Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна представя: В очакване на празниците...

Снимка: https://pixabay.com/

Притихнали в очакване на празниците, в които отново ще се съберем със семействата си, си припомняме за интересните срещи и събеседници от ефира на Радио Варна. 

Започваме от датата 4 декември – св. Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. В някои райони на страната Света Варвара е приемана за покровителка на болните деца, по-специално на заболелите от дребна шарка, затова и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве "къпани" питки. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце. На други места Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременявали, обикаляли домовете и пеели песни за здраве. На този ден по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

В българския фолклор за обичаите, съпътстващи празниците на Света Варвара – Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември), има поговорка: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща". И ето ще стигаме до Великденът на всички рибари - така определят Никулден в рибарското пристанище на местността Карантината. Близо 50-сет души всяка година  споделят морския дух, който е жив в малките бараки, в които се чувства топлина и уют: от печката на дърва и от градуса на разговора за живота, за рибата и за съдбата. Но и в очакване на празника, който определят като селски сбор. Ваня Славова припомня срещата си с рибарите от Карантината във Варна, а Мартин Николов с още двама страстни такива.

Броени дни остават до студентския празник 8 декември. Това е ден, в който студентите се откъсват за малко от омагьосания кръг на лекциите и изпитите, за да се отпуснат и да се позабавляват – кой на заведение, кой на хотел или пък в станалите хит по време на пандемията къщи за гости. Един от водещите критерии при избора на място за празнуване при студентите са цените. Тази година заради инфлацията, цените на кувертите са с около 25% по-високи. Повечето студенти у нас предпочитат вечеря без нощувка и отново изборът им е да празнуват в България, екскурзиите в чужбина не им влизат в плановете. Как ще посрещнат студентите 8-ми декември, припомняме от срещите на колегите с тях. 

На 20-и декември започва Новата година, или поне е според народните поверия. Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет. Затова българинът се вглежда в символите и знаците, които му дава светът наоколо. Поверията са много. Празникът се нарича още Идинажден, Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. За Полазника, разказва Георг Краев – краевед, а Кристияна Димчева, краевед и главен библиотекар в РБ "Пенчо Славейков"- Варна споделя още за своите размисли и спомени, свързани с Бъдни вечер и с Коледа.

Декември месец е изпъстрен с имени дни – на 9-ти празнуват всички Ани, на 13-ти – всички с името Евгения, на 17-ти почитаме св. Даниел, а на 22-ри св. Анастасия. Да не пропуснем и всички именици по Рождество – от Христо и Христина до Радост и Радостина. Стигаме и до още един голям празник в християнския свят- 27 декември - Стефановден. 27 декември е третият ден на Коледа и последният църковен празник за годината. Стефановден е един от най-популярните празници в България. Името Стефан носят над 50 хил. души. Празнуват също тези с имената Венцислав, Станимир, Цанко и Таня. Младите колеги от предаването „Свободен час” припомнят още за традициите по Стефановден. Ще ви срещнем и с още един популярен Стефан. Стефан Вълдобрев е един от любимите за всички ни именници, ето го и него след среща с деца от варненско училище, изловен с китара и с емоция от срещата навръх празника си.

Подгответе се и за няколко доста вкусни минути, защото ще поговорим и за храната, която неизменно ни съпътства по празничните дни. Връщаме лентата назад, за да ви срещнем с няколко готвачи от различни страни. От тях ще получим идеи и за трапезата по празниците.

Калоян Колев е шеф инструктор. Обиколил е света, но любимата му кухня е норвежката. Според него коледните трапези, ако говорим за страните в Европа, не се различават кой знае колко. Сходството е голямо. Станислав Кубарев, който е преподавател във Висшето училище по мениджмънт във Варна, е от Русия. Той ще празнува Коледа два пъти – единият според българския календар, а  вторият – според русийския. Мартин Николов ни припомня още от срещите си с тях. 

Близо половината oт пoтpeбитeлитe нa нaй-гoлямaтa в cвeтa coциaлнa мpeжa имaт нaвиĸ дa пocтвaт xpaнaтa cи във Fасеbооk, пoĸaзвa изcлeдвaнe, цитиpaнo oт бpитaнcĸия вecтниĸ Тhе Теlеgrарh. Много често потребителите снимат храната дори преди да са я опитали. Причината е, че бързат да я споделят в социалната мрежа с милиони непознати. Това явление отдавна не е мода, а начин на живот. Класацията водят десертите. Най-често по празниците се появяват снимки на приготвената саморъчно храна, а целта е да покажем изобилие и кулинарни умения.Когато храната е в ресторант или на някое екзотично място, според психолозите, снимката е израз на желанието на автора да покаже завиден социален статус или просто да предаде емоцията на преживяното. При всички случаи целта е да се привлече вниманието към себе си. И докато кулинарната фотография си е сериозно професионално занимание с дълга подготовка, режисура и техническа обезпеченост, то снимките на храна в социалните мрежи са по-скоров категорията мобилна фотография за всеки ден. За снимките по празниците Светлана Вълкова потърси съветите на фотографа Любомир Бенковски-Бенджи.

Декември е месецът на банкетите, дълбоката астрологическа мисъл и зашеметяващите модни решения. Сладкодумната Даниела Иванова и нейната рубрика "Лесна работа" винаги е точно в целта, дори и за преяждането по празниците, което не трябва да допускаме. Припомняме ви за какво още да внимавате по празниците с нея. 

Празниците са хубави, когато са споделени с близки и приятели. Пожелаваме ви да ги посрещнете в здраве и благополучие!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои авто-мото изложбата "Ние сме България" този уикенд

Предстоящото авто-мото събитие „Ние сме България“ представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България . Уникално по своя формат, събитието e своеобразен празник не само на българското наследство и култура, но и на националната гордост. Единствена по рода си, автомобилната изложба- конкурс ще..

публикувано на 18.04.24 в 14:28

Ученици от Добрич организират книжен благотворителен базар в подкрепа на онкоболни

Училищната общност на Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич организират поредната си благотворителна кампания. За своя кауза тази година те са избрали „Дом за онкоболни“ във Варна. През пролетната ваканция ученици, учители и родители посещават дома за първи път и помагат в пролетното му почистване и облагородяване..

публикувано на 18.04.24 в 11:24
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Бъди креативен! Разбий сивото!

Под наслов „Бъди креативен! Разбий сивото!“ днес в 10 часа откриват за втора поредна година Фестивал на науката в Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна.  Денят е неучебен и ще премине при отворени врати за родители, ученици и приятели на иновативното училище, които се интересуват от проекти в областта на роботиката, виртуалната..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

20 нови японски вишни радват варненци в Морската градина

Най-новите попълнения на дървесния фонд на Морската градина  – 20 броя млади японски вишни, вече радват с цветовете си варненци. Дръвчетата, които са дарени на Община Варна, са засадени миналата година от Общинско предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което се грижи за най-големия варненския парк. Вишните са в близост до Природонаучния..

публикувано на 17.04.24 в 18:13

Решението по жалбата на Община Варна срещу новия борд на болница "Св. Анна" пак се отлага

За началото на месец юни се отлага решението на казуса с жалбата на Община Варна срещу избрания през октомври 2021 г. борд на директорите на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна – някогашната окръжна, която обслужва спешните пациенти на цяла Варненска област. Неявяване на юрисконсулта на лечебницата на второ поредно заседание в Апелативния съд - първото..

публикувано на 17.04.24 в 15:45

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 17.04.24 в 15:05