Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото правителство на Италия обеща военна помощ за Украйна

Мелони , Рим, 23 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единственият начин да се улесни сключването на мирен договор между Русия и Украйна е да се помогне на Киев да се защити военно, заяви италианският министър-председател Джорджия Мелони пред парламента.

"Мирът може да бъде постигнат чрез подкрепа на Украйна... това е единственият шанс, който имаме за двете страни да преговарят", заяви Мелони пред Сената преди гласуването на доверие на новоназначеното й правителство.

Мелони неведнъж е обещавала подкрепа на Киев, докато нейните коалиционни партньори Силвио Берлускони и Матео Салвини бяха много по-двусмислени по въпроса поради историческите си връзки с руския президент Владимир Путин.

Според Мелони оръжията, които Италия доставя на Украйна, не са решаващи за изхода на войната, но те са жизненоважни за Италия, за да запази международния си авторитет.

БГНЕС припомня, че миналата седмица Берлускони предизвика политическа буря. Той изрази симпатиите си към Путин и обвини украинския президент Володимир Зеленски в разпалване на войната. Въпреки това той прояви солидарност с Мелони по време на дебата за вота на доверие в Сената.

Берлускони заяви, че винаги е работил за обединяването на Москва със Запада, но инвазията на Русия в Украйна означава, че това вече е невъзможно, предаде Ройтерс.

"В тази ситуация ние естествено заставаме на страната на Запада", каза той. "Трябва да работим за мира и ще го правим в пълно съгласие с нашите западни съюзници при зачитане на волята на украинския народ".

Правителството на Мелони спечели убедително вота на доверие със 115 гласа „за“., а "против" гласуваха 79 депутати.


По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде няма да има ток на 1 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта на днешният 1 юли, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 00:05 ч. до 06:00 ч. - във Варна в карето, заключено между бул. Сливница, ул. Дрин, бул. Владислав Варненчик и бул. Мария Луиза; - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - в местностите..

публикувано на 01.07.24 в 05:56

Слънце и жега в понеделник

И днес ще е предимно слънчево. Сутринта на места ще има намалена видимост. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 33° и 38°, Черноморието от 27° до 32°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода от 24° до 26°.

публикувано на 01.07.24 в 05:46

Парно, ток и топла вода с по-ниска цена във Варна

Средното увеличение на цената на тока от утре за битовите потребители е с 1,77%, реши КЕВР. За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49% . Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено обсъждане , на което бяха поканени всички..

публикувано на 30.06.24 в 13:23
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Церемонията по интронизацията ще започне в 15 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а камбанен звън ще възвести избора на новия..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове до момента

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на балотаж според резултатите от гласуването до момента. Григорий е получил 64 от гласовете, а Даниил – 51. Най-малко са гласувалите за ловчанския митрополит Гавраил-19.  По-рано днес в Синодалната палата започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на..

публикувано на 30.06.24 в 11:13

Живеещите около ВСУ поискаха яснота кога ще приключат ремонтите

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха днес на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. В срещата се включи и кметът на Варна Благомир Коцев. Те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните ремонти в района и отговор на въпроса..

публикувано на 30.06.24 в 11:10
Централен пазар Варна

Плодове и зеленчуци с по-високи цени през изминалата седмица

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро се повиши с 0,24 на сто.  Сред..

публикувано на 30.06.24 в 10:25