Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика" за 15-и път

Първата изява на студентите, участващи в поредното издание на международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ в Балчик, е на 12 септември. От 17,00 часа в Художествената галерия се открива изложба на студенти от катедра индустриален дизайн при На­цио­нал­на ху­до­жес­тве­на ака­де­мия.

“По вре­ме на фес­ти­ва­ла в пе­рио­да 2011-2013 г. бя­ха про­ве­де­ни три твор­чес­ки ате­лие­та по ин­дус­триа­лен ди­зайн, с кои­то це­лях­ме да про­ме­ним и по­доб­рим с проек­тни пред­ло­же­ния на мла­ди­те та­лан­ти ес­те­ти­ка­та на град­ска­та сре­да в Бал­чик. Мно­го от те­зи идеи, ма­кар и адап­ти­ра­ни, се реа­ли­зи­ра­ха с вре­ме­то от Об­щи­на­та. Те ще про­дъл­жа­ват да се реа­ли­зи­рат и в бъ­де­ще, за да мо­жем да об­ла­го­ро­дим ви­зуал­на­та сре­да, ви­зуал­на­та ко­му­ни­ка­ция, фун­кцио­нал­ност­та на прос­тран­ства­та в Бал­чик и дос­тъп­ност­та за хо­ра­та в не­рав­нос­той­но по­ло­же­ние. Рет­рос­пек­тив­на­та из­лож­ба „50 го­ди­ни бъл­гар­ски ин­дус­триа­лен ди­зайн“, пред­ста­ве­на на вто­рия етаж в Ху­до­жес­тве­на­та га­ле­рия, кой­то то­га­ва бе­ше все още не­ре­мон­ти­ран, по­ка­за на по­се­ти­те­ли­те, че ди­зай­нът в Бъл­га­рия е ус­той­чив фе­но­мен, кой­то про­дъл­жа­ва да се раз­ви­ва въп­ре­ки бур­на­та ико­но­ми­чес­ка сре­да и не­сис­те­ма­тич­ност в об­щес­тво­то ни.

След де­сет­го­диш­на пау­за от­но­во по­каз­ва­ме нов под­бор от твор­чес­ки тър­се­ния на мла­ди­те ин­дус­триал­ни ди­зай­не­ри от Бъл­га­рия. Как­ви са тен­ден­ции­те в ди­зай­на се­га и как­ви те­ми въл­ну­ват мла­ди­те та­лан­ти? Ще раз­бе­ре­те, ка­то по­се­ти­те из­лож­ба­та“, канят организаторите на фестивала от сдружение "Виа Понтика". Изложбата ще продължи до 17 сеп­тем­ври.

На 12 септември от 18:00 ч. на сцената на централното чи­та­ли­ще „Паи­сий Хи­лен­дар­ски - 1870“ фестивалът ще бъде официално открит от Асен Блатечки и Николай Урумов с театрален спектакъл с криминални ноти „Хайде да убием Матилда“ (спектакъл на Орлин Дяков).

За петнадесети пореден път прeлетните птици в изкуството спират своя полет в Балчик и ще потопят града в творческа атмосфера от 12 до 17 септември. Разнообразна и интересна програма обещава и тази година екипът на фестивала. Художници, музиканти, театрали, дизайнери и кинотворци ще представят своите творчески търсения и ще осеят Белия град с изложби, представления, концерти, ателиета и кинопрожекции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06