Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В шатото до езерото - за дългия път на гроздето от лозата до бутилката

В края на тазгодишната кампания по гроздобера, с фоторепортера Румен Сарандев посетихме едно село, което е с дългогодишни традиции в лозарството - Езерово. Населеното място се намира на около 10 километра от Варна на северния бряг на Варненското езеро, а климатът е подходящ за отглеждането на различни сортове грозде.

Само на няколко метра от стадиона в Езерово се издига и винарската изба, която посетихме. Тя е собственост на Петьо Бошнаков, лозар и винопроизводител и председател на Националното сдружение на лозарите в България.Той се занимава с този занаят от години, а шатото, в което ни посрещна е едно от най-добре оборудваните откъм модерна техника. Убедихме се в това още щом влязохме вътре. Преди да ни запознае с тънкостите в технологията на винопроизводството, Петьо Бошнаков ни сподели впечатленията си от тазгодишната кампания по гроздобера.


"Остава още около седмица до края на гроздобера. Тази година имаше проблеми в нашия регион, основно заради осланяването през април. Някои от колегите за съжаление пострадаха и това се отрази на обемите от реколтата. Друг проблем бяха и градушките, които компрометираха реколата в някои региони", поясни Бошнаков.

Реколтата във Варненско обаче се очаква да е добра и с добри показатели, каза д-р Петьо Бошнаков.

Вече са прибрани половината от червените сортове. От белите остана да бъде прибран сорта Димят, който традиционно е по-късен.

Захарността на гроздето е добра, тъй като засушаването в последните два три месеца е дало възможност на гроздето да узрее хубаво без реколтата да бъде компрометирана от болести, поясни още Петьо Бошнаков.



От белите сортове, които преобладават в този регион, традиционни са Совиньон блан, Шардоне, Траминер, Варненски и Врачански мискет, Димят и други. Петьо Бошнаков разполага с 1600 декара лозови масиви, както в района на Езерово, така и в селата Слънчево и Припек. Помислих си, колко труд всъщност се изисква да се отглеждат, а след това и да се оберат такива огромни количества грозде. За целта си трябва сериозна работна ръка. Оказва се обаче, че както и в много други отрасли на земеделието, и тук тази работна ръка липсва. Това е и един от проблемите, с които се сблъскват българските лозари в наши дни.

"Младите хора не са заинтересувани. Загубили сме връзката между младите и традициите в селското стопанство", каза с огромна доза съжаление Бошнаков. Основна причина за това, по думите му, е липсата на държавна политика за обучение на кадри в този традиционен за България отрасъл. 

И докато допреди 30 и повече години България е била в топ 10 на винопроизводителите в света, то след 1995 година секторът затихва, а още в първите години на XX век страната ни е извън топ 20. Според Петьо Бошнаков това се дължи на редица фактори, а липсата на работна ръка е само един от тях. Продължава и тенденцията за намаляване на лозарските площи у нас. Още преди година той беше алармирал, че за последните две десетилетия лозарските масиви в България са намалели цели 5 пъти.


Изкупната цена на гроздето се е повишила с около 30-40% тази година, поясни още Бошнаков. Заради кризата, инфлацията и натиска на външните конкурентни пазари, повечето производители успяват да си покрият разходите, но не и да отчетат печалба.

Според Петьо Бошнаков, застрахователите у нас не са "узрели" да застраховат в земеделието и това е проблем от десетилетия, който отново излезе на дневен ред след градушките в Поморие, които унищожиха хиляди декари лозарски масиви.

Работата на полето е само една малка част от дългия и доста трудоемък път на гроздето от лозата до бутилката. Няма спор, че този занаят си иска много труд. И любов и отдаденост без които нищо не се получава. Поне така смята Петьо Бошнаков, който сравни производството на вино с отглеждането на дете - спокойно, с търпение и с много любов, защото хубавите неща стават бавно. 


Около 5-6 месеца отнема целия производствен цикъл на една бутилка вино. Всичко обаче зависи от сорта. В процеса на производство, Петьо Бошнаков и екипът му целят да се запази особеността на всеки един сорт и всяко едно от типичните му ароматни качества. Всичко това става благодарение на много усилия и на модерната техника в неговата изба. След като си поговорихме за проблемите в лозарството, Бошнаков ни разходи из производствените помощения и ни запозна с процеса отблизо.

Първо влязохме в една голяма и хладна зала, в която се издигат десетки огромни контейнери и тръби. Имаш чувството, че си в космически кораб, докато не те удари онзи приятен аромат на ферментиращо грозде. Защото ферментацията е един от най-важните процеси в производството на вино.


Отлежаването на виното продължава около 3-4 месеца, а самата ферментация е малко по-кратка. Тук се сетих за една "философска" мисъл на един от основоположниците на микробиологията и микробната ферментация Луи Пастьор, който е казал, че "бутилка вино съдържа повече философия от всички книги на света". И такива мисли му изникват на човек в съзнанието, особено след дегустация на няколко сорта бяло и червено вино, розе и малко гроздов сок, каквато с колегата Румен Сарандев направихме. 


Един аромат обаче ни впечатли сериозно. И това беше ароматът на пипер.Той се усеща в сорта Каберне фран, който също е традиционен за нашия регион и търсен от любителите на червеното вино.

"Това е силно вино с характер, а най-типичното в този сорт е пиперливостта в аромата", сподели Петьо Бошнаков.

Преди да попадне в контейнерите за ферментация, гроздето минава през още няколко етапа, които са почти изцяло автоматизирани.

"Първо гроздето се сортира в каси или в бинове. След приемателния бункер, гроздето преминава през сортираща лента преди да влезе в машината за пресоване и ронкане", каза Бошнаков. Абсолютно автоматизиран е и процеса на отделяне на некачественото грозде.


След всичко това, гроздето влиза в помпа с топлообмени, където се охлажда. Оттам отива или в пресата (ако е бяло или розе) или директно във ферментаторите (ако е червено).


В едно от помощенията се намира и огромна поточна машина за бутилиране на виното.


И така стигаме до склада, в който се опаковат бутилките. Там има и няколко дъбови бъчви. Според Петьо Бошнаков, за някои определени сортове е желателно да минат през дъб, който придава специфични аромати и свойства на виното.



Най-сериозен интерес на пазара в момента има към сорта Совиньон блан и Розе, но напоследък все по-голяма скорост набират и Варненския и Врачанския мискет.

След посещението ни в шатото до езерото, се убедих колко много труд се иска за този занаят. И много любов. Защото когато едно нещо се прави с любов и желание то няма как да не се получи хубаво. Така е не само с виното, а с всяко нещо, с което човек се захване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
На брега

В „Алея Култура“ на 5 октомври

В „Алея Култура“ на 5 октомври с Мартин Николов -   XIX Международен куклен фестивал „Златният делфин“ – разговор с председателя на журито проф. Васил Рокоманов; -   XXI Европейски музикален фестивал във Варна започва с концерт на клавирното дуо Аглика Генова - Любен Димитров; -   20 години от смъртта на журналистката..

публикувано на 05.10.25 в 11:25

На село в Страшимирово

В дъждовния петъчен ден екипът на Радио Варна потегли към село Страшимирово. Чуйте още: Отново ще посетим Стращимирово, защото хубавите български села са притегателни места, особено за хората, които живеят в града. Кученцето Зара се държа повече от възпитано като за ефир. Нито веднъж не излая. И дари с целувка репортерката. :)

публикувано на 04.10.25 в 10:28
Chart

#824 ТОП 20 (03.10-10.10.2025)

публикувано на 03.10.25 в 18:54

На 29 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 29 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с David DeFeis (VIRGIN STEELE, екс-EXORCIST). Златин Атанасов за турнето по повод 20-годишнината на "The Dawn of Nothingness" на THE REVENGE PROJECT. Нощният експерт по екстремен метъл Албена Цолова – Бета за концерта на OPETH и PAATOS (10 октомври, София). Димитър..

публикувано на 29.09.25 в 14:25
На брега

В „Алея Култура“ на 28 септември

В „Алея Култура“ на 28 септември с Мартин Николов -   XIX Международен куклен фестивал „Златният делфин“ – Вера Стойкова, директор на Държавен куклен театър – Варна; -   „Made in EU“ на режисьора Стефан Командарев с голямата награда за пълнометражен игрален филм от 43-то издание на фестивала „Златна роза“; -   Явор..

публикувано на 28.09.25 в 11:25
с.Войводино, общ.Вълчи дол

"На село" във Войводино

В това издание на предаването „На село“ гостуваме на жителите на Войводино. Разположено в пределите на община Вълчи дол, селото е на около 40 километра от Варна. Тихо и спокойно място. На пръв поглед изглежда като всяко друго българско село, но местните хора са тези, което го правят необикновено място за живеене. Във Войводино от край време..

публикувано на 27.09.25 в 08:00
Chart

#823 ТОП 20 (26.09-03.10.2025)

публикувано на 26.09.25 в 19:23