Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Тончева пристрастно за Варненската опера

„Пристрастно. Операта на Варна“ е юбилейно издание, посветено на 75-годишнината на Варненската опера, с автор Виолета Тончева. Премиерата е на 10 ноември 2022, от 17.00 часа на Сцена Ротонда. Това специално издание и предишната книга на авторката с аналогично заглавие „Пристрастно. Театърът на Варна“, посветена на 100-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, оформят своеобразен двутомник с фокус върху сценичните изкуства във Варна.

„Пристрастно. Операта на Варна“ документира естетическите стремежи и художествените постижения на Държавна опера - Варна на базата на интервюта, които известната журналистка е правила с диригенти, режисьори, художници, хореографи, оперни и балетни артисти, оставили през последните 10 години своя авторски знак в историята на оперния театър. Трите раздела „Творците“, „Творческата лаборатория“ и „Рефлексии“ обговарят творческия процес от различни страни, за да го срещнат накрая и с аудиторията, заради която изкуството съществува.


Встъпителните думи към книгата са от проф. Боянка Арнаудова, Doctor Honoris Causa на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Ето част от тях:

"Виолета Тончева, автор на книги и редица публикации за театър и опера, успешно е реализирала нелеката задача да представи някои от най-значимите личности в историята на Варненската опера, чиито искрено споделени мисли и спомени са неоспорими, автентични свидетелства. Чрез тях и благодарение на лични и конкретни, вече дългогодишни наблюдения, Виолета Тончева съумява да очертае магистралните линии, акцентирайки върху някои художествени постижения от изминалото десетилетие.

„Пристрастно. Операта на Варна“ е не само юбилейно издание на един престижен български оперен театър. Това е ценен труд, в който фактологията и историцизмът са реализирани посредством оригиналния изказ и личните емоции на избраните персонажи, които интересно и увлекателно подреждат пъстрата мозайка от пътя на Варненската опера. Създадена с чувство и отговорност, с журналистически професионализъм и нескрита любов към Варненската опера, книгата, убедена съм, ще се чете с лекота и интерес не само от „замесените“ в това дело, но и от широк кръг любители на великото изкуство "Опера".

Светлана Вълкова разговаря с Виолета Тончева за новата и книга:

За автора:


Виолета Тончева е Магистър Немска филология и Радиожурналистика в СУ "Св. Кл. Охридски". Специализира Radio Management и Public Relations в Deutsche Welle Кьолн и BBC Лондон, Обществени медии в НБУ и др. Завършва майсторски клас по Cultural Creative Industries and Art Management в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Работи в БНР - Радио Варна като журналист, автор и водещ на информационно-музикални, политически и културни предавания, модератор на културни събития в Концертното студио и др. Лектор по Radio Management и Public Relations във ВСУ "Черноризец Храбър". От 2010 г. PR Manager на Театрално-музикален продуцентски център Варна - ДТ "Стоян Бъчваров" & Държавна опера Варна.

Преводач от немски език на научно-популярна и художествена литература. Автор на историко-изследователската студия в две части "Книга за Радио Варна. Традицията задължава" и "Книга за Радио Варна. Традицията е модерна", изд. „Славена”, 2004, 2007, сборника с литературна критика „Разказването на света. Литературни рефлексии”, изд. „ФИЛ”, 2015, двутомника „Пристрастно. Театърът на Варна“, изд. ФИЛ, 2018 и “Пристрастно. Операта на Варна“, изд. ФИЛ, 2022, както и на многобройни текстове в областта на литературата, архитектурата, изобразителното, оперното и театралното изкуство. Публикува в различни печатни и електронни издания, сред които „Литературен вестник”, в. „Култура”, списанията “Homo Ludens”, “ЛИК”, „АРТизанин“, “Mузикални хоризонти”, „Архитектура”, „Знаци”, алманаха „Света гора”, порталите Kultura.bg, Liternet.bg, Impressio.bg, Въпреки.com и др. Представя книги на издателстватa “Жанет 45”, „Сиела”, „Хермес”, „Колибри”, „Агата-А”, „Славена”, „ФИЛ” и др.

Награди: Сребърна значка от Съюза на преводачите в България; "Златно перо" от Съюза на българските журналисти; статуетка и грамота „Media AwARTs“ - Независими награда за култура за книгата „Пристрастно. Театърът на Варна“, 2018; Награда „Варна“ 2019 за журналистика, критически текстове и книги за медии, литература, театър, визуални изкуства и архитектура. Номинация за наградата „Сирак Скитник” на БНР, Почетен знак на БНР-Радио Варна, Награди за художествена критика на Галерия-музей "Георги Велчев", Галерия "Буларт", Съюз на архитектите в България и др.


По публикацията работи: Светлана Вълкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 02.07.24 в 11:44

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18