Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският общински съвет заседава днес

Заседанието на Варненския общински съвет започва в 9 часа. В проекта за дневен ред са предвидени общо 16 докладни записки. Очаква се като извънредна точка в дневния ред съветниците да обсъдят тежкото финансово състояние на Белодробната болница във Варна.

Общинските съветници от БСП предупредиха, че ще поискат оставките на кмета Иван Портних и на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов по случая с тубдиспансера. Условието е на днешното заседание на Варненския общински съвет да бъде прието предложението на левицата комисията „Финанси и бюджет“ да вземе спешно решение за изплащане на дължимите заплати на работещите в Белодробната болница. Това поясни за Радио Варна председателят на Градския съвет на БСП Павел Раличков. Според него решението на проблема е Тубдиспансерът да бъде прехвърлен към някоя от варненските болници.

До 1 000 000 лв. от бюджета на Варна за тази година да бъдат отпуснати да нуждите на Тубдиспансера, предлагат общинските съветници от ПП ГЕРБ във Варна. Целевата субсидия е предвидена за приоритетното погасяване на задълженията към НАП, НОИ и „Енерго-ПРО”. Общинският съветник от партия Възраждане Георги Георгиев подчерта в предаването Пост фактум, че предложението на ГЕРБ е тяхна стара идея, която е била споделяна многократно със съветниците. По думите му Белодробната болница трябва да бъде запазена и то като самостоятелна структура. Това може да се случи чрез увеличаване на парите за клинични пътеки и за издръжката болните, каза Георгиев

На сесията съветниците трябва да решат дали да има актуализация на цената на хартиения билет за градския транспорт. Билетчето за автобуса във Варна да стане 2 лева, реши на своето заседание Постоянната комисия по "Финанси и бюджет". Увеличаването на цената от 1,60 на 2 лева официално ще влезе в сила след гласуването на редовната сесия. Ползването на хартиения билет трябва постепенно да отпадне и да остане опция само за случайни пътувания, коментира в началото на седмицата кметът на Община Варна Иван Портних. Остава непроменена цената на електронните предплатени карти - 10 лева за 11 пътувания, както и преференциалните цени за всички пенсионери, ученици, хора в неравностойно положение и студенти. 

Дадоха зелена светлина за теглене на банков кредит в размер на 18 млн. лева за реализиране на инвестиционна програма на Двореца на културата и спорта. Това решиха общинските съветници от ПК "Финанси и бюджет" на заседание на комисията. С 12 млн. лева е планирано да бъде изграден паркинг на три нива, два от които подземни, със застроена площ от 13 200 кв. Със заема ще бъдат изградени още нова многофункционална зала, както и фотоволтаични системи. Припомняме, на последното заседание на Общиснкия съвет след час дебати поемането на дълг бе отхвърлено.

Над 306 000 лева дофинансиране от община Варна ще бъдат предвидени в бюджета по проекта „Облагородяване на достъпа на рибарско селище „Карантината“ и изграждане на образователно-информационен център за спорт“. За това още дадоха съгласие съветниците от финансовата комисия и предложението ще бъде обсъдено по време на сесията.

Предвижда се увеличение на цената на социалните погребения, за което Общинският съвет също трябва да даде своето съгласие. На гласуване ще бъде подложено предложението за подпомагане на таксиметровия бранш. Ако вотът е положителен, за трета поредна година превозвачите ще ползват данъчно облекчение.

Сред темите на заседание №31 ще бъде забраната за строителство във варненската местност Свети Никола. С разрешение на местния парламент Община Варна ще поиска от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, наложило ветото през 1997 г., частично да го отмени.

Предстои да бъдат гласувани и промени в две общински наредби, свързани с реда и условията за финансовото подпомагане на спортните клубове и на проявите по програмите „Спорт“ и „Социален туризъм“ във Варна. Предвижда се  увеличение на финансовите стимули за варненски спортисти.

Приемането на Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета за периода 2023-2027 г. също фигурира в дневния ред.

На сесията съветниците ще гласуват и отпускането на еднократни помощи на хора със здравословни и репродуктивни проблеми, както и както и актуализацията на такса смет според количеството генерирани отпадъци.

Заради обемния дневен ред е предвидено заседанието на Общинския съвет да продължи и утре – 22 декември 2022 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят Южния вход на мол във Варна заради ремонтни дейности

В понеделник, 17 юни започва ремонт на подхода к ъм паркингите на търговския център на ул. "Андрей Сахаров" във Варна, от страната на Автогара Варна.  Поради тази причина в ременно ще бъде затворен Южният вход на търговския център.  Ремонтните дейности ще започнат на 17 юни (понеделник) и ще продължат до 15 юли 2024 г.  Отворени за моторни..

публикувано на 16.06.24 в 17:55

Пореден криминален случай по време на ЕВРО 2024 в Германия

Пореден криминален случай се разигра в германския град Хамбург часове преди сблъсъка от Европейското първенство по футбол между Полша и Нидерландия. Въоръжен привърженик на Нидерландия нападна полицаи, които го простреляха и нападателят бе откаран с линейка в болница в тежко състояние. Първоначално полицаите са се опитали да неутрализират мъжа със..

публикувано на 16.06.24 в 15:48

Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна

В проектодекларацията на международната конференция, която се провежда в Швейцария, се призовава за зачитане на украинската територия и се отхвърля всяка ядрена заплаха срещу страната. Служебният министър-председател Димитър Главчев, който участва във форума, заяви, че: "България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и..

публикувано на 16.06.24 в 15:26

Слънчево начало на седмицата

Ще е предимно ясно и слънчево, почти тихо. По Черноморието следобед ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 29° до 34°, по Черноморието между 26° и 29°, за Варна минимална около 19°, максимална около 29°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 21° и 24°.

публикувано на 16.06.24 в 13:10

СЗО: Има нужда от нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица, предава БНТ. Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности..

публикувано на 16.06.24 в 12:37

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани Силите за сигурност освободиха двамата надзиратели в руски затвор в Ростов, които бяха взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/. "По време на специална операция престъпниците бяха ликвидирани. Служителите, взети за заложници, бяха освободени и не са..

публикувано на 16.06.24 в 12:33

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада Нов кървав екшън със замесени футболни фенове разтърси Германия след началото на Евро 2024. Стотици полицаи са блокирали берлинския квартал Моабит, след като неизвестен е стрелял по време на мача между Италия и Албания (2:1) в събота вечерта, информира Bild. 23-годишен мъж е сериозно пострадал. Тойй..

публикувано на 16.06.24 в 11:39