Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът освободи председателя на Сметната палата

| обновено на 20.01.23 в 15:31
Цветан Цветков
Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" със 118 гласа "ЗА" освободиха с проект на решение председателя на Сметната палата Цветан Цветков, предаде БНР. Документът беше внесен днес без мотиви в деловодството на парламента и беше включен като извънредна точка в пленарното заседание. 

Мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков изтече през март 2022 година, но до днес не е внесена процедура на избор на нов ръководител. След освобождаването му, Цветков заяви пред депутатите, че в момента се извършва одит на всички дарения от последните предсрочни избори.

Депутатите обсъдиха проект на решение за освобождаването на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Вносители бяха председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", предаде БНР.

В документа е записано, че за временно изпълняващ длъжността председател се определя Горица Кожарева, която понастоящем е заместник на Цветков. Проектът е внесен днес в деловодството на парламента и беше включен като извънредна точка в пленарното заседание. 

Проектът за решение е без мотиви, но от трибуната на парламента председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова критикува работата на Цветков. 

"Няколко одита, възложени от Народното събрание на Република България, не бяха представени. Това е едното основание. Второто основание е, че според нас, всички вносители, категорично Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии."

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се възпротиви на начина, по който се предлага да се отстрани Цветан Цветков. 

"От днес за днес решавате, че искате да отстраним шефа на Сметната палата без мотиви. Видяхме, госпожа Атанасова каза, че не бил внесъл някакви доклади, но не знаела кои. Сметната палата си върши работата по закон, но, че законът е така направен, че тя има много малко правомощия. Тя прави само одит за съвместимост, точка".

От „Продължаваме промяната“ поискаха създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за механизма за финансиране на политическите партии и инициативни комитети и разработване на препоръки за законодателни промени за прозрачност на финансирането. Точката беше включена в дневния ред. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10