Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Изкуството да падаш“ - за трудния път на съзряването, за умението да падаш и да се изправяш отново

| обновено на 29.09.22 в 10:54

„Изкуството да падаш“ – дебютният пълнометражен филм на Орлин Милчев, беше един от участниците в конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. Историята разказва за 17-годишната Бори (в ролята Елена Замяркова), която отказва да бъде унижавана от момчетата. Артистичната й, но лабилна майка (Александра Сърчаджиева) не й дава подкрепата, от която има нужда. Грижовният й дядо я записва в школа по джудо. Там тя осъзнава, че преди да победиш другите, трябва да победиш себе си.

За трудния път на съзряването, за умението да падаш и да се изправяш отново Светлана Вълкова разговоря с режисьора Орлин Милчев и актрисата Елена Замяркова.

Една специфика на фестивала тази година е, че има много филми, които показват живота през погледа на млади хора, на деца, тийнейджъри. Очевидно и вашата гледна точка е такава. Как я избрахте? Откъде тръгна идеята?

Орлин Милчев:

Идеята започва от една много ранна версия на сценария, който ми беше изпратен от един от моите учители - Марин Дамянов, история на Неда Филчева. След това, когато го прочетох, веднага разпознах една от най-важните теми изобщо в разказването на истории - идеята за съзряването и как човек пораства. Разпознах зародиша на идеята, че трудността е това, което те прави съзнателен в израстването и по-конкретно доброволното изправяне пред трудността, защото има трудности за всеки, но ако се крием и чакаме те да дойдат, никога не се справяме с тях. Човек трябва да развие умението да отива с лицето си към проблемите и трудностите.
Оттам нататък преработихме сценария и изкарахме на преден план семейната история, балансирахме я с джудото като инструмент на съзряването и после се впуснахме в снимки. Това за мен винаги ще остане като много хубав спомен. Това е едно колаборативно усилие - парченца от сценаристите, от пространствата, от моето светоусещане, парченца от актьорите. Всеки допринесе  за този пъзел и добави живот в него, което беше голяма радост за мен като режисьор.

Съзряването и порастването в различните времена по различен начин ли се случва? Как се случваше при Вас, Вие сте от едно друго поколение, различно от 17-годишните.

Орлин Милчев:

Не само аз, а и част от  по-младите актьори сме обективно отдалечени от пубертета. В момента сме около и над трийсетте си и точно в етапа преди навлизането към едно истински съзряване, в живота. В  моя случай съзряването беше изключително трудно. Аз бях изключително буен тийнейджър и буен млад човек в двайсетте си. Моят инструмент за съзряването беше хип-хоп културата. Това беше моето джудо, това бяха моите битки, но принципите са абсолютно същите, като във всеки спорт или всяко изкуство, на което човек се посвещава. И може би сега като погледна назад, вече малко охладен от емоциите на пубертета и на младостта, се радвам, че съм се срещнал с изкуството на толкова ранен етап, защото тази бурност трябва да бъде концентрирана в нещо. Това е единственият начин, да има смисъл, да вложиш смисъл в трудностите, иначе можеш да се понесеш в много неприятни посоки.

Чуйте интервюто на Светлана Вълков с режисьора Орлин Милчев и актрисата Елена Замяркова:

"Изкуството да падаш"

Сценарий: Неда Филчева, Марин Дамянов
Режисьор: Орлин Милчев
Оператор: Емил Христов
Музика: Polina, TDK – Mladost, Stick Insect
С участието на: Елена Замяркова, Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Димитър Николов, Полина Недкова, Мартина Троанска, Жорета Николова, Светлана Янчева, Димитър Баненкин.

Орлин Милчев е роден през 1987 в София. Завършва НАТФИЗ през 2016, а през 2017 – майсторски клас в IFA (Италия) при легендарния режисьор Бела Тар. Дипломира се с „Добри“ (30’), селектиран в конкурса Jameson на София ФФ и ФФ ВГИК, Москва. На фестивала „Ранно пиле“ е обявен за „най-добър български късометражен филм“. „Изкуството да падаш“ (2022) е игралният му дебют.
Познат в хип-хоп средите като Атила.
По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15