Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Петров: Шансовете за съставяне на правителство са много ниски

Политологът Сергей Петров

Вече е ясно, че първият мандат за съставяне на правителство в 48-то Народно събрание е неуспешен. Дебатите в сряда продължиха три часа и в крайна сметка се стигна до гласуване само за премиер, защото кандидатурата на проф. Николай Габровски не беше подкрепена.

Политологът Сергей Петров проследи в на живо в Парламента дебатите където беше като председател на Младежката асоциация по политически науки заедно със студенти от първи и втори курс.

"Не са изключително впечатлени от тона с който се водят дебатите. Ние често го коментираме, но и на младите хора им прави неприятно впечатление. Имахме обратна връзка, че на моменти инфантилно и дори истерично се водят дебатите. Това е тяхното мнение", сподели впечатленията си в предаването "Post factum" Сергей Петров.

Според него не е имало изненада на вота и поведението на депутатите е било очаквано:

"Дори и народните представители от "Български възход", които странно се опитаха да кажат, че ще подкрепят кандидатурата за министър-председател, но не и за състав. Това беше очаквана от тях позиция. Те оставят впечатление, че с всеки биха се договорили," посочи Петров.

По думите му шансовете за съставяне на редовно правителство са много ниски:

"Предполагаме, че ГЕРБ не биха подкрепили кабинет с друг мандат, но това е само предположение. Времената в момента са динамични, не знаем как ще процедират с втория мандат. Ситуацията е трудна за прогнозиране и от тази гледна точка, че самите политически сили започнаха да правят краткосрочни планове и те се променят."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 28.05.24 в 15:23

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10

Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE): Планината е най-голямото ми вдъхновение

Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) Близо 30 години италианската банда RHAPSODY OF FIRE разказва под формата на пауър метъл своите фентъзи истории. В края на май групата ще издаде третата част от тяхната "The Nephilim's Empire Saga" под името „Challenge the Wind”, а в средата на юли тази година и ще свири на четвъртия „Мидалидаре – Рок в..

публикувано на 27.05.24 в 08:20

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25