Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Асен Гудев: Много от случаите на сърдечносъдови заболявания са предотвратими

Чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дм - председател на Дружеството на кардиолозите в България
Снимка: facebook.com/cardiologiabg

На 29 септември - Световният ден на сърцето, Валерия Василева разговаря в предаването "Златното сечение" за здравето на сърцето с чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дмн, FESC, FACC – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” – София и председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Как да тълкуваме посланието на Световния ден на сърцето „Използвай сърцето си“? Всъщност сърцето никога не спира – това е първото, което си помислих по този повод, започва да бие още преди раждането и не спира до последния миг живот...

Само ще допълня това, което Вие казахте, че сърцето никога не спира. Реално това е една мисъл на Аристотел, който е казал, че човешкият живот започна с първия сърдечен удар и свършва с последния. Така че наистина ние имаме един перфектен орган, една добре работеща машина, която ни позволява да вършим всички неща от нашия живот и трябва да го пазим. Разбира се сърцето не е само помпа, която доставя кръв. Въпреки, че символиката не е съвсем точна, но така или иначе сърцето това са и нашите емоции. Това са нашите преживявания. Сърцето реагира на всички наши емоции, било то позитивни или негативни. Така че, когато казваме „Използвайте сърцето си“ имаме предвид да използваме и разума си. Нека да го използваме, за да се движим повече, защото сърцето обича физическите упражнения. Сърцето обича дозираните, нека така да кажем, физически упражнения, то не обича да бездейства.

Това е посланието - да използваме сърцето си, за да се движим и колкото повече движение, толкова по добре е. Тук мога да цитирам полезна статистика от публикация в едно от водещите американски медицински списания. Статията дава една много добра корелация между броя стъпки, които правим на ден и продължителността на живота. В днешно време крачките се отчитат много лесно от достъпни устройства, това не е проблем. Оказва се, че прагът е доста по висок от това, което обикновено приемаме за здравословно, т.е. 6 000 – 7 000 стъпки на ден. Прагът е малко по висок според американското проучване и е 10 000 или 12 000, но това не е непостижима цел. Това е напълно постижимо, а ползата от такъв тип усилие е доста голяма по отношение не само на продължителността, но и на качеството на живот. Така че мога само да окуража нашите слушатели да използват стълбите вместо асансьор, да слязат една спирка по-рано от градския транспорт, ако е възможно, и да повървят. Все неща, които на пръв поглед звучат банално и досадно, но са лесни за изпълнени и носят голяма полза.

Тоест, идеята да използваме сърцето си е да използваме това, което то ни дава като жизнена сила, като енергия и да го подкрепим по същия начин. Като все пак тренираме, защото това е един мускул, който трябва да се тренира, нали така?

На пръв поглед изглежда твърде опростенческо, но е така, това е смисълът. Сърцето от една страна дава възможност на мускулите на цялото тяло да работят, а движението помага на сърцето, но движението не е само мускулна работа. Той е и вентилация на емоциите, както казват психолозите. Психологическият стрес е важен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания и мисля, че не е нужно много да убеждавам слушателите, че движението - каране на колело, плуване, разходка в планината или парка и пр., помага не само да изгаряме калории, но и да намалин негативния стрес, дистрес, както му казваме ние. Всъщност в големия процент от случаите сърдечносъдовите заболявания са предотвратими. Инфарктът на миокарда става социално значимо заболяване втората половина на миналия век, когато навлизат масово индустриализираните храни, тютюнопушенето и заседналият начин на живот. По някакъв начин това е цената, която сме платили за тези промени, които са се случили тогава с индустриализацията.

Цялото интервю с професор Гудев можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15