Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Портних: Местните избори не са тема сега, чака ни работа

Иван Портних
Снимка: Румен Сарандев

Иван Портних не даде отговор на въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат на предстоящите местни избори тази година. Той заяви, че цитирам:, „проблемите на хората не се решават с избори, а с работа“.

 В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ кметът на града допълни, че с празни приказки и говорене преди избори, не се постигат резултати.


В разговор за случилото и неслучилото се в морската столица през изтеклата година, Иван Портних отхвърли обвиненията на своите опоненти, че администрацията носи вина за нереализирани проекти.

Сред тях Портних посочи Икономическа зона-Варна и ВиК проекта за изграждане на канализация в селищните образувания около града.

Портних заяви, че винаги се е пазел от даването на обещания, които не е ясно как и в какъв срок ще се случат: „Смея да твърдя, че за всичките тези години нямаме такива неспазени обещания. С изключение на тези, които не зависят от нас“

Относно Икономическа Зона-Варна Иван Портних каза, че нейното съществуване пряко зависи от АМ „Хемус“. По думите му, нито един инвеститор не би дошъл, ако няма автомагистрала.

Според него преди две години е имало огромен интерес към новата икономическа зона.

Интересът се е базирал изцяло на това, че държавата е гарантирала, че са осигурени средства за изграждането на АМ „Хемус“. Кметът на Варна спомена и АМ „Черно море“ и втория мост над езерото, като допълни, че след като властта се е сменила, веднага е спряло и говоренето за лошото състояние на Аспарухов мост. „Вижте как се заздрави моста“- направи ироничен коментар Портних и заяви, че и до момента никой не е дал стотинка за неговата рехабилитация, но това в момента не е на дневен ред.

Ние като община, си подредихме част от приоритетите на база на това. Но няма как да направим пътя за Прилеп и след това ВиК да го изрови, за да положи водопроводите по трасето, който им е по европейски проект. Същото касае и отсечката за Ален Мак, отсечката на пътя от КК Златни пясъци до Свободния университет. Сега, ВиК след две години пристъпват към изпълнението на този проект от януари, надявам се, само че, за две години цените са скочили с 50 на сто. Грубо, ако проектът струва 160 милиона, трябват още 80 милиона, които ВиК ги няма в момента, някой трябва да ги даде. Т.е. с наличните средства може да се осъществи проектът наполовина. А другите десетки хиляди хора?

По темата за „дупката“ Иван Портних заяви, че дружеството „Централен универсален магазин“ още е в ликвидация, община Варна още не е влязла в собственост на терена. Процесът на ликвидация не зависи от нас, каза той. Въпросът обаче, какво ще се случва там изцяло зависи от финансовите ресурси. „С други думи, както и за библиотеката, която можеше вече отдавна да е факт, но с новите цени на материалите сме поставени пред други реалности. Както можеше да имаме реални стъпки по отношение на Математическата гимназия. Никой обаче в държавата не се интересува от тези проекти в тези серии от избори и последните правителства.“

Иван Портних се оплака и от това, че няма абсолютно никаква промяна по отношение на програмите за европейско финансиране. През последните две години за общините не е отворена нито една програма. Проблем е, че все още не е ясен хоризонтът, в който ще започнат да работят, допълни кметът. Той припомни, че общините разчитат на европейските програми, за да реализират проекти, за които няма как да бъдат осигурени пари от местните бюджети.

Няма яснота като срок, кога точно ще започне експлоатацията на новите електрически автобуси, предназначени за „Градски транспорт“, които пристигнаха в града в края на миналата година. Предстои монтажа на електрическите станции за зареждане, но в момента единственият изпълнител е посочил цена от 4 милиона лева, при разчети на общината за два милиона.

„Стадион Варна“ е казус на общински съветници, които днес дават интервюта, но в миналото с техните решения са станали възможни всички тези скандални загуби на общинска и държавни терени по време на приватизацията и малко след това, обясни Портних на въпрос, до кога ще продължава сагата с бившия „Юрий Гагарин“


Въпреки това, каза Портних, към месец септември изпълнението на приходната част на Община Варна е със седем процента повече отколкото през 2021-ва година. Той допълни и че всяка година Варна завършва без просрочени задължения, но не назова каква е общата сума, която има Община Варна като задължения. Според него, всички важни проекти, касаещи морската столица можеха да са приключили, ако не е било управлението на „Продължаваме промяната“, които, цитирам: „проявиха или престъпни намерения или тежка некомпетентност“.

Според Иван Портних, през последните две години, градът продължава да се развива, въпреки управлението на последния редовен кабинет.

(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)



По публикацията работи: Жоро Бекяров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15