Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази година връчват първите награди "Логопед на годината"

Безплатни консултации с логопед организира платформата Логопедия.бг

Снимка: obrazovanie.guru

Кампания за безплатни консултации с логопед организира за пети път платформата Логопедия.бг. Консултациите ще се проведат от 13 февруари до 10 март и ще завършат на 11 март, когато ще бъдат връчени за първи път наградите „Логопед на годината“.

Родителите могат да запишат час за безплатна консултация през сайта Логопедия.бг, където са публикувани имената и телефоните на специалисти от цялата страна, които ще участват, каза за Радио Варна Ива Александрова, логопед и създател на платформата Логопедия.бг. Записването се извършва по телефона, като има възможност един родител да запише консултация при различни специалисти, уточни тя. Безплатни консултации ще дават специалисти  от страната, включително Варна, Добрич и Бургас.

При нормално развитие първите си думи детето трябва да каже на 1 година и 1-2 месеца, каза Ива Александрова. В края на втората си година трябва вече да изрича цели фрази, дори и да не казва съвсем правилно думите. Ако детето не проговори до три годишна възраст, значи има проблем и родителите трябва да потърсят консултация със специалист логопед, съветва Александрова.

Най-честата причина за проблеми в говора при децата е ранното им застояване пред телевизори, таблети и смартфони.

През месец март отбелязваме Европейския ден на логопедичната терапия(6-ти март), който българските логопеди разпознават и като свой професионален празник, затова и фокусът на кампанията е през този месец. Надсловът тази година е „Провери за да знаеш!“ и се фокусира върху създаването на навици за регулярни консултации с логопед. По този начин специалистите напомнят, че само така може пълноценно да бъде проследено езиково-говорното развитие на децата, както и да бъде създадена устойчива превенция на риска от изоставане в развитието на комуникативните умения.

Наградите „Логопед на годината“ ще бъдат връчени след като родители номинират своя логопед в платформата Логопедия.бг. На същото място ще се проведе гласуване и така ще се определи кой е най-добрият логопед за 2023 година.

Решихме, чрез тази награда, да покажем логопедите, които се грижат за нашите деца, защото все още логопедите в България не се разпознават като водещи специалисти ранно детско развитие, а те са такива, каза още Ива Александрова.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Район "Приморски" с график на терените за косене на тревните площи

Заради зачестили запитвания и сигнали за коситбата на тревните площи, от район "Приморски" във Варна ще публикуват ежеседмичен график на терените, които са окосени, и предстои да се окосят.  Над 1 200 дка са терените в района, за които предстои коситба.  От началото на април се косят и обработват паркове, разделителни ивици на булеварди и улици,..

публикувано на 16.05.24 в 09:44

ВОН-КНСБ: Обявеният на 20 май протест ще се проведе

Обявеният за 20 май протест, организиран от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, ще се проведе. Това обобщиха в позиция от синдиката. В становището се посочва, че състоялите се вчера срещи не са били организаторите на протеста. "Обявеният резултат - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния,..

публикувано на 16.05.24 в 09:19

Задръстване от Траката до Евксиноград

Колона от коли се е образувала в момента по бул. "Княз Борис Първи", видя репортер на Радио Варна. Задръстването е от местността Траката до Евксиноград.  По-рано днес жители на Траката излязоха на протест   заради окаяното състояние на улиците в района и изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол..

публикувано на 16.05.24 в 08:02

Жители на варненската местност Траката излязоха на протест

Жители на Траката излязоха на протест рано тази сутрин заради окаяното състояние на улиците в района. Хората са възмутени от това, че на места е почти невъзможно да се преминава и че улиците се нуждаят от спешен ремонт. Те изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол Йорданов". Кръстовището беше..

публикувано на 16.05.24 в 07:40

Директорът на автогарата: Пътникопотокът всяка година намалява

Новата автогара на Варна ще заработи най-вероятно от 1-ви юли. Причината за неколкократната смяна на датата на откриването е забавянето на довършителните дейности. Това каза за Радио Варна директорът на транспортното съоръжение Веселин Михайлов. Припомняме, че по план сградата трябваше да заработи в края на м.г.  Новата сграда ще е с по-малко..

публикувано на 16.05.24 в 06:35
Морска градина, Варна

Предимно слънчево време

Преди обед ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността, но без валежи, ще има следобед. Вятърът ще се обърне от изток-югоизток, ще е слаб, следобед до умерен. Максимални температури между 15° и 20°, за Варна около 17°. Вълнение на морето 2, следобед 2-3 бала. Температура на морската вода между 15° и 17°. Изгрев на..

публикувано на 16.05.24 в 06:01

Адресите без ток

В периода 13.05.2024 - 17.05.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и ТП 2. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване..

публикувано на 16.05.24 в 05:00