Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(У)Дари рамо на ПСС

През последните седмици доброволците от Планинската спасителна служба бяха по-често в планината, отколкото вкъщи при семействата си. Все повече туристи подценяват както собствените си способности, така и планината и се озовават в ситуации, в които трябва да бъдат спасявани. И докато държавата не си влезе във функциите, и не осигури така необходимите хеликоптери, всеки, който е там горе на високото, ще разчита на доброволците от Планинската спасителна служба. Студ, сняг, нощ, за тях няма значение, щом цената е човешкият живот. Само за последните 14 дни на миналата година са проведени 14 спасителни акции.

Статистиката за 2022 година, която не беше толкова отдавна, е стряскаща. 2201 сигнала за помощ. 167 души са транспортираните в болници, а 15 от случаите са завършили със загуба на човешки живот. И доброволците от Планинската спасителна служба правят всичко на собствен ход и смъкват пострадалите на ръка. Причините за нещастията в планината са много, обобщава Радослав Зарков от туристическо дружество "Понория", село Брезе.

"Това е обширна тема. Най-напред човек трябва да познава собствените си възможности. Хората имат различна физическа подготовка, различни познания и умения в планината. За това е много важно да знаят докъде се простират техните възможности. Инциденти стават дори с изключително подготвени планинари. Така че никой не е застрахован."

Преди около година от туристическо дружество "Понория" издават сборник със забележителности в Понор планина. И от дружеството започнаха кампания в подкрепа на доброволците от Планинската спасителна служба.

"Решихме да предоставим сто бройки на дарители, които искат да подкрепят каузата на ПСС. Механизмът е прост - хората правят дарение, каквото те преценят, ние им подаряваме една книга и всички събрани средства, 100 процента от приходите, даряваме на Планинската спасителна служба."

Повече за инициативата на туристическо дружество "Понория" чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Константин ли е кръстено село Константиново?

Село Константиново е разположено на около 15 км от центъра на Варна и на 8 км източно от Белослав. Старото му име е Дерекьой, което буквално означава „село в дере“. Името „Константиново“ му е дадено около 1898 г., когато след опажаряването му от турците се населва отново. Кръстено е на първия заселник дядо Костанда, гагаузин.   Но, Костанда си..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

С литургия започна празникът в манастира "Св. св. Константин и Елена" край Варна (СНИМКИ)

В манастира край Варна, посветен на Св. равноапостоли Константин и Елена, вече започна празничната света литургия.  Много хора дойдоха, за да измолят здраве и благословение за себе си и семействата си.  В 12 започва тържеството в едноименния курорт с изпълненията на представителния духов оркестър на Военноморските..

публикувано на 21.05.24 в 09:27

"Празници Владиславово" започват от днес (ПРОГРАМА)

На 21 май Район "Владислав Варненчик" отбелязва своя празник.  Bсяка година в дните от 21 до 24 май там се провеждат "Празници Владиславово".  "Празници Владиславово" започват днес с празничен водосвет в параклиса "Св. св. Константин и Елена" в местността "Ментеше".  Честването продължава с концертна програма на откритата сцена, където се..

публикувано на 21.05.24 в 08:56
Скалната църква

Резерват Яйлата "пази" Светите Константин и Елена в своята скална църква

Скалната църква се намира в западния дял на резервата Яйлата. Помещава се в пещера с три отделения, последното, от които с отдушник. По стените им са изсечени многобройни кръстове и прабългарски рунически знаци. До иконата на Светите Константин и Елена, може да се види и най-известния български символ - рунически знак "IYI". Използвана е като църква..

публикувано на 21.05.24 в 07:33

Ученици лагеруваха през нощта в РИМ-Добрич

Група ученици, на възраст от 8 до 11 години, с ръководител Мила Николова от Център НОЛъР, не само разгледаха музеите, но прекараха цялата нощ в Регионалния исторически музей, в Стария Добрич в Европейската нощ на музеите. Обиколката започна от Музея в градски парк, където децата присъстваха на откриването на изложбата „Добра среща майстори...

публикувано на 20.05.24 в 19:09

Три нови изложби от Нощта на музеите в Балчик очакват своята публика със специални послания

Над 800 души станаха съпричастни към Европейската нощ на музеите и галериите – 18 май, организирана в обектите на Исторически музей – Балчик. Такава е равносметката на директора Радостина Енчева след фолклорния събор на любителски състави „Св. Атанасий“ в село Оброчище на този ден, изложбите и събитията в Балчишката художествена галерия, както и..

публикувано на 20.05.24 в 15:19

Лесна работа: Урок по щастие

Снощи се оказах неволен свидетел на очарователна и вълнуваща случка. Излязох на балкона, за да се насладя на залеза с чаша вино в ръка. Всъщност... бях доста закъсняла за залеза... Оставаше да погледам романтичната майска нощ, да послушам тихата мелодия на водата и шепота на дърветата, които винаги ѝ пригласят като дискретни кастанети и сякаш казват,..

публикувано на 20.05.24 в 15:00