Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна ваканция – със или без дистанционно обучение?

Снимка: Архив

Комисията за борба с грипа и остри респираторни заболявания във Варна се събира днес /12.01.2023/, за да реши дали да бъде обявена грипна епидемия във Варненска област или не. Решението ще засегне и образователната система, като се очаква да стане ясно дали учениците ще излязат в грипна ваканция.

Към дата 11 януари, едно училище във Варненска област затвори до 13 януари включително, заради много боледуващи ученици – Основното училище „Христо Ботев” в община Аврен. По време на грипната ваканция децата няма да учат онлайн.

Логично е когато има висока заболеваемост сред ученици и учители и се обяви грипна ваканция, да не се ходи на училище. Преди ковид-пандемията децата просто си оставаха в къщи – едни да се лекуват, а други да не се разболяват. Точно като в Основното училище „Христо Ботев” в Аврен, където директорката Елена Лазарова обясни защо не е възможно да се обучават дистанционно сега:

„Ние имаме 47% заболеваемост. Нашето училище е малко, имаме общо 51 деца. И когато ги няма 50%, а обучаваме другите 50% после как наваксваме материала с тези, които ги е нямало? В случая ние работим в интерес на всяко едно дете, а не само на тези, които не са болни. При учителите имаме двама колеги, които са болни, а общият брой на учителите е 8 души. Когато писах доклад до Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ аз дадох възможност инспекцията да избере кой от двата варианта да ни предложат – или преустановяване на присъствените учебни занятия и обявяване за неучебни дни или преустановяване на присъствените учебни занятия и преминаване в обучение от разстояние.”

В различните училища броят заболели ученици и учители е различен. Затова всеки ден директорите подават справка с броя заболели до Регионалното управление на образованието. А решението дали ще се учи дистанционно по време на грипна ваканция или не, е единствено на Министерството на образованието, каза за Радио Варна Петко Петков директор на Средното училище „Свети Климент Охридски” във Варна:

„Онлайн обучението става само и единствено със заповед на министъра на образованието.”, каза Петко Петков. Преди ковид-пандемията нямахме готовност за онлайн обучение, но сега не е така, коментира още той. Според него е възможно да се окаже, че в някои училища може да се учи дистанционно по време на грипна ваканция, а в други – не. И това е защото от значение е броят на заболелите в съответното учебно заведение. Петко Петков заяви, че подкрепя дистанционната форма на обучение по време на грипна ваканция, защото това е начин да се ограничи разпространението на зарази и не се губи учебно време, но посочи, че ако в едно училище има над 40% заболеваемост, то няма как да се учи дистанционно.

В същото време категорично против обучението по време на грипна ваканция се обявиха от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Според неговия председател Юлиян Петров няма как при над 30% заболели ученици и учители да се провежда качествено обучение от разстояние:

„Това е безумие, който го е измислил и който тръгва да го прави на тоя етап. Аз бих попитал всеки един административен лидер той така ли подхожда и когато неговите служители са болни и той ги кара да работят от вкъщи. Ние ще излезем с една по-остра позиция към Министерството на образованието, към Регионалните управления на образованието, към РЗИ-тата, защото сякаш в последните години Министерството на здравеопазването стана малко тоталитарен лидер в тая посока и взема едни решения, но е далече от спецификата на работата в образованието.”, каза още Юлиян Петров.

Мненията чуйте в прикачения звуков файл:



Първата област, в която се обяви грипна ваканция за учениците беше Бургас. При обявяването беше съобщено, че учениците ще излязат в грипна ваканция, но ще учат дистанционно. На 11 януари министърът на образованието проф. Сашо Пенов обяви, че от 12-ти до 17-ти януари включително учениците в област Бургас излизат в краткосрочна ваканция и няма да се обучават в електронна среда от разстояние. Според проф. Пенов тези 4 неучебни дни няма да повлияят сериозно върху учебния процес. Ако след това отново има висока заболяемост, ще се обсъди преминаване към обучение в електронна среда. По думите на министър Пенов подобна ще бъде практиката и за останалите области в страната. Утре се очаква да бъде взето решение за Добрич.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Катастрофа в Айтоския проход

Кола и мотор се сблъскаха в Айтоския проход между селата Билка и Дъскотна. Инцидентът е станал малко след 18 часа, изясняват се причините. Пътят е затворен в двете посоки, движението се отбива от село Партизани към Ришкия проход. Няма данни за тежко пострадали, съобщават от полицията.

публикувано на 11.05.24 в 19:45

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна утре

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват тази неделя, 12 май, в  Маратон Варна. Събитието се организира със съдействието на Община Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация до събота, 11 май. Повишеният интерес към деветото поредно издание на..

публикувано на 11.05.24 в 17:04

До две седмици удостоверяват машините за вота

Екипите, ангажирани с удостоверяването на машините за гласуване, ще работят в режим, който гарантира завършването на процеса в срок. Това коментира министърът на електронното управление Валентин Мундров пред журналисти след началото на процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване, днес, съобщават от ресорното министерство...

публикувано на 11.05.24 в 16:58
Снимката е илюстративна

Синята зона във Варна няма да работи в неделя

Синята зона във Варна няма да работи утре, съобщи кметът на града Благомир Коцев в профила си във Фейсбук. Причината е провеждането на варненския маратон, който посреща 1,200 бегачи от 33 държави. "Да слезем от колите си и да повървим заедно с тях!", написа още Коцев. Още от тази вечер в 20 часа до утре в 15 часа, заради провеждането на..

публикувано на 11.05.24 в 14:12

От "Аз вярвам и помагам" призовават с пластмасовите капачки да не се предават други предмети

От благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам", в помощ на хиляди бебета, призовават да не се предават други пластмасови предмети, различни от капачки. Тази година от организацията се натъкват на неочаквани находки. Те напомнят, че не са депо за отпадъци или рециклираща компания, а доброволци, обединени от благородна кауза. Сред откритите вещи..

публикувано на 11.05.24 в 12:54

Пускат водата на хиляди варненци след 12 часа суша

 Аварията, която остави хиляди варненци без вода 12 часа, е отстранена. Пускането се извършва поетапно в периметъра, заключен между бул. "Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", съобщават от ВиК дружеството.  През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

публикувано на 11.05.24 в 12:40

Започва удостоверяването на съответствието на машините

В 10:00 часа ще стартира процеса по удостоверяване на съответствието на машините за вота 2 в 1. Техническите устройства бяха предадени на Министерството на електронното управление вчера, след края на работния ден, от Централната избирателна комисия, съобщават оттам. Екипите, ангажирани с дейността, ще работят в режим, който да гарантира завършването на..

обновено на 11.05.24 в 11:15