Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Староверците у нас празнуват Богоявление

Жителите на перлата на Варненското езеро - село Казашко, и близкото до Силистра село Татарица  празнуват днес Богоявление.

Преди повече от 280 години в Казашко се установяват първите руски заселници, известни като староверци, които бягат от родината си по време на църковните реформи през 17-18 век. Сега там живеят наследници на някогашните казаци, но вече има и много българи, постоянно живеят около 400 души.

Селото е едно от най-предпочитаните заради близостта до областния град. Църквата „Покров Богородичен” е от 1936 година, но няма кой да служи в нея.

През годините е идвал свещеник от Румъния, където т.нар. липованци има общоност от над 300 000 души, а държавата подкрепя и субсидира културната им  дейност.  В навечерието на 2023 година библиотеката  на село Казашко отвори врати с обновен библиотечен фонд.

Оттогава във фейсбук страницата в читалището редовно представят КНИГА  НА  СЕДМИЦАТА.

Според исторически свидетелства в село Татарица, Силистренско, заселниците са дошли по тези земи преди повече от 300 години. 

И там църквата е  „Покров на Пресвета Богородица“, но е строена през 1750 г. и няма аналог в страната.  Камбаната, иконите, свещниците и богослужебните книги са от световноизвестната Киевско-Печорска лавра в Украйна.  За храма и ритуалите през последните години се грижи Константин Пламенов, който е студент във Варна, но не забравя вярата си и традициите.

В празничния ден старообрядците се молят отново за здраве и благополучие.

По публикацията работи: Галена Ковчазова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци и гости на града откриват сезона

Най-после затопленото майско време провокира някои хора да поседнат, да полегнат и да се разходят на плажа. Репортерът ни Даниела Стойнова видя тази лятна картинка. Флагът е червен. Атмосферно налягане 1017 хПа – по-високо от средното за месеца, ще се запази без съществени промени Относителна влажност на въздуха 64 процента...

публикувано на 25.05.24 в 11:08
Централен плаж Варна

Кога ще бъде най-подходящото време за море?

Най-добрият период за почивка на морския бряг у нас ще бъде от 20 юли до 15 август , прогнозира климатологът гл. асистент, д-р Симеон Матев , преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ в Геолого-географския факултет, катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“. През годините в този интервал в почти 90 процента има слънце и няма облаци..

публикувано на 25.05.24 в 10:51

От древността до днес тичането остава най-полезното упражнение

Когато става въпрос за сърдечносъдови упражнения, бягането е самостоятелен клас. Това е спорт, който е оцелял през хилядолетията - най-старото и някога единствено олимпийско състезание е било спринтът, но практическите му ползи датират от праисторически времена, съобщи National Geographic...

публикувано на 25.05.24 в 09:04

Пиенето на кафе може да ни предпази от Паркинсон

Знаем, че това, което ядем и пием, оказва значително влияние върху здравето ни, а ново проучване откри още една връзка между пиенето на кафе и по-малката вероятност от развитие на болестта на Паркинсон, съобщи Science alert. Разглеждайки данни, събрани за 184 024 лица в продължение на средно 13..

публикувано на 25.05.24 в 09:02

Паметник на Светите братя Кирил и Методий издигнаха сънародниците ни в Малага, Испания

Първи паметник на Светите братя Кирил и Методи издигнаха сънародниците ни в Испания. Бронзовият барелеф се намира в Малага, където e и първото българско училище „Родина“. Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, е издигнат в "Дистрито 6", в близост до общинския център за провеждане на културни дейности "Рафаел Гонзалес..

публикувано на 24.05.24 в 10:00

Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина обучава над 200 ученици

Над 20 години Мими Ничева живее и работи в Атина. Преподавала е български език в учебни школи, а от 2009 година е част от екипа на българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, а седем години по-късно става и негов директор. В гръцката столица българските училища са четири, а учениците, които се обучават в тях са около 600, като над 200 от..

публикувано на 24.05.24 в 09:00

Вайбър с тематични стикери за 24 май

Със специални 12 стикера във Viber ще бъде отбелязан Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На тях по новаторски начин, комбиниращ чистота на изображението, любов към българската литература и елегантно чувство за хумор, художникът Дамян Дамянов успява да предаде любовта ни към езика...

публикувано на 23.05.24 в 18:54