Близо 10 месеца минаха от първата руска атака срещу Украйна. В момента страната е изправена пред предизвикателството и на зимата. Защото агресорите унищожават цивилната инфраструктура на Украйна. Войната, която трябваше да продължи три дни, към момента изглежда, че никога няма да приключи. Украинците обаче се държат. На тъмно, на студено, под постоянен обстрел, стават все по-единни и непреклонни, разказва украинският художник Вадим Митков.
Украинците наистина са уморени. Но не се предават, обобщава Вадим Митков. Според него смъртта е по-добрият избор, от реалността, която им подготвят руските окупатори.
"В началото на войната имаше едно усещане за смърт, тялото реагираше на това - не можеш да ядеш, да пиеш, имаше едно усещане за вътрешна интоксикация. А сега, от един момент това усещане започна да изчезва и дори в тялото си го усещаш. Мисля, че все пак ние трябва да победим, злото трябва да се махне от нашия живот. Надяваме се на това и имаме такова усещане.
По професия Вадим Митков е художник-полиграфист. Занимава се с дизайн на опаковки, етикети, реклами. Също така и рисува. От известно време за свое платно използва отломките от руските ракети.
"Започнах да го правя, когато към мен се обърнаха доброволци, които помагат на военните и събират средства за оборудване. Радиостанции, например, са необходими и те търсят различни начини да съберат средства, и да воюват с агресора. За това ми предложиха да рисувам върху осколки и да ги продавам на търг. И с парите от тези, да ги наречем сувенири, да се купуват радиостанции."
В Запорожието падат основно ракети, разказва за Вадим Митков. Там руснаци не са влизали.
"Затова има части от ракети, от мини, артилерийски снаряди. Сплавите им не поддават на обработка. Отначало искахме да правим от тях нещо като бижута, но те не могат да се топят заедно."
И така ужасът се превръща в изкуство. Защото не може да се живее само в напрежение, категоричен е украинският художник.
Повече чуйте в звуковия файл.
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..