Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се проверка за незаконна сеч в наводнените карловски села

Снимка: БНР Пловдив

Близо седмица след голямото наводнение в района на Карловско трябва да започне проверка за незаконна сеч, предаде БНР.

Представители на управлението, прокурори и местни жители ще инспектират горите в този район, за да се установи дали има допуснати нарушения и дали тези дейности са сред причините за бедствието в Подбалкана.

По-рано земеделският министър Явор Гечев и служебният премиер Гълъб Донев коментираха първоначалните данни, че в района не е имало незаконна сеч.

Жителите на пострадалите села твърдят обратното.

Десетки доброволци и военни и днес разчистват тонове наноси в пострадалите от наводнението карловски села.

Общо 348 са пострадалите къщи, информира кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

От Министерството на отбраната увериха, че ще предоставят фургони, в които временно да бъдат настанени хората,останали без жилища .

Заради прекъснати водопроводи положението остава тежко в селата Слатина, Богдан и Каравелово.

Очаква се да бъдат изградени временни водопроводи.

Работи се и по възстановяване на електрозахранването.

Все още водата в района на бедствието е негодна за пиене и готвене. Препоръката е да се използва само бутилирана.

От Регионалната здравна инспекция в Пловдив призоваха всички хора, които са в засегнатите райони, да използват маски и ръкавици при разчистването на къщите и дворовете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономическият министър поиска оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум" поиска след среща със служители на дружеството, които предприеха протестни действия от вчера,  министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов.  Министър Николов е разпоредил на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, да предприемат необходимите действия..

публикувано на 29.05.24 в 13:02

Откриват новата автогара на 1-ви юни

Сградата на новата автогара ще бъде официално открита тази събота, на 1-ви юни от 10 часа. Но, първите курсове на автобуси по редовни линии ще започнат още в петък. Територията й е 8 хил.кв.м., от тях застроената площ е 1 700 кв.м. Останалата площ са паркоместа за автобуси и микробуси, както и такива за автомобили на граждани. Това каза Веселин..

публикувано на 29.05.24 в 11:35

Ремонтът на ветрохода "Калиакра" ще приключи до 15 дни

Класовият ремонт на учебния ветроход „Калиакра“ започна в началото на седмицата в „Терем – Флотски арсенал“. Ремонтните дейности трябва да приключат до 15 дни. Тази година ще бъде отбелязана 40-годишнината от построяването на баркентината. По този повод се провежда благотворителна кампания за осигуряване на средства за поддръжката и обновяването на..

обновено на 29.05.24 в 10:39

ВиК-Варна с нови багери и самосвали за 2 млн. лева

Близо 2 млн. лева без ДДС са инвестициите в нова техника за нуждите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. В подвижния състав на дружеството вече има пет чисто нови багер-товарачи, мини багер , удобен за работа в ограничени пространства и четири самосвала с тристранно разтоварване, съобщават от ВиК. Нова строителна техника за нуждите на..

публикувано на 29.05.24 в 10:32
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Нощният влак от София за Варна закъснява с почти три часа (ОБНОВЕНА)

Вчерашният инцидент на Централната жп-гара в София стана причина за промени в разписанията на влаковете, които продължават и тази сутрин.  Справка в сайта на БДЖ показва, че нощният влак от София ще пристигне във Варна със закъснение от почти три часа. В този час влаковата композиция се движи по направлението Шумен - Варна...

обновено на 29.05.24 в 09:51
Цар Фердинанд І

Връщат тленните останки на цар Фердинанд от град Кобург в София

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май. Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна". Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар..

публикувано на 29.05.24 в 09:01

Черно море e ключово за НАТО. Къде е България?

Само преди дни, в понеделник – 27 май, Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО..

публикувано на 29.05.24 в 08:14