Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисъл за околната среда - органичен текстил

Снимка: https://www.eurolab.com.tr/bg/

Празниците свършиха. Еуфорията от посрещането на Новата година лека-полека отминава. И отново се връщаме към наболелите проблеми, които няма как да останат в 2022, колкото и да ни се иска. Т.е. продължаваме да си носим товара и през 2023. Един от проблемите на миналата година, а и не само, а през последното десетилетие, е опазването на околната среда, климатичните промени и намаляването на въглеродния отпечатък. Един от секторите, който е начело по замърсяване, е текстилната промишленост. Потреблението на текстилни продукти в Европа е на четвърто място по въздействие върху околната среда и изменението на климата след храните, жилищата и мобилността. Текстилният сектор е на трето място по използване на вода и земя и на пето място по използване на първични суровини, и по отделяне емисии на парникови газове. За това през миналата година Европейската комисия прие стратегия за устойчиви и кръгови текстилни изделия. Или с две думи – за увеличаване на живота на текстилните изделия, в това число и дрехите.

Средностатистическият европеец изхвърля 11 килограма текстилни изделия всяка година. По света всяка секунда се депонира или изгаря един камион текстилни продукти. Между 2000 и 2015 световното производство на текстилни изделия почти се е удвоило, а потреблението на облекло и обувки се очаква да нарасне с 63 % до 2030 година. За да се намали натискът върху околната среда все повече фирми, в които имам въведени униформи, предпочитат те да са от органичен памук.

"Какво означава органичен? Това означава, че самата почва е изчистена от химикали. Самото семе на памука не е ГМО, а е истинско, което се самопроизвежда. Тук не се използват инсектициди, не се използват пестициди, не се използва тор за отглеждането на памука."

От години Деян Ангелоев се занимава с производството на униформено облекло от органичен памук. При неговото обработване се намалява и разходът на вода с близо 90 процента.

По този начин се удължава животът на дрехите, както и се намалява въглеродният отпечатък, категоричен е Деян Ангелоев, който е и експерт Корпоративно облекло.

"Няма алергени в тях. Няма химикали в тях. И тази дреха може да се разгради и да се използва отново."

Повече за предимствата на дрехите от органични материали чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премахнаха опасно дърво на ул. „Петър Попов“ в местността Ален мак

Премахнаха опасно дърво на ул. „Петър Попов“ в местността Ален мак. За него сигнализираха жители на района на среща с кмета Благомир Коцев. Специалистите са констатирали, че дървото – от вида Бряст, е напълно сухо, наклонено и опасно. Кметът разпореди за 24 часа да бъде премахнато, съгласно графика на заетост на вишката, която е необходима, уточняват от..

публикувано на 03.07.24 в 18:15

Осем номинации за "Почетен гражданин на Варна"

Община Варна организира публично обсъждане на номинациите за почетен гражданин на Варна. Събитието ще се проведе на 9 юли от 17:00 часа в зала „Пленарна“. За най-високото признание на обществеността в града - званието „Почетен гражданин на Варна“ са постъпили номинации за осем души. Сред тях са: - капитан II ранг Николай Данаило в – командир на..

публикувано на 03.07.24 в 15:11

Детски празник за 35-я рожден ден на фирма Комфорт

С емоционален и незабравим детски празник стартираха активностите, с които строителната компания Комфорт отбелязва своята 35-та годишнина. Тържеството беше подарък за децата на служителите на фирмата и затвърждава традицията специалните моменти на компанията да бъдат споделяни с най-младите й приятели и съмишленици. Гости на събитието бяха и децата..

публикувано на 03.07.24 в 08:00

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07

Деца ще изваят пясъчни скулптури в Балчик

На 6 юли 2024г. (събота) на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Фестивалът „Пясъчни творения” е безплатен за участие, целта му е да насърчи децата към изкуството и да..

публикувано на 02.07.24 в 12:20

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище за строителни отпадъци

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище заради нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. За проблема алармира собственикът на терена Стамен Иванов. Купчината вече добива сериозни размери  - висока е над 15 метра, и има опасност да затрупа съседна къща, оплаква се Иванов. Освен към община Аксаково е подавал сигнали и на телефон 112...

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Жителите на местността Добрева чешма няколко дни са без вода

Жителите на местността Добрева чешма край Варна съобщиха, че от миналия петък нямат вода и ситуацията е критична. Те казаха, че имат проблеми с водоснабдяването всяко лято, но такъв случай да нямат нито капка вода за толкова дълъг период досега не помнят. Опитите им да се свържат с оператор на дежурните телефони са били безуспешни, а никъде не е..

публикувано на 01.07.24 в 14:04