Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатна платформа за приобщаване на деца със спина бифида в училище създаде сдружение от Варна

Славея Костадинова
Снимка: Д.Дончева

Безплатна платформа за подпомагане приобщаването на деца със спина бифида и хидроцефалия в общообразователните училища у нас,  разработва Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия“-България. Това съобщи за Радио Варна Славея Костадинова, председател на сдружението и майка на дете с такова увреждане.

Платформата се казва Multy-IN и по нейното създаване се работи заедно с пратньори от Словакия. Тя е насочена към директори на учебни заведения и детски градини, учители, ресурсни учители, ученици и родители, разказа Славея Костадинова.

Към днешна дата близо 100 деца със спина бифида от цялата страна се подпомагат от сдружението, като 8 от тях са от Варна, посочи Славея Костадинова. Тя посочи кои са проблемите, които срещат семействата им при постъпване на децата в училище. На първо място, за да могат децата с това заболяване да посещават училище, трябва в училището да има асансьори, рампи, широки врати, широки коридори, достъпни тоалетни на всеки етаж с възможност да се заключват, посочи тя. Най-често, варненските деца със спина бифида се записват да учат в СОУ „Димчо Дебелянов“ и в ОУ „Антон Страшимиров“, което дели една сграда с ПГИ „Д-р Иван Богоров“, защото там има асансьори. Това, обаче, е проблем, защото децата с увреждание се насочват към тези училища и се получава една сегрегация. В същото време не е удобно за родителите, защото се налага да пътуват големи разстояния от дома си. И не на последно място не отговарят на принципите на приобщаващото образование, защото съгласно него детето трябва да учи в най-близкото до дома му училище с децата от квартала и в средата, която му е позната, докато е в начален и среден курс.

Добра възможност е асистентската грижа и много често тя замества достъпната среда. Принципно децата със спина бифида не се нуждаят от личен асистент, но когато средата не е удобна за тях, е необходимо да има придружител.

Много са важни и здравните грижи за деца с увреждания в училище, каза още Славея Костадинова. По нейните думи в момента здравната грижа е проблемна, защото медицинските сестри в училищата се назначават от общината, а не от директорите на учебното заведение. Съответно контролът се упражнява от Регионалната здравна инспекция, а при тези условия при медицинските сестри водеща е личната мотивация. В резултат на това, много често те отказват да съдействат на деца със спина бифида, като и на деца, които са с диабет.

Има здравни процедури, които сестрите трябва да извършват при децата със спина бифина, а много често те отказват. Те са свързани с урологичната грижа, катетеризации, които са периодични и при по-малките деца се извършват от медицинска сестра, асистент или възрастен човек.

Всички тези препоръки и съвети ще са част от платформатаMulty-IN, в която ще има и видео-материали, каза още Славея Костадинова. Целта е платформата да достигне както до всички училище в страната, така и до Министерството на образованието, а с времето проблемите по приобщващато образование да отпаднат, след като бъдат решени с участието на всички.

Спина бифида и хидроцефалия са сред най-сложните вродени увреждания, съвместими с живота. Заедно те често водят до комбинация от нарушена подвижност, загуба на усещане, инконтиненция, когнитивни и обучителни затруднения.

Спина бифида се появява като резултат от непълното затваряне на гръбначния стълб и прешлените, които обграждат гръбначния мозък. В зависимост от мястото на увреждането (местоположението на спина бифида по гръбначния стълб), се наблюдава загуба в различна степен на двигателни и сензорни функции под нивото на дефекта, инконтиненция, затруднения в мобилността. Спина бифида често се свързва с аномалии в мозъка (хидроцефалия, малформация на Арнолд-Киари II). Лечението се състои в хирургично затваряне на дефекта, най-често веднага след раждането или пренатално. Между 85-90 % от бебетата с по-тежките форми на спина бифида се раждат с хидроцефалия, или развиват скоро след това. Появата на хидроцефалия също изисква хирургична интервенция: или чрез поставяне на клапа в мозъчната камера, която регулира количеството на гръбначномозъчната течност, или чрез лапароскопска перфорация, която позволява оттичане на ликвора. Повечето деца се подлагат на различни физиотерапевтични и ортопедични интервенции, като в зависимост от тежестта на заболяването, често се налагат хоспитализации. От раждането се изисква въвеждане на режим за контрол на тазовите резервоари. При до 90% от всички пациенти е необходима катетеризация по 5-6 пъти на ден с еднократни /интермитентни/ катетри. Поради намалена или напълно отсъстваща чувствителност, превантивните грижи и грижата за кожата са от съществено значение.

С подходяща грижа, деца и възрастни със спина бифида и хидроцефалия, могат да водят пълноценен и щастлив живот – да учат, да градят кариера, да спортуват и шофират, да живеят самостоятелно, да имат приятели, семейство и здрави биологични деца.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад шуменец предлага автомобила си за бала на абитуриенти в нужда

Вергил Борисов от Шумен предоставя своя личен автомобил на абитуриенти в неравностойно положение. Той ще осигури горивото, а от възможността могат да се възползват абитуриенти от област Шумен. "Много ще се радвам да помогна на някого в нужда", подчерта за Радио Варна Борисов.  С не много скъп костюм е бил на своя бал Вергил Борисов. Отива на събитието с..

публикувано на 07.05.24 в 17:00

Варненски ученици се завърнаха с медали по пожароприложен спорт от Чехия

Отборът по пожароприложен спорт към школа ”Огнеборец” при ОДК- Варна и РДПБЗН-Варна се завръща от състезание в чешкия град Требич. Нашите състезатели се изправиха срещу сериозна конкуренция. В Чехия пожароприложният спорт за деца е с дългогодишни традиции и е един от най-масовите спортове. Съоръжения за него има и в най-малките населени места. На..

публикувано на 07.05.24 в 14:56

Студенти от България и Румъния разработиха идейни проекти за нова визия на Летище Балчик

Студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, Румъния, разработиха съвместни проектни предложение за промяна на гражданско-военното летище в Балчик. Конкурсът под надслов „Нов живот за летището в Балчик“ премина през няколко етапа, съобщиха организаторите...

публикувано на 07.05.24 в 13:31
Колаж на предаването Свободен час

Радиото и младото поколение – Леда и Мария

Радиото е много специална част от живота на Мария и Леда – водещи на младежкото предаване „Свободен час“ в ефира на Радио Варна и дванайсетокласнички в Първа езикова гимназия във Варна. Гостуваха в предаването „Новият ден“ на 7 май – в Деня на радиото и телевизията, и споделиха какво е тяхното отношение към радиото и начина на слушане на радио..

публикувано на 07.05.24 в 12:00
Варна

Мият ларгото във Варна

Работници мият ларгото във Варна, видя репортер на Радио Варна. От месец май центърът на Варна ще се мие два пъти седмично, съобщиха от община Варна. Ще се чистят улици, кошчета за боклук и пейки. Нови кошчета за боклук са сложени в Морската градина на места където досега нямаше такива.

публикувано на 07.05.24 в 08:00

200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО ...

публикувано на 07.05.24 в 08:00

Ден на отворени врати в Радио Варна

Радио Варна отбелязва със специално събитие 7-ми май -  Денят на радиото и телевизията, а именно Ден на Отворените Врати Радио Варна отваря вратите си за своите слушатели! Елате в най-дълголетното радио в родния ефир, вече на стъпка от 90-тия си рожден ден! Заповядайте да видите как работят журналистите, звукорежисьорите, музикалните..

публикувано на 07.05.24 в 06:43