Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рая Николова: Човек се ражда добър, но доброволец се става!

Човек се учи на доброволчество докато е жив. Но да бъдеш добър – такъв се раждаш. С тези думи започва разговорът ни с Рая Николова, която седем години е плътно зад кампанията за събиране на пластмасови капачки на сдружение "Аз вярвам и помагам" като доброволец.  Само седмица ни дели от поредната мащабна кампания с есенно издание. 

Рая споделя, че вечерта преди кампанията напрежението взима връх, но веднага след събитието, макар и много изморени, всички доброволци изпитват прилив на емоции и енергия, които трудно могат да бъдат описани с думи. Те се преживяват и затова тя приканва всеки, макар и за 10 – 20 минути, а защо не и за цял ден, да се включи като доброволец. 

Как се случи така седем поредни години да сте обединени около една кауза като доброволци?

Преди седем години ни отивира самото желание да доброволстваме, да сме полезни не само на нас, на природата, но в случая и на бебенцата. Избрахме да помагаме на тях защото тези мъничета имат нужда от апаратура освен от добри професионалисти. Но тази апаратура се закупува със средства, които явно не могат да бъдат отделени така лесно от държавата и затова идват налице доброволците. Всеки един от нас е доброволец ако прави всеки ден една крачка към тази една идея - капачка по капачка да прави добро. 

Човек ражда ли се доброволец или той се изгражда като такъв?

Човек се ражда добър, но доброволец се става и то се става много лесно като отвориш едно голямо сърце. Всеки ден си поставяш цели: най-малкото да си изхвърляш боклука на правилното място, да се усмихнеш на минаващия покрай теб, да поздравиш комшията си, продавачката в магазина. За да си доброволец също трябва да участваш безвъзмездно в съдействието на различни събития. Доброволчеството е една много важна част от нашия живот, защото то ни изгражда като стабилни хора, здраво стъпили на земята, които вярват, че могат да успят във всичко, стига да поискат. 

Все още тече набирането на доброволци. Какво е важно да знаят желаещите да се включат към вашето добро дело? 

Записването става на страницата на Сдружение "Аз вярвам и помагам" във фейсбук. Убедена съм, че всеки, който дойде и се включи макар и за малко, ще иска да бъде с нас и пак, и пак, и пак. Продължаваме обединени в името на живота на бебенцата и децата! 



Припомняме, че в събота, на 8-ми октомври (събота) е есенното издание на кампанията на Сдружеие "Аз вярвам и помагам", която е първата по рода си у нас и събира средства чрез рециклиране на пластмасови капачки за скъпа и животоспасяваща апаратура в помощ на недоносените бебета от Североизточна България. Локацията е пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна от 09:00 до 14:00ч. 

Освен пластмасови капачки ще могат да се даряват и средства в специална дарителска кутия!

Продължава и благотворителната инициатива "вода с кауза", която също ще може да бъде закупена по време на кампанията. 

Капачките се предават в чували/кашони, но не и в пластмасови туби, за да става по-бързо приемането и предаването на пластмасата по пътя към нейното рециклиране, припомнят от Сдружението - организатор на кампанията!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47