Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невероятна статистика преди футболното дерби на Варна

След дълги години прекъсване днес отново ще има варненско футболно дерби. Спартак приема Черно море в очакван с огромен интерес футболен сблъсък. Срещата е от 15.15 ч. и ще се играе на  стадиона на Спартак. Главен съдия на дербито ще бъде Радослав Гидженов. Домакините са последни в класирането, а Черно море са шести.

За последно двата тима се изправиха един срещу друг преди 13 години. На 23 май 2009 година Спартак домакинства на Черно море и загуби с 0:1.

Днес ви предлагаме интересни цифри свързани с дербито, както и имена на главни действащи лица. Най-добрият футболен статистик Иван Карабаджаков предостави тази любопитна информация за Радио Варна:

Двата варненски тима тази събота ще изиграят 62-то дерби на ниво елитна футболна група. 22 победи за Черно море, 15 победи за Спартак и 24 равни мача. Головата разлика е 69-57 в полза на Черно море.

Първото дерби се играе на 12 април 1952 година и завършва 3-2 за Черно море. Единственият хеттрик в дербито бележи Димитър Йовчев от Черно море. Първата реализирана дузпа е дело на Димитър Ненчев от Спартак. За Черно море най-много голове има Здравко Митев-5. За Спартак Стефан Найденов-6. Илия Кирчев е изиграл 18 дербита за Спартак, а Тодор Марев е също с 18 за Черно море.

Общо 33 чужденци са участвали в тези мачове. Най-много дербита от чужденците в двата тима има Миша Милошевич-8. Христо Вълчанов /Спартак/ е единственият вратар с гол от дузпа. Любен Костов е първият футболист играл и за двата тима в дербито. Общо 24 футболисти са играли за Черно море и Спартак в този мач. Кеворк Тахмисян е първият с голове и за двата отбора. Втория и последен в тази статистика е Валентин Станчев. Огнян Радев и Георги Илиев от Черно море са с най-бързо отбелязани голове, още в първата минута.

Общо 46 съдии са ръководители варненското дерби. Георги Христов, Петър Николов и Иван Добринов са ръководили по три мача. Гочо Русев играе за Черно море, а след това е бил главен съдия на две дербита. Живко Петров играе за Спартак, а след това ръководи едно дерби. След Живко, още двама варненци Светослав Славов и Димитър Момиров са ръководили дерби мача. Най-често срещана победа за Черно море е с резултат 2-1, 8 пъти. Най-голямата победа е 5-0. За Спартак най-често срещаната победа е 2-0, 5 пъти. Най-голямата победа е 3-0. Владимир Герасимов /Черно море/ е първият чужденец голмайстор. Ненад Лукич /Спартак/е първият вратар чужденец в дербито. Дарко Савич /Спартак/ е първият чужденец с автогол. Дениран Ортега е първият чежденец с гол за Спартак. Масена Моке е първият чужденец от Ч.море с гол от дузпа. Адриан Фернандес /Ч.море/ е първият с два гола в един мач. Велимир Иванович/Спартак/ е първият чужденец с червен картон. Дани Моралес е първият чужденец, който играе и за двата отбора в дербито.

Рубриката ВАРНЕНЦИ НА СТАРТ се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез процедурата за медийни проекти - конкурс 2022.

Във връзка с футболното дерби между отборите на ПФК „Спартак”  и  ПФК „Черно море” се създава временна организация на движението, съобщиха от ОДМВР - Варна.

В периода от 13:00 ч. до 18:00 ч. на 22.10.2022 г. /събота/ поетапно ще се спира движението на пътни превозни средства с пропускане на автобусите от масовия градски транспорт по следните пътни отсечки:

  - От кръстовището на бул. „ Цар Освободител ” с бул. „Осми Приморски– до  кръстовището с ул. „  Отец Паисий” и ул. „Прилеп“ от кръстовището с ул. Кестен до централния вход на стадион „Стартак“

-  По бул. „Осми Приморски полк“  от кръстовището с ул. Н. Й. Вапцаров“, до кръстовището с ул. „Царевец“

- ул. „Царевец” / южно платно/ ще се затваря от кръстовището с бул. „Осми Приморски полк“ до кръстовището с бул. „В. Левски“

В деня на събитието и до 3 часа след неговото приключване не се допуска предлагането на алкохолни напитки в спортната зона. Забраната е съгласно чл.15 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия . Организаторите трябва да вземат необходимите мерки за осигуряване нормалното протичане на футболната среща. ОДМВР – Варна ще охранява дербито с безпрецедентен брой униформени - 350 и  6 полицейски кучета.


По публикацията работиха: Румен Генов, Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Две нови футболни книги във Варна за двама славни герои

Две нови футболни книги се появиха във Варна. В тях главните герои са две от футболните легенди на Варна, България и най-вече на Спартак Варна. Става дума за Илия Кирчев и вратаря Красимир Зафиров. По време на годишното събрание на сдружение "Стратегия за развитието на футбола във Варна" беше презентирана официално едната от тях, свързана с живота и..

публикувано на 14.11.22 в 11:05

Максим Милчев и Динко Нейков: Това е сериозен успех за нас

Варненски състезатели се завърнаха с два медала от Балканско първенство по класическа борба в Румъния. Максим Милчев /вдясно на снимката/ спечели титла при кадетите, а Динко Нейков е със сребро при децата. Чуйте ги. ВАРНЕНЦИ НА СТАРТ се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез процедурата за медийни проекти - конкурс 2022.

публикувано на 12.11.22 в 17:05

Светльо Стоянов и Христо Филчев: Тренираме в претъпкана зала. Не е нормално

Треньорите по класическа борба в клуб "Локомотив-93"- Варна Светлозар Стоянов /горе на снимката/ и Христо Филчев /долу/ са щастливи от спечелените медали на техните състезатели на Балканското първенство в Румъния. Максим Милчев се завърна със злато и титла при кадетите, а Динко Нейков при децата спечели бронзов медал. Двамата треньори коментират по..

публикувано на 11.11.22 в 11:31

Венци Младенов: В края на седмицата басейн „Алекси Алексиев“ ще работи

Във Варна напрежението, свързано с плувен басейн „Алекси Алексиев“, изчезна. Басейнът е пълен с вода след ремонта. Почти сигурно е, че в събота ще отвори врати за състезатели и граждани. В момента тече шоково обработване на водата с химикали.  След разговори с фирмата - доставчик се стигна до компромисни варианти и решения. От петък са..

обновено на 09.11.22 в 12:02

Киселичков и Димитров смятат, че са имали шанс за успех срещу Левски

Варненският футболен клуб „Спартак“ израства с всеки изминал ден. Отборът се заврърна в елита този сезон, като в началото беше доста плах и несигурен, но сега варненци излизат със самочувствие дори срещу грандовете в шампионата. „Спартак“ можеше вчера да се поздрави с успех срещу столичния „Левски“ у дома, но в крайна сметка срещата завърши..

публикувано на 07.11.22 в 11:45

Галин Димов: Първи по рода си турнир по кик бокс

Много интересен турнир по кик бокс ще се  проведе тази събота в един от големите търговски центрове във Варна.Истински срещи ще има, при това на ринг. Българска конфедерация кик бокс и муай тай заедно с търговския център правят копродукция, като целта е да се покаже какво представляват ринговите стилове в кик бокса. По какво си приличат и по..

публикувано на 05.11.22 в 17:05

Стилиан Тричков: Участвах заради шоуто, а не за класиране

Стилиан Тричков е дрифт състезател, но това не му попречи да бъде сред участниците в надпреварата по Гимкхана във Варна. Той показа образцово каране, с много прецизност и в същото време много атрактивност. След последния му старт го спирам за интервю. ВАРНЕНЦИ НА СТАРТ се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез процедурата за..

публикувано на 04.11.22 в 11:20