Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мрежа за сянка – къде и как да я използваме

Селскостопанската мрежа за сянка е изработена от лек, екологично чист материал, предназначен да предпазва растенията от твърде силните слънчевите лъчи. С нея можете да решите огромен куп проблеми, свързани с ултравиолетовите лъчи и не само тях, разбира се.

Какво представлява мрежата за сянка?

Мрежата е изработена от синтетичен, екологичен материал, който може да разпръсне и абсорбира ултравиолетовите лъчи, които са толкова изобилни, че могат да навредят на продукцията.

Ако разгледате детайлно структурата на мрежата, ще видите, че тя всъщност представлява твърдо влакно, с много плексуси, които са равномерно разположени един от други притежават доста голям брой слотове. Степента на засенчване на мрежата директно зависи от броя на същите тези слотове, които обикновено се наричат клетки.

Селскостопанската мрежа за сянка може условно да се раздели на няколко области на приложение.

Мрежа за засенчване на селскостопански продукти

Както вече казахме, мрежата за сянка е неделима част от селскостопанското оборудване. Освен за открити площи, тя може да се използва и в оранжерии. Основната задача на всеки фермер и градинар, занимаващ се с растениевъдство и отглеждане на оранжерийни култури, е да получи добра реколта. Мрежата за засенчване е надеждна защита на растенията и повишени добиви.

Ето защо днес е особено търсена засенчваща мрежа за оранжерии, която помага за защитата на растенията от палещото слънце и увеличава рентабилността на производството. Лесно се закрепва със специални крепежни елементи и се опъва върху оранжерийни култури. В случай на отваряне на оранжерията, мрежата ще предпази растенията от преките слънчеви лъчи. Ако е необходимо да се увеличи интензивността на светлината, за да се ускори узряването на растенията, тя може лесно и бързо да се отстрани.

Мрежа за камуфлажни цели

Тази мрежа за сянка се отличава с висока плътност, в сравнение със селскостопанската. Тя ще ви помогне да прикриете строителни обекти, за да запазите далеч от любопитни очи строителни отпадъци или неприятният вид на стените, по време на ремонт, строителни скелета и др. Подходяща е и за изграждане и на огради и всякакъв вид външни паравани.

Основни видове слънцезащитни мрежи и материалите, от които са изработени те
Експертите смятат, че следните материали са оптимални за производството на засенчваща мрежа:

Мрежа за сянка от поликарбонат

Най-качествена и скъпа е мрежата за засенчване на растения от поликарбонат. Той е много устойчив материал, способен да издържа на различни агресивни външни фактори. И също така, такава мрежа за градината не влошава външния си вид и не изгнива в продължение на много години. По време на използването свойствата на поликарбоната не се губят.

Мрежа за сянка от полимери

Следващият вид е засенчваща мрежа за оранжерии от различни полимери. Тези материали са доста издръжливи, но поради ниската си плътност и ниската цена са много евтини. Засенчващата мрежа от този тип може да улови пряка слънчева светлина и вредители, а също така да предпази растенията от силни ветрове и валежи.

Мрежа за сянка от плат

Най-простият и евтин е платненият слънцезащитен екран. Всеки градинар може да си позволи такъв материал. Засенчващата мрежа за растения от плат има кратък експлоатационен живот, тъй като поради голямото количество влага материалът бързо изгнива. Такъв продукт обаче може да се използва и за други цели в градината, а не само за създаване на сянка в оранжерията.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варнеският мото клуб "Вокил" организира кръводарителска акция

И тази година мото клуб "Вокил" организира кръводарителска акция. Тя е под надслов "Вокил дарява кръв, дарете и Вие, спасете ЖИВОТ!" Даряването на кръв ще се проведе от на 17 декември, от 10 до 13 часа. Мястото - Районния център по трансфузионна хематология във Варна (в двора на Окръжна болница). От MC "Вокил" приканват всички желаещи да се включат в..

публикувано на 04.12.22 в 14:21

Засадиха 1200 дървета край Каменар

Десетки доброволци се включиха в засаждането на 1200 дръвчета от вида "акация" в района на Центъра за обучение на кучета край Каменар. Инициативата е съвместна между центъра и организацията "Гората.бг", които са осигурили всички необходими средства и инструменти за залесяването. То е изцяло на доброволни начала, каза за Радио Варна Боян Пашов от..

публикувано на 03.12.22 в 14:48

Кой е виновен ако онлайн покупките се бавят - куриерът или търговеца?

Черният петък вече мина, но сигурно още има хора, които чакат своите онлайн покупки да пристигнат. Не са редки случаите, когато се налага да чакаме по-дълго време поръчаната стока да стигне до нас. Кой обаче е виновен в случая? Куриерът или търговеца? В подобна ситуация могат да изпаднат много потребители заради увеличения брой продажби по време..

публикувано на 03.12.22 в 10:58

Изкуственият интелект навлиза и във филтрите за вода

Американски учени са решили да използват изкуствен интелект за да предотвратят пропускането на замърсители дори и от най-добрите филтри за вода.  Разработването на подобрени материали и последващото им тестване обаче е сложно и отнема много време. Изследователите са установили, че с помощта на изкуствения интелект наистина могат да ускорят..

публикувано на 03.12.22 в 10:44

Изградиха дървена беседка по повод Международния ден на хората с увреждания

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания „Слънчевата къща“ във Варна вече разполага с нова дървена беседка. Тя е изградена по повод Международния ден на хората с увреждания с помощта на множество дарители и благотворителни базари за да могат слънчевите младежи имат своето място за отдих на открито. Благотворителен базар с участието на..

публикувано на 03.12.22 в 10:26

Радио Варна представя: В очакване на празниците...

Притихнали в очакване на празниците, в които отново ще се съберем със семействата си, си припомняме за интересните срещи и събеседници от ефира на Радио Варна.  Започваме от датата 4 декември – св. Варвара , която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. В някои райони на..

публикувано на 03.12.22 в 09:50

Коледният базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща

Коледният базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за втора поредна година, за да ни донесе много греяно вино, ароматни сладкиши и разнообразие от сгряващи душата кулинарни изкушения. "Българска стрийт фууд асоциация" - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да..

публикувано на 03.12.22 в 15:30