Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледарска група по поръчка ще посещава жители на Долни чифлик на Коледа

Снимка: БУЛФОТО

Коледа наближава и освен празничната трапеза около която се събират всички близки, най-голяма радост и щастие във всеки дом носят и коледарите. Традицията коледари да ходят по къщите, да пеят песни и да наричат за здраве и благополучие е много стара и запазена и до днес. Но в големия град е трудно постижима. Днес вероятността да дойдат коледари у дома съществува в малките населени места, стига да има кой да изпълни ритуалите.

В община Долни чифлик са измислили как да улеснят хората, които искат да посрещнат добрите полазници. Всеки, който желае да посрещне коледари, може да подаде заявка чрез лично съобщение във фейсбук страницата на читалище „Изгрев 1919“ до 24 декември. Ще бъде включен в списъка на коледарската група, която вече се подготвя за 25 декември. Това каза за Радио Варна Станка Тодорова, която е заместник-кмет на Долни чифлик.

Коледарската група е съставена от 12-14 момчета на възраст до 18 години и в обиколката им по домовете ще бъдат придружавана от двама от родителите на момчетата. Всички много се вълнуват – момчетата подготвят песните, родителите – нижат пуканки за калпаците, разказа още Станка Тодорова.

Само в първия ден, в който са пуснали съобщението за подаване на заявки, са се записали над 40 души да бъдат посетени от коледари. Ако желаещите са много, ще разделим коледарската група на две, за да могат да посетят всички, каза още Станка Тодорова.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



Снимката е илюстративна

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цар Фердинанд

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщиха от двореца „Врана“, предаде БГНЕС. След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя..

публикувано на 11.05.24 в 15:04
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Светите братя Кирил и Методий почитаме на 11 май

Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Денят се отбелязва с празнична света литургия, отслужвана във всички епархии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 09:05
ПГГСД

Радио Варна представя - 100 години ПГГСД "Николай Хайтов"

100 години. Точно толкова се навършват през 2024-а от основаването на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. От малко селско училище до модерна гимназия пътят е дълъг, но всяко усилие си е струвало, убедени са всички, които са свързали живота си с него. В началото са били само две стаи..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Великденското интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?" ще се проведе на 11 май

На 11 май от 16:30 часа в Младежкия дом във Варна ще се проведе Великденско интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?".  В надпреварата ще вземат участие 8 представителни отбора, всеки с по 6 състезатели. В решаването на интелектуалните загадки ще премерят сили младежи от Клуб „Делфин“- Варна, основни и средни училища, професионални и профилирани..

публикувано на 10.05.24 в 19:20

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:45

Аматьорските футболни лиги отново се обединяват в благотворителен турнир по мини футбол в полза на Павел Станчев

Павел Станчев води неравна битка с коварна и много рядка болест. Става въпрос за Сарком на Юинг – рак на костите, чието лечение се оказа резистентно към първоначално приложената терапия и отново са нужни средства за нова и по-скъпо струваща терапия. През ноември 2023 г. огромна вълна на съпричастност допринесе в събиране на средства, с които да започне..

публикувано на 10.05.24 в 17:26

Випуск 1974г. на Строителен техникум Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на училището

Випуск 1974г. на Строителен техникум - Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски". Идеята идва от главния двигател на випуска, Маринела Грудева, която успява да организира своите бивши съученици за това събитие. Благодарение на..

обновено на 10.05.24 в 15:41