Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои последният класов ремонт на „Академик“

| обновено на 02.11.22 в 14:20
Изследователският кораб "Академик"
Снимка: Радио Варна

Предстои последният класов ремонт на научноизследователския кораб „Академик“, за да бъде удължен експлоатационният му период с още 5 години, преди да бъде пенсиониран. Това обясни директорът на Института по океанология доц. Николай Вълчев. "Академик" вече 40 години изпълнява своята мисия и този ремонт е изключително необходим, за да може да служи през следващите години, подчерта Вълчев. 

По предварителни разчети ще трябват от 800 000 лева до 1 млн., без да е калкулирана инфлацията, каза Вълчев. Голяма част от средствата са отпуснати от МОН по линия на проект от Националната пътна карта "МАСРИ", посочи той и изрази надежда, че ще има и дарения от хора, които приемат тази кауза за своя. 

Вече се подготвят документите за обявяване на обществена поръчка. 

За да сме морска държава, мисля, че науката, наред с всички останали дейности, които се развиват на море, трябва да е водеща.  Би трябвало държавата да поеме своята отговорност, защото има директиви, които трябва  да бъдат спазвани, като например да бъде наблюдавано морското пространство, за което трябва поне един кораб, каза Вълчев.

Чуйте повече от интервюто на Валери Великов с  директора на Института по океанология  - Николай Вълчев:



По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За един месец се затваря част от ул. “Арх. Манол Йорданов“

До 13 юли се затваря част от ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака. Преустановено ще бъде движението от кръстовището с ул. „Драган Данаилов“ до кръстовището с бул. „Осми приморски полк“, съобщават от общинския пресцентър. Причина за новото затваряне на улицата са строително-монтажни работи по изграждане на битова канализация в..

публикувано на 13.06.24 в 18:24

Броят колите в трафика по ул. "Отец Паисий", живеещи в района не искат разширяване на пътя

Ще обследват трафика по ул. „Отец Паисий“ в отсечката от бул. „Сливница“ до бул. „Цар Освободител“. Автомобилите ще бъдат преброявани за определен период от време с камери или детектори чрез симулационен модел. Това стана ясно по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев, съобщават от общинския пресцентър. Поводът е искане на живеещи в района, които..

публикувано на 13.06.24 в 18:19

ЦИК обяви новите български евродепутати

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати:  Ивайло Вълчев от листата на ИТН Петър Петров Волгин от "Възраждане" Станислав Стоянов от "Възраждане" Рада Лайкова от "Възраждане" Никола Минчев от ПП-ДБ Радан Кънев от ПП-ДБ Христо Петров от ПП-ДБ Андрей Ковачев от..

публикувано на 13.06.24 в 17:57

Заради масови кражби на вода високата част на Константиново страда от безводие

Кражби на вода оставят горната част на село Константиново с пресъхнали кранове. Това установява проверка на ВиК, посочи Живко Петров, ръководител на ВиК участък "Девня". От четири проверени абоната при три водата тече без да е отчитана от водомера, каза той. Петров  изрази подозренията си, че голяма част от населението използват вода без да плащат и..

публикувано на 13.06.24 в 16:44

Километрични опашки от коли и камиони на границата край Дуранкулак

Километрични опашки от автомобили, автобуси и тежкотоварни камиони затрудняват преминаването през граничния пункт край Дуранкулак, област Добрич. Четирикилометрова е опашката от камиони и на границата с Румъния при Кардам. Двата гранични пункта работят с пълния си капацитет, но не успяват да се справят с увеличения през летния туристически сезон поток..

публикувано на 13.06.24 в 16:31

Търсят варианти за временно преместване на децата от четири училища във Варна заради ремонти

През тази година основни ремонти са предвидени за четирите варненски училища ОУ "Васил Друмев", ОУ "Добри Чинтулов", ОУ "Йордан Йовков" и ОУ "Св. Св Кирил и Методий". Предстои обявяване на възлагателните процедури за строително-монтажните дейности, като прогнозите са до началото на учебната година да бъдат сключени договори с изпълнителите, съобщават..

публикувано на 13.06.24 в 16:25

Във Варна засилват проверките за изхвърляне на боклук извън контейнерите, вдигат глобите

Община Варна е сезирала прокуратурата за умишлени замърсявания около контейнерите за смет в града, предоставени са снимки и клипове с конкретни извършители. Това съобщи Благомир Коцев, кмет на града. Чистотата на града е сред нашите приоритети, каза Благомир Коцев.  Забелязваме разхвърляне на отпадъци в много голям периметър, което навява..

публикувано на 13.06.24 в 14:56