Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА отлага изстрелването на първата мисия до Луната от 50 години насам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Течове на гориво принудиха НАСА да отложи изстрелването на новата си гигантска ракета Space Launch System (SLS) за тестов полет до Луната без екипаж, предаде БГНЕС.

Следващият опит за изстрелване ще се състои най-рано в петък (2 септември).

Припомняме, че мисията "Артемида 1" е изпитателен полет от огромно значение. При изстрелването, което първоначално беше планирано за понеделник по време на двучасов прозорец, започващ в 08:33 ч. местно време (14:33 ч. централноевропейско време), безпилотен модул "Орион" ще бъде изведен в орбита около Луната, преди да се върне на Земята 42 дни по-късно.

Мисиите на "Артемида" бяха съпътствани от закъснения и технически неизправности, така че изстрелването днес беше под голямо напрежение.

Разходите за "Артемида 1" достигнаха 4 млрд. долара (4 млрд. евро), а цялата програма ще струва на НАСА поне 93 млрд. долара (93 млрд. евро), докато астронавтите отново кацнат на Луната.

"Това е изпитателен полет и той не е лишен от риск. Анализирали сме риска по възможно най-добре", заяви Боб Кабана, заместник-администратор на НАСА, преди изстрелването.

"Но ние натоварваме "Орион" отвъд това, за което всъщност е проектиран. В подготовка за изпращането му до Луната с екипаж и искаме да сме сигурни, че ще работи абсолютно перфектно, когато го направим, и че разбираме всички рискове. Ще научим много от този изпитателен полет". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасиха бедстващо куче, паднало в Шокъровия канал

Спасиха бедстващо куче, паднало в Шокъровия канал след подаден сигнал. Задействани са Службата по противопожарна безопасност и защита на населението и екипа на Приюта за безстопанствени животни в с. Каменар. На мястото, за да помогнат, са се отзовали доброволци, както и граждани, разхождали се в този момент в Морската градина, съобщават от общинската..

публикувано на 04.06.24 в 17:17

"Книги за смет“ гостува във Варна на 8 юни

Кампанията "Книги за смет" гостува във Варна на 8 юни. Тя ще се проведе от 10 до 13 часа на паркинга на хипермаркет на улица "Девня"24 . На следващия ден безплатна книга срещу килограм пластмаса ще могат да получат шуменци.  Тази година „Книги за смет“ има нова кампания - колекционерска поредица, посветена на кирилицата – „Буквите, които ни..

публикувано на 04.06.24 в 15:25

Започна записването за безплатно плуване за деца във Варна (ГРАФИК)

От днес, 4 юни, започна записването по общинска програма за безплатно начално обучение по плуване за деца от 6-8 години. Тренировките ще се проведат на плувен комплекс „Приморски“ в периода от 24 юни до 20 юли. Обучението е организирано на сесии, провежда се от квалифицирани треньори, осигурени от спортните клубове. Програмата се финансира от..

публикувано на 04.06.24 в 12:38
“Кор Кароли“ във Военноморския музей във Варна. На малката снимка: Кап. Георги Георгиев на борда на яхтата

94 години от рождението на капитан Георги Георгиев

На 4 юни отбелязваме 94 години от рождението на капитан Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от..

публикувано на 04.06.24 в 08:42

Лесна работа: Лято

В книгата си „География на блаженството“ Ерик Уайнър обръща внимание на факта, че всяка държава си има своя любим въпрос, към който се прибягва, когато сте на коктейл. Обикновено това е въпрос в едно изречение, а отговорът отприщва истински порой от информация за лицето, с което току-що сте се запознали. В Съединените щати този въпрос е „С..

публикувано на 03.06.24 в 15:22

Вход свободен във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" за Деня на бащата (ПРОГРАМА)

С вход свободен и богата програма Военноморският музей във Варна ще отбележи Деня на бащата.  На 8 юни (събота) от 10 до 18 часа ще се проведе традиционното за Националния военноисторически музей и филиалите му събитие.  Програмиране на роботи и изстрелване на хартиени ракети с тях, усвояване на техники за самозащита от таекуондо и балонено..

публикувано на 03.06.24 в 11:25

Ученичка дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането

Азра Наджетинова дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането в града.  Макетът е правен с огромна отговорност от страна на осмокласничката от гимназията по строителство и архитектура „Васил Левски“ и по идея на учителя й по история.  Азра се интересува още от малка от архитектурата и един ден мечтата й е да стане..

публикувано на 03.06.24 в 06:41