Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Некачествено свинско месо от Западна Европа залива българския пазар

Делът на българското месо на пазара е около 30%

Снимка: Радио Шумен

Надали има сектор на икономиката, който да не беше сериозно засегнат първо от пандемията, а после и от войната в Украйна и последвалата инфлация. При свиневъдството обаче проблемите са още по-назад във времето, а основният беше африканската чума по свинете, която принуди някои производители да преустановят дейност. Въпреки това, миналата година е била една от най-тежките за последните три десетилетия, според Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газта, а от друга страна изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която ние използваме в нашето производство се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни още Венцислав Славов.

Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското. 

Не се очаква ново поскъпване през тази година. Венцислав Славов очаква успокояване на цените.

Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия. Според Славов това не се отразява добре на българския пазар, но очаква, че в бъдеще делът на българско производство ще се увеличи.

Той беше категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното. 

"Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Ние можем да получим с около 10 стотинки по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателя на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни още Славов.

Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено.

"Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Венцислав Славов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Сухи треви горят край Владиславово

Два екипа на пожарната са на мястото на пожар близо до вилната зона в квартал "Владислав Варненчик" във Варна, горят сухи треви и храсти, съобщиха от пожарната. Няма пострадали и опасност за сградите там.  Пожарът е над бл. 32 и още не е загасен, допълват от пресцентъра на РДВР-Варна.  Следобед е горял пожар и във варненския квартал "Младост". От..

публикувано на 09.08.25 в 20:30

Слънчево и горещо ще е времето в неделя

През нощта ще е ясно и почти тихо, по крайбрежието ще духа слаб вятър от северна четвърт. Преобладаващите минимални температури ще са между 16° и 21°, по Черноморието 18° - 23°. П рез деня ще е слънчево, следобед горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от източна четвърт. Дневните температури слабо ще се повишат и преобладаващите максимални във..

публикувано на 09.08.25 в 15:24

Среднощна проверка по заведения край варненския плаж направи полицията в петък вечер

Десета  - за този летен сезон, акция по  заведенията край морския бряг, се проведе снощи. Инспекцията бе осъществена от служители на „Криминална полиция“ и екипи на Първо и Второ РУ. Целта на операцията отново бе установяване на малолетни и непълнолетни лица – без придружител, след 22 часа; установяване на лица разпространяващи наркотични вещества...

публикувано на 09.08.25 в 13:49

Албания отбеляза 3.4% ръст на БВП през първото тримесечие на 2025 г.

Албанската икономика е нараснала с 3.4% през първото тримесечие на 2025 г., а инфлацията се е задържала под целевото ниво. Основен принос за растежа имат туризмът, инвестициите и износът. Това заяви управителят на централната банка на страната Гент Сейко.  Междувременно Представители на туристическия сектор настояват за реформа в..

публикувано на 09.08.25 в 10:52

Над 5 млрд. долара за научноизследователска дейност в Турция за 2024 г.

Турция е похарчила рекордните 5,43 млрд. щатски долара за научноизследователска и развойна дейност през 2024 г., което представлява 1,51% от централния бюджет и 0,41% от БВП, който миналата година е възлизал на 1,32 трлн. щатски долара.  Това стана ясно от данните на Турския статистически институт (TÜİK), съобщава БГНЕС.  По-голямата част от бюджета..

публикувано на 09.08.25 в 10:50
Снимката е илюстративна

Кораби на ВМС са отворени за посещение от граждани

Дни на отворените врати по повод 146-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България ще има в Морска гара-Варна днес и утре. От 10.30 до 17.00 ч. граждани и гости на града ще могат да разгледат кораби  и статичен показ на техника и въоръжение от състава на Военноморските сили. На 10 август, неделя от 9.00 ч. на Морска..

публикувано на 09.08.25 в 10:20

В активния летен сезон, ръст на случаи от салмонела и чревни инфекции по Черноморието

Нараства тенденцията на случаи на салмонела и чревни инфекции по Черноморието в активния летен сезон. През последните седмици здравните власти във Варна регистрират ръст на заболелите. От РЗИ отчитат, че с всяка изминала седмица случаите на стомашно-чревни инфекции и салмонела се увеличават, а една от причините за това са високите летни..

публикувано на 09.08.25 в 09:49