Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филиал на МУ-Варна вече може да бъде разкрит в Добрич

Медицински университет-Варна
Снимка: Радио Варна, М.Димитрова

Филиал на Медицинския университет-Варна вече може да бъде разкрит в Добрич. До момента висшите училища нямаха право да създават нови звена заради действащия от средата на 2019 г. мораториум, съобщиха от офиса на ГЕРБ-Добрич.

Първото изключение беше направено миналата седмица, когато Министерският съвет одобри изграждането на филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Бургас. През тази министрите приеха Националната карта на висшето образование за 2023 г., с която се дава право университетите да отварят по изключение филиали или факултети за обучение на медицински сестри и акушерки на територията на цялата страна. Текстът е по предложение на народните представители Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Мая Димитрова от БСП и е подкрепен от служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев. С него реално се премахват нормативните пречки за създаване на Медицински колеж в Добрич.

За разкриването му депутатите от региона работят последователно в последните две години. През 2022 г. идеята беше подкрепена от Общинския съвет на Добрич и консултирана с Националната агенция за оценяване и акредитация. Министерството на образованието и науката обаче отказа да предостави държавен имот за създаването на звеното. Усилията в тази посока ще продължат докато не бъде намерено приемливо решение и колежът не отвори врати, категорични са народните представители от областта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временно затворени улици и промени в градския транспорт за Маратон Варна в неделя

Във връзка с провеждането на „Маратон Варна 2024“ в неделя, 12 май, ще бъдат въведени временни промени в организацията на движението в централната част на града. С променен маршрут и разписание ще бъдат и осем линии на градския транспорт. Още от 20:00 часа на 11.05.2024 г. до приключване на мероприятието около 15:00 часа на 12.05.2024 г. се спира..

публикувано на 10.05.24 в 18:09

КНСБ предупреждава за ефективни протестни действия в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, предаде БНР. В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и Българската стопанска камара са заявили..

публикувано на 10.05.24 в 15:58
Снимката е илюстративна

Маршрутни промени във Варна в неделя за линии 9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109 и 409

На 12 май, неделя, ще бъдат въведени маршрутни промени за линии  9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109 и 409, съобщиха от "Градски транспорт"-Варна.  1. Линия 9 ще се обслужва до 08:10 от ЖП гара; 2. Линия 109 ще се обслужва до 08:40 часа вкл. от ЖП гара; 3. Линия 409 ще се обслужва до 08:00 часа вкл. от Аксаково до к. к. "Златни пясъци" Променени..

публикувано на 10.05.24 в 15:02
Снимката е илюстративна.

През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

През октомври започва работа по два големи обекта на ВиК.  Става дума за входа на Варна от АМ „Хемус“ (кръстовището на „Двете кули“ ) и главния път към курортните комплекси – участък от бул. „Княз Борис I“.  Началото на дейностите там се отлага с няколко месеца заради активния туристически сезон, след което темповете трябва да бъдат засилени, за да..

публикувано на 10.05.24 в 14:52

На 18 май откриват туристическия сезон във Варна

С безплатен концерт и пешеходен тур на 18 май, неделя, ще бъде открит туристическият сезон във Варна.  Община Варна традиционно дава старт на летния туристически сезон. През тази година програмата включва концерт с лазерно шоу и специални ефекти, както и безплатен пешеходен тур. Откриването на сезона ще бъде на 18 май, като денят не е избран..

публикувано на 10.05.24 в 14:06

От МВР издават удостоверения за гласуване при липса на лична карта

Удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност ще издават от МВР, за да могат притежателите им да упражнят правото си на глас. Звената „Български документи за самоличност“ при Областната дирекция на МВР Варна ще съдействат на хората, които..

публикувано на 10.05.24 в 11:42

Корабът "Руен" вече е във Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Корабът "Руен" на Параходство "Български морски флот" вече е във Варна и е на ремонт. Това съобщи капитан Александър Калчев - изпълнителен директор на параходството.  Припомняме, че корабът беше отвлечен от сомалийски пирати на 14 декември миналата година и в средата на март 2024-а , с помощта на индийския военен флот, беше освободен, а седемте..

публикувано на 10.05.24 в 11:35