Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат 11 нови пътни знака, сред тях - за тротинетки и велосипеди

| обновено на 17.11.22 в 11:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

11 нови пътни знака ще помагат на участниците в движението и ще подобряват пътната безопасност в страната. Сред тях, ще има такива, които сигнализират пътен участък, по който се движат електрически тротинетки. Въвеждането на новите знаци е залегнало в проект промяна на наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на вътрешните работи по указание на Върховната административна прокуратура. 

Нормативният акт  е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страниците на трите министерства, съобщиха от МРРБ.

Предлагат се нови знаци от група „Г“ - Г14б „Край на задължителен път само за велосипедисти“, Г15б „Край на задължителен път само за пешеходци“ и Г16б „Край на задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“. С тях ще се обозначава краят на действие на пътните знаци Г14а „Задължителен път само за велосипедисти“, Г15а „Задължителен път само за пешеходци“ и Г16а „Задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“.

Нови пътни табели ще има и в група „Д“ – Д13.2 „Начало на платена зона“ и Д14.2 „Край на платена зона“. Въвежда се нов знак – Д17а „Изкуствена неравност“, който ще указва точното местоположение на изкуствената неравност на платното за движение. С нови указателни табели - Д28 „Споделена зона за движение с ограничение на скоростта“ и Д29 „Край на споделена зона за движение с ограничение на скоростта“, ще се обозначава начало и край на зона, която в цялата си широчина е споделена от указаните участници в движението. Предлага се и знак – Д30 „Паркирай и пътувай“, който ще сигнализира местата, в които може да се паркира и премине към линиите на обществения транспорт.

Въвеждат се нови пътни знаци и от група „Ж“ – Ж25.1 „Номер на велосипеден маршрут по международната класификация“ и Ж25.2 „Номер на велосипеден маршрут по националната класификация“, които ще се използват за обозначаване на номера на велосипедни маршрути, включени в туристически и велосипедни карти за популяризиране на велосипедния и алтернативния туризъм.

Наредбата предвижда и промяна във визуализацията на някои информационни табели. Така например се определя нова визуализация на пътен знак Д20 „Платен паркинг“, който ще показва начина на плащане и времетраенето, в което паркирането е платено.

Определят се и пътни знаци, които се използват за сигнализиране на пътен участък, в който се движат водачи на индивидуално електрическо превозно средство. Така знак А20 „Велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство“ ще се използва и за сигнализиране на пътен участък, в който велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство навлизат или пресичат платното за движение. Пътен знак В9 „Забранено за велосипедисти“ пък задължително ще се поставя на пътен участък, до който успоредно или в непосредствена близост е устроена специална алея за велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стотици плажуващи окупираха варненския плаж още в ранния следобед

Жега, плаж, вълни и червен флаг на спасителите: Един слънчев следобед край морето (СНИМКИ)

Много варненци и гости на града предпочитаха да се разхладят в морето в горещия съботен ден. В свободната и платената зона на Централния плаж във Варна имаше стотици плажуващи този следобед. Много са и къпещите се в морето, въпреки, че в едната част от плажа, флагът на спасителите днес е червен. Вълнението на морето днес е..

публикувано на 22.06.24 в 16:34
Карта с кулинарните оценки на изследваните държави

Българската кухня в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на посетители на някои от най-популярните ястия и продукти в дадената държава. След това се сформира средна оценка за съответната страна...

публикувано на 22.06.24 в 14:51

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Тази събота е ден, в памет на всички починали православни християни, наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. След..

публикувано на 22.06.24 в 11:20
село Радево

На село в Радево

Бягство в друг свят. Такова е усещането във варненското село Радево. На хубаво място е разположено селото. Но ако искаш да стигнеш по него трудно ще го намериш, защото никъде по пътя Варна-Добрич няма табела, която да указва посоката. Ориентираме се по картата на България и gps-а в колата. До там гледката е красива, особено сега, когато има..

публикувано на 22.06.24 в 08:00
Снимката е илюстративна

Във Варна започнаха да пръскат срещу комари

Във Варна започна обработка против комари на терени с обществено значение, съобщиха от общинското предприятие  „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. Вече са обработени Морската градина, включително районът около Летния театър и Зоопарка. С топъл аерозол са напръскани парковете във Възраждане, Младост и район „Вл. Варненчик“, както и част от деретата...

публикувано на 21.06.24 в 17:33

"Къщичка за птици" събира туристи в местност край Белослав

Нов туристически информационен център за екотуризъм, помещаващ се в сграда, наподобяваща къщичка за птици, отвори врати за посетители в Птичи рай "Ятата" в община Белослав, съобщават от Областен информационен център - Варна. Целта на новосъздадения център е популяризиране на местното природно и историческо наследство на територията на Община Белослав,..

публикувано на 21.06.24 в 12:53

Премиера на "Лудориите на Карлсон" в Добрич днес

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето ще оживеят тази вечер на сцената на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Премиерата е последната за този сезон и е под режисурата на Леонард Капон. Пиесата е подходяща за всички възрасти и има за цел да развихри въображението на зрителите и да възпита в тях смелостта да бъдат различни и по своему..

публикувано на 21.06.24 в 11:00