Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морските разговори на Николай Няголов

6
Автор: Николай Няголов

„Морски разговори“ се нарича най-новата изложба на пловдивския художник Николай Няголов, може да разгледате творбите във варненската галерия "Ларго" до 1 ноември. Откриването е на 13 октомври от 18 часа.

Роден в Ловеч, живеещ в Пловдив, Николай непрекъснато рисува морето. Във всяка негова изложба във Варна картините са като обяснение в любов, като непрекъснато възпяване и опоетизиране на това творение на природата, чиято вечност е непреходна и чиято красота е неподвластна на сезоните. Морето в неговата стихийност, морето в неговата кротка ласкавост, морето с неговата безкрайна нощна шир и с неговата лъчезарна дневна прелест.

Варненци са „познавачи“ на морето, те го обичат във всичките му състояния, те вдишват неговия въздух всеки ден, търсят го и се нуждаят от неговата ласка. Затова и пловдивският „морски“ художник винаги специално се готви за варненската морска публика, винаги представя нещо ново, нещо специално, премисляно дълго и преживяно. Така е и в настоящата изложба. За първи път Николай Няголов показва творби, в които героите не са само емблематичните за него рибарски лодки, морски луни, чаши с мартини и бели параклиси, извисени към небето. В картините му в последната година започва да се промъква човешко присъствие. И досега винаги го е имало, но като нещо загатнато, иносказателно, едно невидимо присъствие, което зрителят усеща зад видимото в творбата. Зад завързаната, самотна лодка на брега, ние усещаме умореният рибар, който току-що е прибрал мрежите след дългия ден в морето. Зад двете едва докосващи се чаши с червено вино улавяме следата на двама влюбени, които са ги оставили и са тръгнали, хванати за ръце по лунната пътека. В картините на Няголов винаги човешкото присъствие е било незримо, но силно осезаемо.

Светлана Вълкова разговаря с художника:


За автора:

Николай Няголов е роден на 02.11.1963 г. в гр. Ловеч. През 1982 г. завършва Художественото училище за приложни изкуства в град Троян със специалност “Керамика”, а през 1988 г. се дипломира във факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” със специалност “Графика”. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в най-престижните софийски и пловдивски галерии, както и в Берлин (1992, 1993), Виена (1997), Лондон (2000), Лос Алтос, САЩ (2001, 2006), Белмонт, САЩ, (2002), Пало Алто, САЩ, (2004). Няголов има множество участия в национални и международни изложби, особено такива, представящи съвременното българско изкуство в чужбина - “Културен мост Германия-България” през 1993 г., “Балканска среща” в Охрид през 2000 г., “Български художници” на о-в Св. Ахилеос в Гърция през 2003 г., “Съвременно българско изкуство” в Белмонт, САЩ през 2006 г. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Германия, Англия, както и на няколко музея за изобразително изкуство в България и чужбина. Николай Няголов работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. От 1989-та г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив. Член е на Съюза на Българските Художници и на Дружеството на пловдивските художници. Има четири самостоятелни изложби в Галерия Ларго: "Морски видения" (2011), "Серендипити" (2016), "Морски луни" (2018) и „Споделено“ (2020). Живее и работи в Пловдив.


По публикацията работи: Светлана Вълкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58
Фестивал

МФФ "Море от ритми" постави началото на международен културен обмен между Балчик и Кралство Мароко

За участие в 14-ото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който се провежда всяка година по това време в Балчик, организиран от сдружение „За Балчик“ с подкрепата на Общината и спонсори, тук са повече от 1200 изпълнители от 17 области на страната, както и от чужбина – Украйна, Босна и Херцеговина, и с участието на..

публикувано на 21.09.24 в 15:06

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15
Проф. Ангел Ангелов в  създадената от него патоморфологична лаборатория в Медицински център

Представят книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла" и в Шабла днес

След представянето в Балчик по-рано този месец, днес, 20 септември, от 17,30 часа в читалището на гр. Шабла ще бъде представена книгата на проф. Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа – Балчик, Каварна, Шабла – недоразказаното минало“ – книга I. Представянето ще направи проф. Ивелин Иванов от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф...

публикувано на 20.09.24 в 09:47

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26