Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчи дол одобри издаване на ПУП за ВЕИ парк в землището на общината

4
Снимка: Мариела Димитрова

Мнозинството в Общинския съвет във Вълчи дол гласува издаване на ПУП за строителство по искането на "Добротич уинд" АД за изграждане на ВЕИ парк в землището на общината.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС - 9, решението беше взето.

Четиримата съветници от БСП и партия "Свобода", гласуваха против.

Гласуването беше предшествано от втори пореден протест и разгорещен дебат в заседателната зала между земеделци, местни хора, екипа на инвеститора. А след като беше дадено разрешение за ПУП от мнозинството в местния парламент, се чуха и гневни изблици от хората срещу общинските съветници, гласували "за" и възгласи "Оставка". 

Преди началото на извънредната сесия, земеделци и граждани протестираха за пореден път срещу предложението. Те се събраха пред входа на Общината във Вълчи дол, за да изразят несъгласието си. Това извънредно тематично заседание на ОС-Вълчи дол се проведе при засилено полицейско присъствие, както пред сградата на общината, така и пред залата, но нарушения на реда нямаше. Този път, за разлика от сесията на 15.12  м.г. в общината беше въведен пропускателен режим за гражданите с цел да се контролира броя на влизащите. По време на дебата земеделският производител Красимира Петрова поднесе пита хляб (вж.снимки) на заседателната маса с посланието, че гласуването "за" днес ще е гласуване срещу хляба. Преди гласуването земеделецът и общински съветник от партия "Свобода" Преслав Петров предложи на колегите си съветници всички да гласуват "против" с два аргумента: първо в режим на гласуване има две тези "за" и "против" и би следвало и двете да са законосъобразни, второ когато отхвърлят искането и ако то все пак бъде върнато впоследствие от областния управител като незаконосъобразно, периодът между двете събития ще даде възможност на общинската администрация да разгледа постъпилите жалби от собственици на съседни парцели на отредените за разполагане на турбините, според проекта. Не стана ясно кога са били входирани жалбите и защо не са били разгледани от администрацията своевременно преди гласуването днес.

Мариела Димитрова с подробностите:


Видеозапис от заседанието ще бъде качен е сайта на общината, увери ПР-т на общинската администрация Валя Чобанова.






По публикацията работиха: Олга Карова, Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица "Сава Радулов" - дупка до дупка...

Огромни кратери пречат на движението  по улица "Сава Радулов" във Варна. Проблемът съществува от години, а на тази улица никога не е бил полаган нов асфалт, коментираха за Радио Варна живеещи и работещи в района. Въпреки че "Сава Радулов" се намира съвсем близо до улица "Чаталджа", където в момента текат ремонти, хората се питат кога и на тяхната..

публикувано на 29.05.24 в 16:55

Благотворително гребане 100 км в тандем на 1 юни пред Радио Варна

Заповядайте на  1 юни пред Радио Варна.  Включете се в благотворителното гребане  НИЕ СМЕ ЕДНО/ WE ARE ONE! Мей Максин  и  Николай Колев  ще гребат в тандем 100 км на гребен тренажор Concept 2. Спортното събитие за издръжливост цели набиране на средства за каузата  "Операция: Плюшено мече"  за образованието на младежи в неравностойно социално..

публикувано на 29.05.24 в 16:21
Снимката е илюстративна

Нощните автобуси и безплатният транспорт в дневния ред на сесията на ОбС-Варна

Общинският съвет във Варна ще проведе редовно заседание в четвъртък – 30 май, от 10 часа в зала "Пленарна". В предварителния дневен ред са включени 10 точки. Част от темите на сесията са посветени на обществения транспорт в града. Съветниците ще решат дали да се удължи работното време на няколко автобусни линии през активния туристически сезон. На..

публикувано на 29.05.24 в 15:32

Експерт: Не дрифт, а неопитността на водача, вряза кола в спирка във Варна

Младите шофьори не са достатъчно добре обучени да шофират безопасно. Общото между трагичния инцидент, при който загина пешеходец, ударен от кола на тротоара до бившия дом "Младост", и произшествието с врязал се автомобил на спирка срещу Окръжна болница, е неопитността на водачите. Това посочва главен инспектор Петко Камбуров, началник Сектор „Пътна..

публикувано на 29.05.24 в 15:10
Снимката е илюстративна

Домашен питбул нахапа до смърт 36-годишна жена във Варна

Домашен питбул нахапа до смърт 36-годишна жена. Районната прокуратура във Варна разследва случая. Инцидентът е възникнал днес преди обяд в дома на 36-годишната жена. Тя била захапана от домашното ѝ куче за ръката, в резултат от което е възникнала силна кръвозагуба. Жената е починала. Кучето - порода питбул, е обезвредено от мъжа, с когото..

публикувано на 29.05.24 в 15:09
Цар Фердинанд

Тленните останки на цар Фердинанд вече са в България

Тленните останки на цар Фердинанд вече са в София. Те бяха транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет, предаде БТА.  Тленните останки на цар Фердинанд бяха пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който кацна пред правителствения ВИП на летище София. Ковчегът беше свален и..

публикувано на 29.05.24 в 14:49

ДЯ "Роза" ще има пристройка за две нови групи, подготвят изграждането ѝ

Предстои изграждане на пристройка за две яслени групи към варненската детска ясла №7 "Роза", съобщиха от кметската администрация.  Във връзка с предстоящите дейности  дирекция „Здравеопазване“ информира, че на 03.06.2024 г. (понеделник) започва премахване на дървесна растителност, попадаща в обсега на строително-монтажните работи на обекта...

публикувано на 29.05.24 в 13:45