Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ на 7 ноември с Иван Барбов

Снимка: Александър Боженски 12 г., ОДК Варна

Малко след 4.00 часа, няколко часа преди слънчевия изгрев, на честотите на програма „Хоризонт“ изгряват ранобудните петли за да усмихнат верните и също толкова ранобудни слушатели на предаването „По първи петли“.

От ранни зори с чаша кафе и добро настроение от Второ студио на Радио Варна ви приветстват водещият Иван Барбов и звукорежисьорът Иван Тасев, благодарение на когото ще слушате и прекрасна българска музика.

Във времето до 6.00 часа ще ви запознаем с някои от най-интересните теми и събеседници от изминалата седмица, която между другото започна с Деня на Черно море. Така че в началото ще ви „потопим“ ефирно в морето и ще ви разкажем за поредната доброволческа акция за почистване на морския бряг.

Ще ви разкажем за ветроходната акадмия „Кор Кароли“ – кой и как може да се запише.

Бившият директор на Математическата гимназия във Варна Павлин Петков ще ни каже как се постига качество в образованието.

Ще ви запознаем с живота и делата на непознатият за мнозина възрожденски учител и политик Христо Самсаров, който е направил първия превод на романа „Дон Кихот“ на български език.

След това ще ви срещнем с трима млади пианисти, спечелили призове в Националния конкурс „Мила Михайлова“.

След 5.00 часа ще си припомним как бяха отбелязани 50 години от откриването на Варненския некропол, предизвикал световна сензация, а следвайки линията на културата и историята, ще говорим и за това колко добре развит у нас е културно-историческия туризъм и има ли още какво да се желае.

Ще ви заведем и до авренското село Китка за да научим за живота там.

Ще си поговорим и за пътната безопасност и защо според експерти, а и според някои шофьори, повдигнатите пешеходни пътеки могат да бъдат опасни и за водачите на автомобили и за пресичащите.

Местата, на които трябва да се обърне най-сериозни внимание по отношение на пътната безопасност са училищата и детските градини. В детска градина „Дружба“ във Варна пък обръщат внимание и на повишаването на имунитета на малчуганите с новата солна стая.

А ако искате да повишите настроението на ваши любими хора, познати и приятели в ранните зори на понеделник, можете да го направите като изпратите поздрави на Фейсбук страницата на Радио Варна или на radiovarna@bnr.bg.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#761 ТОП 20 (26.04-10.05.2024)

публикувано на 26.04.24 в 19:15

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 26 април със Светлана Вълкова

Започна дарителска кампания за археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол „Пейзажът и градът“ – изложба от фонда на Градската художествена галерия във Варна Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

НОВИЯТ ДЕН на 26 април с Иван Барбов

Казват че будилникът помага да се събудим, но според някои, той повече ни пречи да спим. Ако се питате кое ще помогне да започнете деня с усмивка и добро настроение, отговорът се крие на честотите на Радио Варна. Компания във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви правят Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова. Ще..

публикувано на 26.04.24 в 06:05
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13
Морска градина, Варна

НА СВЕТЛО на 24 април с Валерия Василева

От 17 часа днес в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Анна Христова и нейното предизвикателство за бягане с кауза на маратонски разстояния. Европейският парламент се събра за последната пленарна сесия, предстоят избори на 9 юни – защо да гласуваме..

публикувано на 24.04.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50