Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Космоходец" - новият сингъл на Mista Future

Снимка: Людмил Дончев

На 20 октомври излезе новата песен на българския композитор, продуцент и мултиинструменталист Mista Future (Георги Илиев). "Космоходец" развива стилистичната посока, която дебютният албум на артиста зададе в края на миналата година. В звученето на песента се преплитат фънк и джаз елементи с изразните средства на съвременната поп музика, запазвайки автентичния облик на Mista Future - именно специфичният му стил го отличава на днешната музикална сцена в България.

Музиката и аранжиментът са на Георги Илиев, а текстът написва съвместно с поетесата Людмила Чопаринова. Мастерингът е дело на Младен Димитров-Mr. Moon, а в записите, освен Георги (бас, китари, синтове и глас), участва и барабанистът Александър Василев-Gigashadow.



Тази песен поставя два нови момента спрямо досегашното творчество на Георги Илиев. Първият е, че заглавието на дебютния му албум - Mista Future, вече е артистичен псевдоним на артиста. А вторият е българският текст на песента.

Винаги съм харесвал лирика, която не носи меланхолия, разбира се без да загърбвам сериозните неща. И "космоходец" ми прозвуча точно по този начин. Темата е любовта, но без директно да насочвам слушателя към нея, не обичам буквализма в изкуството. Идеята за песента се роди от един куплет и един приятен летен следобед. Написах музиката за два дни и си дадох време за изчистване на текста, докато по аранжимента не съм правил почти никакви промени. Александър Василев изсвири барабаните, а всички останали инструменти записах аз. Във видеото участва и Чавдар Гочев и всъщност това трио - Сашо, Чарли и аз, e Mista Future.

Какво е общото и какво - различното между "Космоходец" и дебютния ти албум?

Общото е, че се запазва тази експерименталност, характерна за албума. На мен лично не ми ляга стандартната куплетно-припевна форма на композициите, затова ги структурирам по свой собствен начин. А различното е съвместната ми работа с един мой близък човек - Людмила Чопаринова. Тя е прекрасна поетеса с много красив изказ и ми помогна както с текста, така и със сценария и сърежисурата на видеото.

Какво още сподели Георги Илиев за новия си сингъл "Космоходец" чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади пианисти с дипломен концерт в Радио Варна

На 29-ти март (петък) в Концертно студио на Радио Варна ще се състои Дипломен клавирен концерт на София Николова и Адам Факихи. Те са ученици в 12 клас в СУ за ХНИ „Константин Преславски“, в класа по пиано на г-жа Вероника Чилингирян. В програмата са включени разнообразни по стилове и характер произведения от класически и съвременни композитори. Сред..

публикувано на 29.03.24 в 10:50

Музикално-документален филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов

Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от 19:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на..

публикувано на 26.03.24 в 15:57

ОТРАЖЕНИЯ или вечното търсене - отиване и връщане, връщане и отиване

Варненската публика ще се потопи в танц, изпълнен с притихвания - поява и  изчезване в “светлото” и “тъмното”, в търсенето на средината и нейния ритъм с танцовото представление ОТРАЖЕНИЯ. Негов автор е хореографът Искра Проданова, а консултант на артистичния процес е културологът Светлозара Христова. На сцената за първи път си партнират две млади..

публикувано на 22.03.24 в 16:18

С театрален и литературен уъркшоп продължава Emergence Art Fest в Радио Варна

Трети ден продължава Emergence Art Fest в Радио Варна с театрален и литературен уъркшоп.  Фестивалът, който продължава до 24 март, се завръща с второ издание.  Emergence Art Fest събира изгряващи артисти, като им дава поле за изява и се стреми да създаде открито пространство за колаборация, дискусия и обмен. Издание 2024 се концентрира върху..

публикувано на 22.03.24 в 15:39

Музеят за нова история на Варна отбелязва 35 години от спелеоложката експедиция "Жан Бернар"

Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-ата годишнина от поставянето от варненски спортисти на един днес забравен рекорд – спелеоложката експедиция през 1989 г. в най-дълбоката по онова време пещера в света „Жан Бернар“ в Савойските Алпи, Франция. Експедицията е дело на членовете на пещерния клуб „Галата“ във Варна.  За да припомни това значимо..

публикувано на 22.03.24 в 08:38

"София филм фест" започва във Варна днес

15-ото издание на "София филм фест" започва днес във Варна със селекция от над  20 филма, музикална програма и други събития. Фестивалът ще бъде открит от 19 часа днес в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с прожекция на филма " Клопка" на Надежда Косева. Филмът „Клопка” е копродукция на България и Германия. Той е претендент за..

публикувано на 22.03.24 в 08:32

Дни на космонавтиката в Учебния музей във Варна през април

Среща-разговор с историка и учител по история и цивилизации Симеон Кулиш организират в Учебния музей във Варна. Беседата е предназначена за ученици от 8. до 12. клас и ще се състои от 14.30 часа на 10 април. Темата на срещата е: „Българският принос в космическите изследвания”. На 12 април в Учебния музей към РИМ-Варна ще бъде отбелязана 90-ата..

публикувано на 21.03.24 в 15:18