Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В работилницата за стъклени играчки

7
Снимка: Мая Щърбанова

Сръчните ръце на няколко човека в Добрич продължават традициите в производството на познатите за всички от детството ни стъклени коледни играчки. В малкия цех, разположен в един от крайните квартали на града, в малка къщичка се творят истински коледни вълшебства. Асортиментът е добре познат – снежни човеци, топки, мечета, гъбки, патенца, котета и още много други форми оживяват пред очите на всеки посетител, който с удивление може да проследи как от една стъклена пръчка накрая заблестява красива, цветна, ръчно изрисувана украса за коледните ни дръвчета у дома.

В навечерието на коледните и новогодишните празници на 2021 година, когато се срещнах със собственика на цеха за стъклени играчки Георги Керанов, неговата единствена мечта беше – дъщеря му и зет му да се завърнат от Германия, за да поемат скромния, но толкова сантиментален бизнес. Признавам си, че тогава си помислих, че това едва ли ще се случи, защото кой напуска добре установения си живот в чужбина, за да се върне тук и то в един малък град на североизтока. Напълних чантата си с играчки, знаейки че трябва много да ги пазя, защото догодина вече може и да няма кой да ги прави. Но по Коледа наистина се случват чудеса и ето че цехът не само работи, но и обогатява асортимента си, защото следващото поколение е тук и е поело цялата работа. Зетят е Мирослав Димитров, удивително прилича на Дядо Коледа, а очите му са очи на човек, който е убеден, че най-добре човек се чувства близо до корените си.




Мирослав Димитров е категоричен, че тези играчки имат едно основно предназначение, а именно да радват децата. Затова и се опитва сам да намира пазар за тях и да не разчита на прекупвачи, които по наблюденията му слагат твърде големи надценки и играчките стават прекалено скъпи за българския клиент. Обогатява производството с няколко позабравени в годините модела и така то вече е от 37 вида елхови играчки.

В цеха от около 10 години с извайването на формите от стъкло се занимава Димка Петрова. За нея това не е просто занаят, а удоволствие. Не спира да издухва стъклото, дори и докато разговаряме, затова и слушателите ще могат да чуят шума на горелката за нагряване.



Иванка Стефанова е в цеха от няколко месеца, но занаята си го знае и практикува от години.

След като формите от стъкло са готови, идва ред и на таланта на художничката Ася Минчева. Нейната задача е да оцвети играчките, да ги нарисува и да им вдъхне с четките си живот.

Мирослав Димитров има желанието не само да възстанови всички модели от едно време, но и постепенно да дообогати асортимента, защото това ще зарадва хората още повече пред цветните му щандове.

А какво е коледното чудо за собственика на този цех чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полярно сияние оцвети небето и над България

Необичайно полярно сияние, дължащо се на слънчево изригване, беше наблюдавано в България през изминалата нощ, съобщава БНР. На явлението, което оцвети небето в пурпурно-алено, можеха да се наслаждават в Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Снимка: Meteo Bulgaria

публикувано на 11.05.24 в 16:52

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 11.05.24 в 16:45
Цар Фердинанд

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщиха от двореца „Врана“, предаде БГНЕС. След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя..

публикувано на 11.05.24 в 15:04
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Светите братя Кирил и Методий почитаме на 11 май

Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Денят се отбелязва с празнична света литургия, отслужвана във всички епархии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 09:05
ПГГСД

Радио Варна представя - 100 години ПГГСД "Николай Хайтов"

100 години. Точно толкова се навършват през 2024-а от основаването на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. От малко селско училище до модерна гимназия пътят е дълъг, но всяко усилие си е струвало, убедени са всички, които са свързали живота си с него. В началото са били само две стаи..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Великденското интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?" ще се проведе на 11 май

На 11 май от 16:30 часа в Младежкия дом във Варна ще се проведе Великденско интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?".  В надпреварата ще вземат участие 8 представителни отбора, всеки с по 6 състезатели. В решаването на интелектуалните загадки ще премерят сили младежи от Клуб „Делфин“- Варна, основни и средни училища, професионални и профилирани..

публикувано на 10.05.24 в 19:20

Аматьорските футболни лиги отново се обединяват в благотворителен турнир по мини футбол в полза на Павел Станчев

Павел Станчев води неравна битка с коварна и много рядка болест. Става въпрос за Сарком на Юинг – рак на костите, чието лечение се оказа резистентно към първоначално приложената терапия и отново са нужни средства за нова и по-скъпо струваща терапия. През ноември 2023 г. огромна вълна на съпричастност допринесе в събиране на средства, с които да започне..

публикувано на 10.05.24 в 17:26