Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване

Костадин Костадинов лидер по неверни твърдения в предизборната кампания

| обновено на 05.10.22 в 11:31

Проучване отрежда първо място на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов по изказани неверни твърдения в национален ефир по време на предизборната кампания. Със задачата се заема проектът "Лъжеш ли", доброволческа инициатива, която има за цел да изследва и обобщи изказванията на българските политици и да провери доколко те отговарят на истината или са подвеждащи. Във второто издание на кампанията обект на проучването са били 18 кандидати за депутати. В топ 5 на класацията влизат още Цончо Ганев от "Възраждане",  Атанас Атанасов от ДСБ, бившият премиер от "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Георги Свиленски от БСП.

Ние не претендираме, че сме намерили лъжи, защото, за да намерите лъжи, трябва да се докаже умисъл. Ние категоризираме това, което откриваме като "невярно твърдение", обясни Радослав Евтимов, един от авторите на проекта.

56 са неверните твърдения, засечени от тях през тази кампания, като Евтимов обясни, че за всяко едно от тях може да бъде доказано, че съдържа невярна информация. Прогнозите и мненията не са в категорията, обясни още той.

Можете да видите неверните твърдения тук.

Евтимов направи паралел с политиците в Германия, с уговорката, че следи политическия живот там по-повърхностно и бе категоричен, че неверни твърдения хвърлят нашите политици. 

В Германия това явлението се среща рядко. Много често може да има спекулация с някаква прогноза, но някой да си позволи да злоупотреби с вече съществуващи факти е крайно неприемливо, защото би попаднал в полезрението на обществото, каза Евтимов.

Ние се надяваме кандидатите за парламента да са квалифицирани и да могат да говорят по важни за обществото теми, а виждаме, че систематично изказват едни и същи твърдения, които доказваме, че са неверни.

Чуйте интервюто на Валери Великов с Радослав Евтимов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

В Гърция недоволстват от въвеждането на шестдневна работна седмица

Регламентът, влязъл в сила на 1 юли, не се вписва в световната тенденция компаниите да въвеждат по-кратка работна седмица . Гърция въведе шестдневна работна седмица за някои предприятия в опит да повиши производителността и заетостта. Според новото законодателство служителите на частни предприятия, които..

публикувано на 04.07.24 в 07:07

Автомагистралите Хемус и Черно море влизат като тема от изслушванията в парламента

Парламентът ще изслуша служебния министър-председател и служебен министър на външните работи Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева. Изслушването им ще бъде във връзка с подготовката за предстоящата юбилейна Среща..

публикувано на 04.07.24 в 07:01

248 години американците отбелязват своята независимост от Великобритания

Националният празник отбелязва раждането на Съединените щати като независима държава с приемането на Декларацията за независимост от Континенталния конгрес през 1776 г. Оттогава се навършват 248 години . Празненствата включват фойерверки, концерти и семейни събирания и мащабни паради в цялата..

публикувано на 04.07.24 в 06:56
Фериботи на пристанището в Дувър, Великобритания, архив, 2022 г.

Великобритания избира парламент с очакване за провал на консерваторите

Британците днес ще гласуват на парламентарни избори, които вероятно ще върнат на власт Лейбъристката партия и ще сложат край на продължилото близо десетилетие и половина управление на консерваторите. Очаква се лявоцентристките лейбъристи да спечелят парламентарните избори за първи път от 2005 г. насам с исторически резултат, като всички..

публикувано на 04.07.24 в 06:46

И фармацевтите в Каварна се присъединяват към протестните действия

От 9.00 до 10.00 часа аптека „Лалева“ в Каварна няма да обслужва пациенти по НЗОК . Фармацевтите се вклюват в националния протест и изразяват несъгласие към действията на Министерството на здравеопазването по повод промяната в Наредбата. Техните искания са да не се лишават аптеките, чрез тях и пациентите от каквото и да е заплащане върху..

публикувано на 04.07.24 в 06:42
Варна

Променливо време в четвъртък

Днес ще има променлива облачност, която ще е по-значителна над Югоизточна България. Там е възможно на изолирани места да превали слаб краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който следобед по крайбрежието ще се обърне от юг-югоизток. Максимални температури между 25° и 30°, за Варна около 28°.  Вълнение на морето 2-3 бала...

публикувано на 04.07.24 в 05:50

Аптеки прекратяват договорите си с НЗОК

В знак на протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени лекарствени от НЗОК продукти по средата на годината, собственици на аптеки ще внесат от 9.00 до 9.30 часа в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК . По същото..

публикувано на 04.07.24 в 05:50