Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По още два лева за "Ало, ало" от февруари

Снимка: Радио Видин

Един от водещите телекоми у нас повиши месечната такса на всичките си клиенти с до 2 лева. Като причина за това се посочва инфлацията през 2022 година, както и Общите условия на телекома. Така всеки потребител, ще получи по-висока сметка. С малко, но по-висока. Нали, няма да пресмятаме каква сума ще влезе в касата на мобилния оператор при един милион клиенти? Оказва се, че в тази ситуация потребителите на мобилни услуги нямат кой знае колко полезни ходове, без това да им се отрази на портфейла. Коментираме случая с Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите”. Тя припомни, че в края на 2021 година и трите телекома у нас заявиха, че ще предложат индексация за две години наведнъж – за 2020 и 2021. Тогава от Комисията за защита на потребителите реагираха. Но популистки, смята Габриела Руменова, защото вместо да докажат неравноправност на клаузите, от комисията се опитаха да докажат нелоялна търговска практика и текстовете в Общите условия останаха.

Четвъртък. Хубав топъл зимен ден. Часът е 13 и 7 минути. Съобщение на телефона – от мобилния оператор, на който съм клиент. Цитирам: Уважаеми клиенти, поради ръста на инфлацията за 2022 година и на основание на Общите условия, цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 2 лева с ДДС за всяка основна и допълнителна услуга.” Много ясно, че първата ми мисъл беше – „Тези не се наядоха”. След кратък размисъл посмегчих тона – „Тези вече прекаляват.” И се оказва, че всъщност не мога да направя много, за да не плащам още четири лева за услугите, които ползвам.

"Има клауза, която им позволява да направят това. Според нас това е неравноправна клауза, защото тя не предвижда възможност за потребителите да се откажат от договора на това основание, без да дължат неустойки. Така че полезен ход може да има евентуално за тези потребители, на които договорите им в момента са безсрочни.

Ако договорът е безсрочен, той може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие. И да потърсят по-изгодна оферта без да държат неустойки, коментира Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите”. Обаче, когато е срочен, както в моя случай, това води едни последици, които ще извадят едни суми от джоба ми.

"И дори има и още по-голяма тежест, защото тези, които са закупили при сключването на договора телефон, таблет, лаптоп, телевизор, те дължат разликата между пазарната цена и тази, която са платили за придобиването им."

Може би единственият ми шанс е да изпратя сигнал до Комисията за защита на потребителите. Габриела Руменова обаче веднага попарва надеждите ми.

"Комисията за защита на потребителите е длъжна да разгледа тези клаузи и да се произнесе за евентуално наличие на неравноправност. Макар че тук превенцията е по-важна, защото за да влязат изобщо в сила тези общи условия, те са били одобрени от регулатора - Комисията за регулиране на съобщенията, но също така и потвърдени от КЗП."

Въпреки това обаче във всеки един момент тези текстове могат да бъдат преразгледани от регулаторните органи. Особено ако жалбите не са една и две.

"И отново да проверят дали има неравновесие между правата и задълженията на потребителите от една страна и на дружествата - от друга."

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Полярно сияние оцвети небето и над България

Необичайно полярно сияние, дължащо се на слънчево изригване, беше наблюдавано в България през изминалата нощ, съобщава БНР. На явлението, което оцвети небето в пурпурно-алено, можеха да се наслаждават в Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Снимка: Meteo Bulgaria

публикувано на 11.05.24 в 16:52
Цар Фердинанд

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщиха от двореца „Врана“, предаде БГНЕС. След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя..

публикувано на 11.05.24 в 15:04
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Светите братя Кирил и Методий почитаме на 11 май

Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Денят се отбелязва с празнична света литургия, отслужвана във всички епархии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 09:05
ПГГСД

Радио Варна представя - 100 години ПГГСД "Николай Хайтов"

100 години. Точно толкова се навършват през 2024-а от основаването на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. От малко селско училище до модерна гимназия пътят е дълъг, но всяко усилие си е струвало, убедени са всички, които са свързали живота си с него. В началото са били само две стаи..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Великденското интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?" ще се проведе на 11 май

На 11 май от 16:30 часа в Младежкия дом във Варна ще се проведе Великденско интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?".  В надпреварата ще вземат участие 8 представителни отбора, всеки с по 6 състезатели. В решаването на интелектуалните загадки ще премерят сили младежи от Клуб „Делфин“- Варна, основни и средни училища, професионални и профилирани..

публикувано на 10.05.24 в 19:20

Аматьорските футболни лиги отново се обединяват в благотворителен турнир по мини футбол в полза на Павел Станчев

Павел Станчев води неравна битка с коварна и много рядка болест. Става въпрос за Сарком на Юинг – рак на костите, чието лечение се оказа резистентно към първоначално приложената терапия и отново са нужни средства за нова и по-скъпо струваща терапия. През ноември 2023 г. огромна вълна на съпричастност допринесе в събиране на средства, с които да започне..

публикувано на 10.05.24 в 17:26