Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес започва проверката на машините, които изписаха "Дневникът е подправен"

Снимка: Ани Петрова

Днес започва проверката на трите машини, на които в изборния ден се появи надписа "Дневникът е подправен". Ще се проверяват и други две устройства, които са се оказали със сменен хеш код. Това заяви пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

В проверката ще участват представители на ЦИК, на изпълнителя, отговорен за техническото осигуряване на машините - "Сиела Норма" и на Българския метрологичен институт. Очаква се резултатите от проверката да излязат най-късно в понеделник като е възможно причините да станат ясни още този следобед, уточни Нейкова.

Във всички секции в страната са преброени контролните разписки. Предстои сравняването им с данните от протоколите. Всички те са публикувани на сайта на ЦИК. Като резултат от машинното гласуване се взима резултатът от данните на финалния протокол в машината, които вече са обработени.

По думите на Камелия Нейкова ниската избирателна активност показва, че "избирателите са се уморили от избори". Тя увери, че гласовете на хората, които са посочили "Не подкрепям никого", не се разпределят към парламентарно представените политически сили.

"Гласът им е действителен, но не участва при разпределение на мандатите и не отиват при никоя партия и коалиция, която е получила повече от 4%. Така че избирателите трябва да са спокойни, че техният глас „Не подкрепям никого“ не отива при никоя парламентарно представена партия.", каза тя.

При следващите избори ЦИК ще вземе предвид новите данни за населението на НСИ и това ще наложи преразпределение на мандатите в различните области, допълни Нейкова. Тя увери, че за следващите ще бъде създаден избирателен район за българите в чужбина, както е заложен в Изборния кодекс.

Според нея са машините трябва да отговаря държавата, а не частна фирма.

"Според мен не е нужно частна фирма да осигурява машините. Обърнали сме се към изпълнителната власт да съдействат с ИТ експерти, които да обезпечат техническото осигуряване на машините, но не получихме достатъчно предложения, така че да се обезпечи този процес. При инсталирането на машините преди изборния ден работят около 200-250 души, защото всяко устройство се инсталира по отделно. Честно казано, аз не вярвам в държавата да няма 250 ИТ експерта, които работят в различни ведомства, но може би затова че изборите бяха предсрочни като че ли нямаше готовност това да се случи сега. Иначе ЦИК започна подготовка в тази посока и с нея успяхме да направим частичните местни избори самостоятелно с помощта на няколко експерта. Но все пак едно са 100 машини, друго е 11 000.", каза Нейкова.

Тя допълни, че ЦИК продължава почти ежедневно да търси съдействие от МС за осигуряването на държавно помещение, в което да се складират машините за изборите. В момента се ползва частен склад с наем от около 47 000 - 48 000 месечно, който допълнително се оскъпява от логистиката по време на избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът на ветрохода "Калиакра" ще приключи до 15 дни

Класовият ремонт на учебния ветроход „Калиакра“ започна в началото на седмицата в „Терем – Флотски арсенал“. Ремонтните дейности трябва да приключат до 15 дни. Тази година ще бъде отбелязана 40-годишнината от построяването на баркентината. По този повод се провежда благотворителна кампания за осигуряване на средства за поддръжката и обновяването на..

обновено на 29.05.24 в 10:39

ВиК-Варна с нови багери и самосвали за 2 млн. лева

Близо 2 млн. лева без ДДС са инвестициите в нова техника за нуждите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. В подвижния състав на дружеството вече има пет чисто нови багер-товарачи, мини багер , удобен за работа в ограничени пространства и четири самосвала с тристранно разтоварване, съобщават от ВиК. Нова строителна техника за нуждите на..

публикувано на 29.05.24 в 10:32
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Нощният влак от София за Варна закъснява с почти три часа (ОБНОВЕНА)

Вчерашният инцидент на Централната жп-гара в София стана причина за промени в разписанията на влаковете, които продължават и тази сутрин.  Справка в сайта на БДЖ показва, че нощният влак от София ще пристигне във Варна със закъснение от почти три часа. В този час влаковата композиция се движи по направлението Шумен - Варна...

обновено на 29.05.24 в 09:51
Цар Фердинанд І

Връщат тленните останки на цар Фердинанд от град Кобург в София

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май. Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна". Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар..

публикувано на 29.05.24 в 09:01

Черно море e ключово за НАТО. Къде е България?

Само преди дни, в понеделник – 27 май, Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО..

публикувано на 29.05.24 в 08:14
Варна, морето и регатата

Слънчево, с облаци и дъжд

Днес преди обяд ще има повече слънчеви часове.  Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки.  Вятърът ще е слаб от запад и югозапад, но следобед ще се усили до умерен, а по крайбрежието ще се ориентира от юг и югоизток...

публикувано на 29.05.24 в 06:43

Къде няма да има ток на 29 май

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването днес в следните райони: В периода 09:00 ч. до 17:00 ч. - районите на Провадия – ул. Дунав, ул. Цар Освободител, ул. Георги Кирков, ул. Александър Стамболийски, ул. Преслав, ул. Софроний Врачански, ул. София, ул. Драгоман,..

публикувано на 29.05.24 в 06:38