Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството не може и не бива по никакъв начин да обслужва властта

Деян Статулов с дебютна книга за цензурата в българското кино през социализма

Снимка: Александър Йорданов

Кинокритикът Деян Статулов представи за първи път във Варна книгата си (Не)възможната свобода. В нея той разглежда основните аспекти на идеологическата цензура в българското игрално кино в периода 1948 - 1989 година и какъв е нейният механизъм.

"Понякога, докато четях някои архивни единици, бях огорчен и смутен да видя чисто документално за творци, които съм харесвал, че всъщност по един или друг начин са обслужвали комунистическата власт. Някои са го правили, защото не са имали избор, но други са го правили с користни цели, за да могат самите те да градят кариера," каза за Радио Варна Деян Статулов.

Официално никъде не са записани цензурни правила, допълва кинокритикът. Имало е приет идеологически наратив, наречен "социалистически реализъм", но на творците не им е било ясно, кое е правилно и кое не.

"Това дава възможност на властта широко да разтвори ветрилото и да преценява спрямо конюнктурата на времето и дори по собствени лични интереси, да преценяват кой филм да бъде спрян, кой да бъде цензуриран, кой да бъде отрязан и т.н. Проблемът на това ветрило е, че те са стимулирали колеги да се докладват един друг пред властта, провокирани от междуличностни вражди," обяснява Статулов.

В книгата му са подробно представени случаите с два емблематични български филма - "Кратко слънце" на Людмил Кирков и "Една жена на 33" на Христо Христов. Коментира се и как са провалени кариерите на млади актьори като Вихър Стойчев и Пепа Николова.

"Там, където има идеология, няма изкуство. Изкуството не може и не бива по никакъв начин да обслужва властта", категоричен е Деян Статулов.

Следващата му книга ще е за пропагандата в българското кино пак в периода от 1948 до 1989 година. Той дава два примера - Хан Аспарух и Време разделно.

Представянето на "(Не)възможната свобода" беше част от програмата на юбилейното 40-то издание на фестивала на българското кино "Златна роза".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06