Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електричеството завладява Варна от 25 до 28 август

Palace Auto Varna 2022 E-Mobility - най-голямото специализирано изложение за зелени автомобили

Дворецът на културата и спорта във Варна ще е домакин на Palace Auto Varna 2022 E-Mobility, автомобилно изложение с фокус на мобилността на бъдещето: хибридна, електрическа и свързана. Салонът ще се проведе от 25 до 28 август тази година, а събитието е най-голямото специализирано за e-Mobility в страната. Актуалните си зелени модели ще изложат: ALFA ROMEO, AUDI, CITROEN, FIAT, FORD, HYUNDAI, JEEP, JAGUAR, LAND ROVER, PEUGEOT, SKODA, VOLVO, VW, OPEL, MASERATI, MAZDA, HAVAL и др., както и електрически мотоциклети - SUR-RON, също така ще участват фирми от съпътстващи бизнеси като зарядни станции за електрически автомобили, цялостни решения в областта на електрическата мобилност и техническо оборудване на автосервизи. Посетителите на PalaceAutoVarna 2022 E-Mobility ще имат възможността да участват в организиран тест-драйв и демонстрации, за да видят и усетят следващото ниво на мобилност от първо лице.

За посетителите, попълнили анкетната карта, са осигурени множество награди като 5 ваучера от по 200 лв. за гориво от Shell България, шофьорски курс категория по избор от Учебни центрове "България", 5-дневно ползване на BMW от TOP RENT-A-CAR, 2 ваучера по 100 лв. за обслужване в Автосервиз КОНИК и покана за двама за концерт на Василис Карас от "Дворец на културата и спорта" Варна. PalaceAutoVarna 2022 E-Mobility ще бъде отворен за посетители от 10.30 ч. – 19.30 ч. от 25 до 28 август.

Дебют на салон у нас прави мекия хибрид Maserati Grecale, който бе представен преди месеци на SofiaFestivalofSpeed, а освен него на щанда ще бъде и Levante GT MHEV с 330 к.с.

Новият SUV Grecaleе разработен в Лабораторията за иновации на Maserati в Модена и се произвежда в завода в Касино. Предлага се изключително широка гама от двигатели: конвенционални с вътрешно горене, хибридни, а след година Grecale ще бъде и първият изцяло електрически SUV в историята на Maserati. С пускането на модела са налични три версии: GT с четирицилиндров мек хибриден двигател с мощност 300 к.с., Modena с четирицилиндров мек хибриден двигател с мощност 330 к.с. и мощната версия Trofeo с бензинов V6 двигател 3,0 л с мощност 530 к.с., базиран на двигателя Nettuno, монтиран на MC20.

На щанда на „Мото Пфое“ ще могат да се видят електрическите бестселъри – Volvo С40Recharge, Mustang Мach Е, плъг-ин хибридите Volvo XC40, Ford Kuga, Ford Explorer и Range Rover Evoque, електрифицираните а E-Pace и F-Pace, Volvo ХС90, Land Rover Discovery Sport, както и най-желаният и луксозен SUV на планетата новия Range Rover.

Вторият изцяло електрически модел на Volvo – C40Recharge, e първият автомобил на компания, за производството на който не е използвана никаква кожа и е нагледен пример за лукс и предизвикателни дизайнерски решения. Volvo C40 разполага с нова усъвършенствана система за пречистване на въздуха в купето, предотвратява проникването на до 80% от опасните частици PM 2.5. Пробегът с едно зареждане е над 430 км по WLTP. Мощността във версията с два мотора е 408 к.с., колкото и при XC40Recharge. Използва се 78 кВтч батерия, която може да бъде заредена до 80% за около 32 минути. Има и версия с мощност 231 к.с. и предно задвижване.

Първият изцяло електрически модел на Ford MustangMach E е и първият MustangSUV в историята. Предлага се с две батерии – с 68 и 88 кВтч използваем капацитет. Мощността е 269 и 351 к.с., а пробегът 440 и 550 км. Дебютиралата на салона в София GT версия е с 487 к.с. и 3,7 сек ускорение от 0 до 100 км/ч.

Ford Explorer PHEV e със 7 места и плъг-ин задвижване. Използва V6 двигател с 13,6 кВтч батерия, която осигурява 42 км само на електричество. Системната мощност е цели 457 к.с., а с този плъг-ин хибрид разполагате със свободата на пътувате безгрижно без да мислите за зареждане и при нужда да сте само електрически.

Volvo е първият производител в света, който има плъг-ин хибриди за всички модели от гамата си. Дебют в XC40 прави двигателя T5TwinEngine, който използва нов 1,5-литров 3-цилиндров бензинов мотор със 180 к.с. и електромотор с 82 к.с. Хибридната системна мощност е 262 к.с., което го прави топ версия в семейство XC40. По цикъла WLTP автомобилът гори 1,67 л/100 км и 38 гр/км СО2. Батерията е литиево-йонна с капацитет 10,7 кВтч, а само на ток могат да се минат 46 км. XC40 се предлага и в изцяло електрическа версия.

Ford KugaPlug-InHybrid (PHEV) стана най-продаваният плъг-ин хибрид в Европа при дебюта си миналата година, а клиентите се възползват максимално от 56-километровия (по WLTP) чисто електрически пробег на своите автомобили. Според реални данни от Ford, шофьорите на KugaPHEV в цяла Европа досега са изминали 49% от пробега си при използване на батерията, заредена от външен енергиен източник.

Задвижван от 2,5-литров, четирицилиндров бензинов двигател с цикъл на Аткинсон и електромоторен генератор с 14,4 кВтч литиево-йонна батерия, KugaPlug-InHybrid (PHEV) предлага до 56 км чист електрически пробег, икономия на гориво от 1,4 л/100 км и емисии на CO2 от 32 г/км (и трите данни са измерени по WLTP). Автомобилът може да се зарежда от външен източник на електричество чрез странично монтиран в предния ляв калник порт.

Петото поколение Range Rover дебютира за първи път в историята си със 7 места, пространството на третия ред седалки осигурява място за възрастни. Както и досега, RangeRover се предлага в два варианта на междуосие – стандартна и удължена база. Освен със 7 места новият Range Rover е наличен в още две конфигурации на седалките – с 4 или 5 места в зависимост от бизнес класа.

Range Rover е наличен с 3,0-литров дизелов двигател с избор от мощност между 249, 300 и 350 к.с. „Императорът“ се предлага и с 3,0-литров бензинов агрегат с 400 к.с. Всички те са с MHEV, които разполагат с 48 волтов суперчарджър и 48 волтова литиево-йонна батерия за съхранение на енергията. V8 моторът е 4,4-литра с 530 к.с. и 750 Нм, с които автомобилът ускорява от 0-100 км/ч за едва 4,6 секунди. Новият RangeRover се предлага и с два хибридни мотора с мощности от 440 и 510 конски сили, като с тях само на електричество автомобилът може да измине до 113 километра. Автомобилът е един от малкото PHEV, които предлагат възможност за бързо зареждане с мощност 50 kW DC. Той може да се зареди до 80% за по-малко от час, което го прави един от най-бързо зареждащите се хибриди. През 2024 г. RangeRover ще се предлага и с изцяло електрически двигател.

E-Pace използва нова платформата, вече готова да поеме батериите на електрифицираните версии. В гамата се предлага 2,0-литров дизел с 204 к.с., отвън има промени в броните, фаровете вече са LED. Също така има плъг-ин версия P300e, чийто електрически двигател задвижва задната ос и има пробег само на ток 55 км. В комбиниран цикъл разходът е 2,0 л/100 км, но когато го караме ще проверим дали е така в реалния свят.

Най-голяма новост в обновения модел е 11-инчов сензорен екран и система Pivi Pro i. Има съвместимост с Apple CarPlay и AndroidAuto, индуктивно зареждане и слотове USB за връзка с устройства и зареждане.

За потенциални клиенти компанията е осигурила тестово шофиране за моделите Ford Kuga, Ford Focus, Volvo ХС40, Volvo ХС60, Volvo ХС90, Land Rover DiscoverySport, Range Rover Evoque и Jaguar E Pace.

Официални партньори на салона са Shell България, УниКредит Лизинг и Черно море хотел и казино.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН: Няма да има ощетени на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, предаде БНР.  " Това е..

публикувано на 20.05.24 в 11:50

Военната прокуратура с втори оглед на автомобилите от катастрофата край Аксаково

Повторен оглед на двата автомобила, участвали в произшествието на входа на град Аксаково, ще бъде извършен днес от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването.  Припомняме, че автомобил на Националната служба за охрана катастрофира на входа за Аксаково на 16 май. При инцидента загина 63-годишният шофьор колата, сблъскала се с тази на..

публикувано на 20.05.24 в 10:23

Синодалният избор за нов Сливенски митрополит ще бъде на 26 май

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан , който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще трябва да избира между епископ Арсений , сочен за дясната ръка на пловдивския владика Николай, и епископ Герасим. Интригата около избора на Сливенски митрополит..

публикувано на 20.05.24 в 09:43

Безопасно ли е да пазаруваме от Temu?

Европейската потребителска асоциация и 18 национални организации внесоха жалби срещу онлайн платформатаTEMU   за нарушения на новото законодателство на Европейския съюз. Това съобщи за Радио Варна Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. Онлайн платформата TEMU атакува потребителите с изключително ниски цени на всякакви..

публикувано на 20.05.24 в 09:37

Социалната парламентарна комисия заседава извънредно за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за осъвременяване на..

публикувано на 20.05.24 в 08:32

Зрелостниците пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура

Вариант номер 1 беше изтеглен за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет.  На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална квалификация. Изпитният вариант за тях ще бъде изтеглен в този час. За днешната матура са..

публикувано на 20.05.24 в 08:23

В знак на протест: Работен, но неучебен ден във варненските университети

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия.  Във Варна за висшите учебни заведения денят ще е работен, но неучебен. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите..

публикувано на 20.05.24 в 08:21