варна. Събитието се организира със съдействието на Община Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация до събота, 11 май. Повишеният интерес към деветото поредно издание на..

публикувано на 12.05.24 в 06:40
Снимката е илюстративна

Синята зона във Варна няма да работи в неделя

Синята зона във Варна няма да работи в неделя, съобщи кметът на града Благомир Коцев в профила си във Фейсбук. Причината е провеждането на варненския маратон, който посреща 1,200 бегачи от 33 държави. "Да слезем от колите си и да повървим заедно с тях!", написа още Коцев. До 15 часа в неделя, заради провеждането на маратона, ще бъде затворена..

публикувано на 12.05.24 в 06:30

Пуснаха фонтана на пл."Независимост" месец по-рано

Пуснаха фонтана на пл. "Независимост" месец преди планираното заради Маратон Варна. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев. Голям спортен празник е организиран за малките в деня на спортното събитие. Йога за деца, табата, баскетбол, футбол и балет са само част от активностите, които ще се преподават безплатно от сертифицирани треньори на малчуганите,..

публикувано на 11.05.24 в 19:57
Снимката е илюстративна

Цистерна и мотор се удариха в Айтоския проход

Цистерна и мотор се удариха в Айтоския проход между селата Билка и Дъскотна. Инцидентът е станал малко след 18 часа, изясняват се причините, довели от произшествието. Няма данни за тежко пострадали, съобщават от полицията.  Пътят е затворен в двете посоки, движението се отбива от село Партизани към Ришкия проход.  Няма теч от цистерната и опасност от..

публикувано на 11.05.24 в 19:45

До две седмици удостоверяват машините за вота

Екипите, ангажирани с удостоверяването на машините за гласуване, ще работят в режим, който гарантира завършването на процеса в срок. Това коментира министърът на електронното управление Валентин Мундров пред журналисти след началото на процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване, днес, съобщават от ресорното министерство...

публикувано на 11.05.24 в 16:58