Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
Защо производителите добавят вода в сиренето? Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
Индексирането на пенсиите ще продължи да е по швейцарското правило. В това увери министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов, който присъства на откриването на Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в троянското село Добродан. "Тъй като в момента инфлацията е по-ниска, има различни виждания на народни..
Комисията по икономическа политика и иновации с пълно единодушие гласува на първо четене Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, внесен от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС на 7 февруари. Текстовете предвиждат забрана на продажбата и употребата на вейпове у нас. Комисията гласува за забрана и на..
Община Варна ще обезопаси напълно изоставения бункер в Морската градина и с цел безопасност на гражданите ще затвори дупките, които през миналата седмица се разкриха над него. Съоръжението, което се намира в близост до Делфинариума, е обследвано в детайли, за да се установи на първо място собствеността му. Това съобщи на брифинг за журналисти..
Няма разрешение за строеж на небостъргач в центъра на Варна до Окръжна болница. Тепърва предстои да се изиска цялата документация, пълна обосновка на проекта, анализ на транспортно-комуникационната схема и натовареността на трафика. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев в предаването на Радио Варна "В ефир сте", като подчерта, че засега проектът е..
По инвестиционната програма на общините, финансирана от държавния бюджет, и подадените балчишки проекти, общо два от получилите одобрение са със сключени договори. Към момента се изпълнява проектът за ремонт на улица "Приморска" в Кранево - подмяна на водопроводи и цялостно асфалтиране, а от пътната мрежа - това е пътят Дропла - Василево, обясни..
Поради забавени плащания е спрял ремонтът на тръбопровода във Варненското езеро, съобщи заместник-кметът по инфраструктурата Пламен Китипов по време на брифинг. Над 70% от строително-монтажните дейности вече са приключили, но изпълнителят чака да получи два транша от по 6-7 млн. лв. В момента действа временният тръбопровод и Община Варна ще настоява..
Вторият избран изпълнител, ангажиран със строежа на новата сграда на варненската библиотека, не се е явил за подписване на договора. Това съобщи за Радио Варна и предаването "В ефир сте" кметът на Варна Благомир Коцев. Изпълнението на проекта за изграждане на библиотеката зависи от средствата по държавната програма за финансиране на общините -..